epidemiyoloji

    6.
  1. salgın bilimidir.
    sağlıkla ilgili bir kavram olsa da; toplumsal birliktelikle ilgili de bir alt branşa ihtiyaç duyan, aslın da bu yanıyla herkesi ilgilendirebilir bir bilim dalıdır.
    6 ...
  2. 7.
  3. Kısaca salgın, pandemi bilimi.

    Epidemiyoloji

    Epidemiyoloji, toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalıdır.

    Sağlığı geliştirmek ve hastalıkları azaltmak için sağlık bilgilerini toplamak, yorumlamak ve kullanmak bu bilim dalının amaçlarındandır.

    Köken

    Epidemiyoloji sözcüğü, Eski Yunan dilinde "epi" (üstüne, üzerine) ve "demos" (halk) ve "logos" (söz-söylev) sözcüklerinden kökenlenir. Sözlük anlamı olarak halk ile igili olmasına rağmen; Mikrobiyolojik epidemiyoloji, Epizotiyoloji (hayvan epidemiyolojisi), bitki epidemiyolojisi bilim dalları da bu ismi kullanırlar.

    Deneysel epidemiyoloji, iş ve çevre epidemiyolojisi, klinik epidemiyoloji, nedensel epidemiyoloji dalları vardır.

    Amaçlar

    Epidemiyolojik araştırmaların temel amaçları; sağlıkla ilgili olayları tanımlamak ve görülme sıklığını ölçmek, hastalık ya da kazaların nedenlerini inceleyen çözümleyici çalışmalar yapmak, uygulanan sağlık hizmetinin veya programlarının etkinliğini ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapmaktır.

    Epidemiyolojik çalışma insan topluluklarını hedef alır. En sık olarak belli bir zamanda, belli bir bölgedeki topluluk, yaş, cins, meslek gibi alt gruplarla analizler yapılır. Burada amaç pozitif sağlık durumları veya hastalıklarla neden olabilecek belirleyicilerin incelenmesidir.

    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Epidemiyoloji
    2 ...
  4. 2.
  5. belirli bir toplumda,saglikla ilgili olgu ve durumlarin ve bunlarin belirleyicilerin dagilimini incelenmesi ve bu calismalarin,saglikla ilgili sorunlarin kontrolunde kullanilmasidir.
    2 ...
  6. 1.
  7. genellikle parazitel hastalıkların yayılma yollarını inceleyen bilim dalı.
    2 ...
  8. 3.
  9. Epidemiyoloji sözcüğü, Eski Yunan dilinde "epi" (üstüne, üzerine) ve "demos" (halk) ve "logos" (söz-söylev) sözcüklerinden kökenlenir. Sözlük anlamı olarak halk ile igili olmasına rağmen; Mikrobiyolojik epidemiyoloji, hayvan epidemiyolojisi, bitki epidemiyolojisi bilim dalları da bu ismi kullanırlar. deneysel epidemiyoloji , iş ve çevre epidemiyolojisi , klinik epidemiyoloji.

    tr.wikipedia.org
    1 ...
  10. 5.
  11. hastalıkları populasyon düzeyinde inceleyen bilim dalıdır. teşhis, hastalıkların özelliklerini ve hasta kontrol programlarının planlanmasında işe yarar.
    0 ...
  12. 4.
  13. Toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük