entp

entry4 galeri1
    1.
  1. mbti kişilik testine göre analizciler grubunun dışa dönük-sezgici-düşünür-algılayıcı (extroverted-intuitive-thinker-percieving) tartışmacı kişisidir. Yaratıcı, aletlere düşkün, icat eden, sosyal yapılara inanılmaz yaratıcılıkla hakim, her konuya merak duyan, karşı konulamaz derecede meraklı, her türlü olasılıkları görebilen (hatta derler ki bu tipin var olma sebeplerinden biri de hiçlikte bile bir olasılık görebilmeleridir), olayları sürekli aynı yönden ele almayan, geleneksellikten ve standarttan hoşlanmayan, fonksiyonel analizde usta, amaçlar ve sonuçları çok iyi bir araya getirebilen, neyin ne için işe yaradığını hızlıca görebilen, günlük rutine bağlı kalamayan, karmaşık fikirleri rahatlıkla anlayıp onları başkalarına aktarmayı ve tartışmayı seven, kendini beğenmiş, sarkastik, satirik, ukala tiplerdir. leonardo da vinci, benjamin franklin, voltaire, werner heisenberg, steve wozniak, robert downey junior, neil patrick harris, matthew perry ve kanaatimce ricky gervais ve kesinlikle celal şengör gibilerini bünyesinde barındırır. görülme sıklığı %3.2'dir.

    tartışmacı denmesinin sebebi herkes ile her şey hakkında tartışabilirler. ''sana katılmıyorum.'' ya da ''senin gibi düşünmüyorum'' lafından orgazm olurlar (bunlar da ayrı bir manyak ahuahssfassa). zaten amaçları haklı çıkmak değil, haksız çıkarmaktır (xntp grubunun çelişkici olma özelliği). sırf tartışma yaratmak için aslında inanmadığı fikirleri çok iyi bir şekilde savunabilir. intp ile aralarındaki fark budur. intp'ler gibi entelektüel ve bilimsel konulara aşırı derece ilgi duyarlar ve okurlar, ancak bilgiyi aktarma konusunda intp'ler konu hakkında konuşmayı severken (intp'ler sessiz olamalarına rağmen inanılmaz geveze olabilirler) entp'ler bu konularda tartışmayı sever.

    entp'leri en iyi anlatan meme:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1811207/+

    jung'un cognitive functions'ına göre Ne-Ti-Fe-Si (dışa dönük sezgi-içe dönük düşünce-dışa dönük his-içe dönük algılama) şeklindeki zihin fonksiyonlarına sahip gruptur.

    en güçlü yanları sırası ile:

    dışa dönük sezgi: durumları ve ilişkileri irdeler, anlamları ve alakaları birleştirerek o anki durumu irdeleyerek neyin değiştirelebileceğini düşünür. söylenmemiş olanı söyler, o yönde düşünür, durumlar arasındaki benzerlikler arasında bağlantı kurar.

    içe dönük düşünce: analiz, kategorizasyon, bir şeyin belli bir prensibe uyup uymadığının kontrolü, iç yapıdaki uyuşmazlıkların kontrol edilmesi, sonuca daha net bir şekilde varılmaya uğraşılması, seçeneklerin analiz edilmesi.

    dışa dönük his: başkaları ile iletişim kurmak, onların ihtiyaçlarını gidermek için organize olmak, sosyal ve organizasyonel grup değerleri ile ilgilenmek, bir şeylerin uyumluluğunu irdelemek, bunun diğerleri tarafından kabul edilebilirliğini tartmak, o anki durumda neyi yapmanın en iyisi olduğunu düşünmek.

    içe dönük algılama: bir olay karşısında eski tecrübelerini göz önüne getirerek herhangi bir şeyin ne kadar değiştiğini çözer. algılanana yönelik bağlantılar, onun önceki halleri ile bağlantılar kurarak ''hiç değiştirilmemiş'' olanı göz önüne getirir.

    mbti grubunun enfp ile en komik ikilisi olma özelliği vardır. ancak enfp'lerin komikliği süngerbob'unkine benzer; saf, sevecen, çocuksudur. entp'ler ise kara ve ofansif mizahı ile ünlüdürler. entp'ler şaka yaparken satirik, sarkastik ve acımasızdır. enfp'ler karşıdaki insanın hislerini önemser ve onu inciteceğini anlarsa şakayı yapmamayı tercih eder. bu durum entp'lerin umrunda olmaz ve karşıdakini kırıp kırmamayı önemsemeden çatır çatır her şeyi söyler. iyi açıdan bakın, en azından yalan söylemiyorlar asghjdkal.

    not: xntx, yani analizci grubuna mensup kişilerin başkalarına karşı çok acımasız olduğunu düşünüyorsanız (ki öyleyiz assfadas) siz bir de onların kendilerine karşı ne kadar acımasız olduğuna bakın. analizci yoldaşlarım, siz de her ne kadar katlanamasanız da diğerlerinin hassas duygularının olduğunu kabul edin ve daha yumuşak davranmaya çalışın. herkes bizim gibi robot değil assfaksfal.

    kısaca kötü tarafları kibirlidir, egoludur ve başkalarını aşağılamayı sever. chaotic evil grubudur, kaostan beslenirler. dağınık, sorumsuz, geç kalan, yarım saatlik işi 3 saatte halleden, intp'ler gibi boş işler konusunda çok vakit harcayan, zeki ama tembel tiplerdir. iyi tarafları ise kusursuz argümanlara sahip, çok iyi tartışan, kendini iyi geliştiren, bütün olasılıkları görebilen ve onları denemek isteyen, ''yapamamak'' fiilini lügatında barındırmayan, yaratıcılıklarını özellikle yönettiği projelerde iyi kullanan, icatçı, kıvrak zekalıdır. intp biri olarak benim en ilginç bulduğum gruptur. başkalarının entp'lerden hoşlanmama sebebi gerçekten anlaşılamamış ve anlaşılamayacak olmalarıdır.

    entp'leri özetleyen birkaç söz:

    “The questions are always more important than the answers.”

    “The world belongs to the enthusiast who keeps cool.”

    “Be the change that you wish to see in the world.”

    “Good judgment comes from experience and experience comes from bad judgment.”

    “Do I contradict myself? Very well, then I contradict myself. I am large, I contain multitudes.”

    “Where I cannot satisfy my reason, I love to humor my fancy.”

    “Our real discoveries come from chaos, from going to the place that looks wrong and stupid and foolish.”
    1 ...
  2. 2.
  3. entp ler asla ama asla en komik mbti grubu değildir. ikincisi hiç değildir.

    her ne kadar feeling, extroverted olsa da 3. fonksiyon olduğu için çok ama çok az gelişmiştir (10 yaşındaki çocuk seviyesinde)

    mantıksal düşünce yapısı/hiyerarşisi kurmakta çok iyi olsalar da ne bunu pratiğe dökmekte ne de bu veriyle işe yarar başka bi veri yapısına ulaşmada yetersizdirler.
    kendilerini ifade konusunda intp leri kıskandırsalar da ifade edecek çok işe yarar bir şeyleri yoktur.

    tartışmak için tartışmak = boş konuşup insanları yormak
    tartışmak için tartışmak != beyin fırtınası yapmak

    entjler de bunlarla aynı şeyin laciverti düşünce açısından, o yüzden pratiğe geçirebilecek yapıları olsa da pratiğe getirecek çok bi düşünceleri yoktur (bkz: donald trump)

    intpler çok düşünüyorlar ama kendi içlerindeki bir bilgi yapısına göre düşünüyorlar ve düşündüklerini de kimseyi anlatamıyorlar. anlatabilen einstein oluyor işte.

    intjler kendilerini az ifade edebiyorlar ama en azından ifade edecek bir şeyleri var. etmelerine de gerek yok, hayata geçirebilecek güçleri de var. bak elon muska, hardcore intj, iki kelimeyi bir araya getirip anlatamaz sana ama kurar şirketini yapar roketini ha bak bunu diyordum der çıkar kenara.
    2 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. extraverted intuitive thinking perceiving

    fonksiyonlarıdır.

    örnek olarak muharrem ince'yi bu tipe benzetiyorum.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük