entelektüel görünme çabasına girmiş yeniyetmelerin uğraştığını yahut ilgilendiğini belirtmekte ısrar ettiği bir kısım klişelerdir. asla ve asla bunları yapmadan entelektüel veya farklı bir kimlik kazanamayacaklarını düşünerek farklı kimlik peşinde koştuklarını açık ederler. bu sözünü ettiğimiz şeylerden birkaçı şu şekilde sıralanabilir;
-plak
-gramofon
-fotoğraf
-tim burton, quentin tarantino vb. yönetmenlerin çektiği filmler
-ikinci el kitap fetişizmi
-pipo
-bir yudum bohemcilik
-pespaye giyim tarzı
- uzun saç. olmadı kulak hizasına kadar. toplanabilecek denli. ya da kulak arkası yapılabilecek santimetrede. (ille kısa saç diyorsanız ya taranmamış ya da iyice kısa olmalı)
okumasa bile elinde kitapla gezen, o kitapla bütünleşen insandır. elinde kitap görmeyince acaba hasta mı lan bu dersiniz. yerken içerken mıçarken iki satır okumaya çabalar. artık , iki arada bi derede ne anlayacaksa o kadarını anlar. farklı konulardan bahsetmeye çalışır, konuştukça batar.
ama gerçekten entellektüel olanlara lafım yok saygılar sunar yanaklarından öperim.
sürekli kitap okumak..en klişe klişedir.sürekli kitap okumak insanı entelektüel yapmaz.kitap seçiminde seçici davranmak, gerçekten büyük edebiyatçıların ve filozoflardan okumak,okuduğu kitabı gerçekten yorumlayabilmek,hatta entelektüel olarak iki kere okuma işlemini gerçekleştirmek insanı entelektüel yapar.iki kere okumanın amacı şudur:kişi ilk okumada ilk defa gördüğü metni parçalar halinde algılar ve metnin başı,ortası ve sonu arasındaki ilişkileri tam olarak kuramaz,işte bu yüzden ikinci okuma gereklidir.asıl okuma olacaktır ikinci okuma;parçaları birleştirip metnin bütün olarak ne olduğunu, ne anlattığını kavramak gereklidir.