bugün

hakkında
Hoş gelişler ola kahraman enver paşa
marşı yazılmıştır.
Nuri killigilin kardeşi
Rauf Orbayın kayinbraderi
kazım karabekirin sofya da askerlik arkadaşı.
"Benim veya hırsım hakkında ne söylerlerse söylesinler, ben değişmedim!"
Türk dünyasına onun gibisi bir daha zor gelir. Mekanın cennet olsun paşam.
iyi bir subaydı ama iyi bir stratejist değildi…
Anadolu’nun dahi her karışı yangın yeriyken ve padişah sarayına dahi düşman topları çevrilmişken paşa iki şeyi düşünüyordu:
- tüm türk-islam coğrafyasını 200 yıllık rus boyunduruğundan kurtarmak,
- Atatürk’ü önce kullanışsız hale getirmek; yıllar sonra ise devirip, yerine geçmek. ikincisi için kanıt göstermeye ihtiyacım yok ama birincisi için turgut özakman-şu çılgın türkler’de yer alan belgelere de bakılabilir, çanakkale’ye kendisinin ısrarlarıyla, zorla tayin edilen mustafa kemal’e, genelkurmay başkanı enver paşa hangi birliği verir? 19. Tümen komutanlığı… henüz olmayan bir birliğin komutanlığı.. dalga geçer gibi..

büyük bir subaydı ve asla-asla hain değildi... peki, ülkenin en zor günlerinde, ülkesinden çeşitli nedenlerle kaçmış olan orgeneralin mi kurtuluş savaşı'na daha fazla katkısı oldu, yoksa adını sanını bilmediğimiz şehit köylü mehmet'in mi? büyük bir şahsiyet olabilirsin ama fayda, bazen şahsi kibrinden ve beklentilerinden sıyrılıp, sistemin herhangi bir parçası gibi hizmet edebilme ile sağlanır.. keşke tacikistan'da, üstündeki kıyafetler dahi soyulacak derecede mağdur olacağına büyük taarruz'da, atatürk'ün emrinde bir ordu komutanlığı yapsaydı ve kendisini başka şekilde hatırlayabilseydik.. örnekleri var mı? var... fevzi çakmak da osmanlı'nın hem genelkurmay başkanı, hem milli savunma bakanlığını yapmıştı ve rütbesi atatürk'ten kat kat büyüktü, hiç problem etmedi, atatürk kendisini ulus garı'na kadar gelerek ve törenle karşıladı ve paşa da hak ettiği değeri mareşal rütbesiyle 24 sene genelkurmay başkanlığı yaparak gördü.. öldüğünde milletinin kalbine gömüldü ve ankara radyosu yayın yaptı diye cenazesinin olduğu gün ülkede kıyametler koptu...
ikinci dünya savaşı esnasında cumhuriyet yönetiminde bu hıyar ağası olsaydı, hitlerle aynı cephede savaştığımız için sovyetler ve batı türkiyeyi ilhak eder, ittihat terakki kadroları lağvedilirdi.
Liseyi birincilikle bitirdi diye kendini dahi sanan; çakma napolyon sarayın damadı.
Abdülhamite rahmet okutturan şahıstır.
31 mart darbesini bastırarak yonetime el koymuştur.
Ülkeyi nasıl yönettiğini tevfik fikretin hanı yağma şiirinde görmek mümkündür.
Rusları bombalayarak osmanlıları savaşa sokmuş, anadolu isgal edilince rusyaya kaçmıştır. Orda da rahat durmamış.
Orta asyada isyan çıkarmış kısmen başarılı olunca kendini halife ilan etmiş bunun üzerine hocaların aleyhinde fetvalar verip rusları desteklemesine yol açmış halk desteğini kaybedip girdiği tüm savaşlarda olduğu gibi sonuncusunuda kaybetmiş tam bir looser.
Ermenileri anadoludan temizleyen turkish adolf hitler.
Tarihi kişiliklerden başarılı olmasını en çok istediğim kişidir. Ne yazık ki başarılı olamamıştır.
son dönemlerde yeni nesil arasında yükselen ittihatçılık dalgasıyla sık gündeme gelen teşkilatçı bir başkomutan ve nihai başarısızlık abidesi.

yeteneklidir, değildir, öngörüsü zayıftır yahut değildir; tartışılır ancak mevcut konjonktürde gündeme gelişi ilginçtir.

güncel siyaset tarafgirliğinde Yeni neslin ninizmine iyi bir zemin oluşturuyor. ittihatçılık bir kült olarak oldukça yüzeysel sembollerle, bir nevi ustalara saygı kuşağı jeneriklerle yaygınlaştırılıyor. Yeni nesil için apolitizmin yerine, güncel siyasi denklemde herhangi bir tesire tahvil edilemeyecek (apolitik sonuç doğuran) ancak konumlanma gibi gözüken bir söylem gelişiyor.

Müesses nizama dolaylı hizmet eden muhalifliğin yeni sureti de diyebiliriz.
Şehidi ala nam-ı değer ismail enver.

Bana türk subayının tarifini yap deseler, ilk söyleyeceğim iki kişiden biridir.
Zaten dağılmış olan, 2. Mahmud döneminde valisinin mısır'dan Kütahya'ya kadar yürüdüğü ve ancak Rusların yardımı ile durdurulabildiği, adaları italya'ya; Kıbrıs'ı ingiltere'ye "geçici" vermiş olan Osmanlı'yı o dönemde hala süper güç sanan cahillerin "imparatorluğu yıkan adam" olmakla suçladığı gerçek vatansever.

Bu topraklara gerçek anlamda ilk demokrasi kavramı cumhuriyetten önce içinde bulunduğu kadrolarca 2. Meşrutiyet ile gelmiştir.
Üstelik mücadele ederek, hayatlarını ortaya koyarak.
31 Mart'ta dik durarak!

Türklere karşı Rus zafer anıtı ayestefanos'un heykelini yıkan adamdır Enver!

Bu topraklarda bugün Ermeni sorununu kökten çözen kadronun da içindedir yine Enver paşa.

Sarıkamış yenilgisinde kaç bin şehit verildi araştırmadan saldıranlar; Kafkas cephesinde sınırlarımız dışındaki tek ilerlemenin onun önderliğinde olduğunu, kutül amare zaferinin bizzat kendi yönlendirmeleri ve amcası Halil kut paşa sayesinde gerçekleştiğini, Gümülcine'de bizzat katkıları ile kurulan belki kardeş ülkemiz olacak devletin (batı Trakya cumhuriyeti) bizzat saltanatça yıkıldığı gibi gerçekleri görmezden gelir.

Kurtuluş Savaşı'nda hayranı olduğunuz Rus yardımları sırasında Enver de Moskova'dadır, ne tesadüf.

Ve rahat yaşamak yerine bu kadar Orta Asya'ya giderek Türkistan için savaşarak şehit olmuştur.

Mekanı cennet olsun inşallah..
Bir imparatorlugu s*ken adam.
Ermeni çeteleriyle girdiği 54 muharebenin hiçbirini kaybetmemiştir.

https://youtube.com/short...5YS5U?si=CaajPgI-NP7cLiHU
"bir enver osmanlı'yı mahvetti, ama 10 enver dünyayı mahvederdi" Açık ve net.
idealist, birikimli ve vizyoner bir insan; gözü kara da bir komutandır. Diğer birçok ittihadçı gibi.

Ve en önemlisi, tam da bir ittihadçının olması gerektiği gibi, teşkilatçıdır.

aslında temel problem de budur; ittihad terakki kadroları, kurmaylıktan çok teşkilat/örgüt kadrolarıdır. Daha En başta, Abdülhamid’in istihbaratına karşı faaliyet yürütme motivasyonuyla hareket etmiş, müktedir olduktan sonra devlet kadrosuna evrilme, tabana yayılarak meşrulaşma ve stabilleşme imkanı bulamadan kucağında ölüm kalım savaşları bulmuştur.

Düşünce, karar ve hareketlerine bu motivasyon yön vermeye devam etmiştir. Bir teşkilat üyesi için o teşkilat her daim her şeyin nüvesi, esbab-ı mucibi ve hayatiyet arz eden birincil meseledir. Devlet de, millet de, mefkure de, mücadele de teşkilatla somutlaşır, onunla vücud bulur. Onun için fedakarlık yapılır, onun için can verilir, onun için can alınır, o yolda ölünür.

Teşkilatçı bakış açısında ben yoktur. Kimlik mefkureye hizmet ettiği, onunla bütünleştiği sürece anlamlıdır. Bu tür, meşruiyetini varlığından alarak devinen bütün yapı ve örgütlenmeler er ya da geç objektivite ve dolayısıyla realite mesnetinden koparak sürüklenmeye başlar. Hızlı karar alınır ancak yön değiştirme kabiliyeti yiter. Ve sonunda kendi içine çökmeyle son bulur.

mustafa kemal atatürk’ü, daha en başında ittihad ve terakki kadrolarından farklı kılan özelliği bunları görebiliyor olmasıdır. Gerçeklikle bağını hiçbir zaman yitirmemesinin sebebi de budur. Anadolu’da şehir şehir gezip mücadelesini halk nezdinde meşrulaştırma çabasının sebebi de; mevcut şartları objektif değerlendirip gerektiğinde mutedil, gerektiğinde atak davranabilmesinin sebebi de budur.

Atatürk ittihad terakki’nin ne olduğunu, nasıl karar aldığını ve ne şekilde faaliyet gösterdiğini çok iyi bildiği için milli mücadeleye müdahil olmalarını istememiştir. Enver paşa anadolu’ya gelse mücadelenin seyrine nasıl etki edeceğini bildiğinden onu anadolu’da istememiştir. Enver paşa’nın şahsına değil, bakış açısına karşıdır. isabetli bir karardır.
delinin teki idi, kendini fasulye gibi nimetten sanırdı ama tadı tuzu yoktu. sonunda layığını buldu ,nasıl öldüğünü biliyoruz.

bu ülkeye yaptığı tek iyilik çanakkale merkeze komutanlığında görevli olan yarbay mustafa kemal'i taciz ettiğinde alman liman paşa'nın mustafa kemal'in değerini bildiğinden bu deliden uzaklaştırıp19. tümen (kolordu mevcutlu) komutanı yapmasına sebep olmasıdır ..
mustafa kemal bu sayede çanakkale'de parlamış ,arkasından çeşitli başarılar kazanmış bu güven bugünkü cumhuriyeti tc. vatandaşlarına hediye etmiştir.

deli enver'e kalsa anadolu şu anda yunan-ermeni- rum-laz ve osmanlı arasında paylaşılmıştı.( tanımladığım uluslara bakışım ırkçı değil ,emperyalist açıdan bakıştır.)
çoğu yerde gerici derebeylikler korulmuştu.

yüzbinlerce vatan evladı bu delinin haris duyguları yüzünden yaşamını yitirdi,osmanlı topraklarında yine yüzbinlerce insan çeşitli sebeplerden öldüler.(hastalık-açlık-barınma-savaş vb.)
kalkmış bu deliyi övüyorlar,bir ara köfteci kemal'in tkp'si de överdi bu deliyi sonunda ırkçı-nasyonalist ilyas salman efendiyi aday gösterdi tkp ,pili bitti.

şunu eklemeden yapamayacağım,bizler nankör insanlarız ,bu yaşındayım bir kişinin liman von sanders paşayı andığını ,teşekkür ettiğini görmedin.
ben allah rahmet eylesin derim.

çanakkale zaferinin banisi liman paşadır.

enverle ,iskilipli atıf aynıdır.

şevket süreyya'nın enver paşa kitabını okuyun..
abdülhamid döneminde osmanlı ve dünyanın durumu arka planını anlamadan, enver paşa başta olmak üzere, ittihad ve terakki ve bu bağlamda mustafa kemal atatürk, tam anlamıyla anlaşılamaz.
iyisiyle kötüsü ile Türk askeri ve siyasi tarihinden bir Enver Paşa geçti, asla unutulmayacak biridir.
manyağın teki idi, yazmaya değmez.

mustafa kemal düşmana karşı ülkemizi kurtarmaya çalışırken bu manyak dağlarda macera arıyordu ,layık olduğu gibi öldü.

buna dua okuyan haindir.
Yıldız'daki baykuştan bu memleketi kurtaran
Hürriyet kahramanı.
Açtığın yolda yürüyenler bugün hala bu ülkenin gerçek evlatları.
Sen bakma götü başı ayrı oynayanlara
Biz seninle Makedonya'da komitacıda kovalasak
Bab-ı aliyi' de bassak
Orta asyada basmacı da olsak memnunuz.
Şehadet yıldönümünde götü başı ayrı oyanayanlara inat
Sen bizim gönlümüzde her zaman şehidi ala gazi Namdar Enver paşasın.
jön türkler- sevr antlaşması dönemi bilinmeden enver paşa doğru anlaşılmaz.
önemli hataları ve önemli kahramanlıkları olan, önemli bir askerdi..
görsel
görsel
görsel
4 Ağustos 1922
20. asrın Kürşad'ı Enver Paşa'nın azîz rûhuna..

ittihatçılar ölür, ittihatçılık ölmez..
Ruhu şâd olsun.

görsel
osmanlı'yı 1. dünya savaşına sürükleyen şahıslardan kendisi. bir de kafkas cephesindeki ölen askerlerimizle bir bağlantısı olduğunu hatırlar gibiyim.
ne bileyim başarısız olmasına rağmen ilginç şekilde seviyorum bu adamı.