gene bir seçim öncesi kafaları karıştıran mevzu. dönüştürme /eğme/ bükme çabası chp'nin aslında hem köklü bir parti olduğunu gösteriyor hem de içerisinde bin bir farklı düşünce sistematiğinin de barındığını gösteriyor. son dönem iyice belirginleşen 2 mühim kanat var. bir grup hızlı ulusalcı olarak zaman zaman mhp çizgisine dahi yaslanan tavır sergilerken diğer kanat ezilen halklar ve ötekileştirmelerin sakatlığı üzerinden siyaset üretiyor. sayıca bakarsak ilk grubun ikinci gruptan fazla ve yerleşik yapıda olduğunu düşünmekteyim. şimdi bu grupları az biraz açarsak ulusalcı kanat zamanında mhp'ye dahi oy verebilirsiniz yeter ki akp'ye oy vermeyin mantığında hareket ediyordu. bir de süleyman demirel 'den kritikler alınıyordu ülkenin kötü giden haline binaen. hani denize düşen yılana sarılır modunda. şimdi bu grup için andımızın kaldırılması çok önemli ve kemalizm adı altında dogmatik bir refleks vermekteler.(hatta arabalarının arkasına andımızı büyük boy harflerle yapıştırmış olabilirler ki yapıştıranını gördüm, tanıdım) diğer gruba geçersek mecliste bu zamana dek görmediğimiz (evet, ufuk uras dahi konuşmuyordu zaten)özellikle kadınların ötekileştirmelerden bıkmaya / bunalmaya azınlıkların da çoğunluk içinde haklarının ve söylemlerinin olabileceğine değinen chp'li vekiller mevcut. ve bunlar daha entelektüel tavırlarla sosyalist kesime dahi göz kırpmaktalar. sayıları az ama sesleri gür çıkıyor.
örnek vermek gerekirse türbanlı vekillerin meclise girmesiyle ilgili şu 2. grubun tavrının parti içinde etkili olduğunu düşünüyorum. hani ilk gruba bıraksaydık durumu muhtemelen karakolda biterdi vaziyet.
bir de unutmadan sonar araştırma merkezi'nin başkanı hakan bayrakçı 'nın bir tespiti vardı geçenlerdeki birgün röportajında. diyor ki chp'yi daha sol olmamakla eleştiriyorlar chp sosyal demokrat ve sol programları sağlam uygularsa alacağı oy daha da düşük olur barajı zor aşar dedi. yani chp'nin içindeki bu düşünce sistematiğinin farklılığı aslında chp'ye daha fazla oy kazandırıyor. müthiş özgürlükçü sol politikalar kulağa hoş geliyor ama ülkenin sosyo-kültürel yapısı icabı oya yansımaması normaldire getirdi konuşmasını. ben de katılıyorum. seçmen dindarlık-milliyetçilik ve ekonomi üzerinden oy veriyor. özgürlükler, yaşam tarzına müdahale gibi kavramlar hala birçok seçmen için bir şey ifade etmeyebiliyor.
chp'yi dönüştürmek mevzusu chp'nin içindeki tarz farklılıklarından ileri gelmekte. chp enteresan bir parti velhasıl. kimilerine göre tutunacak tek dal, kimilerine göre kötünün iyisi, kimilerine göre akp karşısında tek kurtuluş, kimilerine göre hiçbir zaman oyu hak etmeyen solun önündeki tek engel. chp'den bahsediliyorsa bir yerde ortada mutabakat yoktur efendim. yıllardır değişmedi bu gerçek.