entelektüeller

entry1 galeri0
    1.
  1. --spoiler--
    paul johnson'ın entelektüeller'i, kendi ifadesiyle, 'insanlara işlerini nasıl görecekleri konusunda nasihat eden'; geleneğe, toplumun ahlaki ve manevi değerlerine kayıtsız kalan; mevcut siyasi ve iktisadi düzeni eleştiren; bunların yerine bireysel aklın ürünü olan felsefi, siyasi ve ahlaki sistemler öneren; topluma rehberlik iddiasında olan 'önde gelen belli başlı entelektüelleri' inceliyor. 'orta çağ'ın ruhban sınıflarından boşalan yeri dolduran bu seküler entelektüel' soruşturması şu çerçevede yürütülüyor: - bu entelektüellerin, insanlara nasihat etmek, yol göstermek konusunda ahlaki ve hükmi ehliyetleri var mı? - düşüncelerinde, tavır ve davranışlarında her zaman tutarlı oldular mı? - kendi vazettikleri düşüncelere ve değerlere kendileri de bağlı kaldılar mı? - üzerlerine vazife olmayan ya da yeterince bilgili ve uzman olmadıkları alanlarda da gelişi güzel hükümler verdiler mi? - para, şöhret veya siyasi ve ideolojik amaçlar için diğer insanları istismar ettiler mi? - işlerine gelmeyen gerçekleri görmezden geldiler ya da saptırmaya kalkıştılar mı? - diğer entelektüellerle, aileleriyle ve çevrelerindeki insanlarla ilişkileri nasıldı? - angaje oldukları izm'ler uğruna şiddeti, savaşı, ırk ve sınıf ayrımı vs. meşru ya da mazur gördüler mi? - nihayet, 'insanların faydasına, insanlar için' ürettikleri düşüncelere, ideolojilere, ütopyalara insanların üstünde, insanlardan daha fazla değer verdiler mi? yazar bu kontekstte 21 entelektüel seçmiş. kitap 'modern entelektüellerin ilki, arketipi ve pek çok açıdan en nüfuzlusu' olan, fikirleriyle -voltaire'le birlikte- 1789 fransız ihtilali'nin hazırlayıcısı ve de romantizmin kurucusu kabul edilen büyük filozof jean jacques rousseau ile birlikte başlıyor
    --spoiler--
    p.johnson'un paradigma yayınlarından ayşe polat çevirisi ile basılmış kitabı. peygamberlik satan modern putperestlerin ne lanet insanlar olduklarını anlamanız konusunda çarpıcı detaylar içerir. sahiplendiğimiz ideolojilerin -ki buna post modernlik de dahil- kökeninde ne var diye düşünüyorsanız göz gezdirmenizde fayda vardır. hayatında hiç çalışmamış, her daim sermayenin üzerinde olmuş(!) marx'ın aslında o kadar işçi dostu olmadığını... neyse okuyun daha iyi! kitapla ilgisi yok ama rasyonalizmin, sistemin, düzenin, akla tapınmanın babası descartes sabah erken kalmakamazdı, öğlene kadar uyurdu.

    büdüt: kitap detaylarını yazmaktan üşendiğim için, kopyaladığım sayfa tüm entelektüel kelimelerini entellektüeller olarak yazmış, oradan bir edit yaptık, sonra baktık spoiler kısmında da aynı sorun var bir daha ayar yaptık.

    http://www.kitapyurdu.com...tap/default.asp?id=434693
    http://www.idefix.com/kit...?sid=KDBUO11X63D0G7FAMP74
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük