ENIAC, gelişmiş bilgisayar teknolojisinin ilk yansıması olarak tarihe geçmiştir. ENIAC ( Electronic Numerical Integrator And Computer ) açılımının kısaltılmışıdır. Türkçe olarak ise elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı olarak bilinmektedir. Bu bilgisayar, yaklaşık 30 ton ağırlığında ve kurulumu için 167 metrekare bir alana ihtiyaç duyan devasa bir makinedir. ENIACın maliyeti 500.000 dolar olarak bilinmekte ve 150 Kilowatt enerji tüketmekteydi. Tüm bunlara rağmen ilk bilgisayar eşitlikleri karşılaştırabilme, dört işlemi çözme ve kare kök hesaplaması yapabilmekteydi. Bu tür sayısal ve mantıksal işlemleri yapabildiği için ilk bilgisayar ünvanını kazanmıştır.
John Mauchy ve John Eckert in geliştirdiği bir bilgisayar olup soğuk savaş döneminde dünyada meydana gelen teknolojik gelişmelerden sadece birisidir eniac.
ilk üretilen modeli(1945) 2. dünya savaşında tamamen askeri amaçlar için kullanılmıştır (mermi yörüngelerinin hesaplanmasında, aynı dönemde ingilizlerin colossus adlı bilgisayarıda şifreli mesajların deşifre edilmesinde, zuse adlı alman bilgisayarıda yine bu amaçla kullanılıyordu).
bu bilgisayarların hiçbiri programlamanabilme yeteneğine sahip değildi. buda farklı amaçlar için kullanılabilme yeteneklerinin olmadığı anlamında geliyor.
savaş teknolojisine yapılan büyük yatırım bilgisayarlara da yaramış ve 1948'de modifiye edilmiş eniac programlanabilme yeteneğine sahip olmuştur. bu bilgisayarda rom bellek benzeri bir bellek bulunuyordu.
aynı tarihte ingilizlerde Colossus'u daha iyi hale getirip programlanabilme ve verilerin izlenmesi özelliğini geliştirmişlerdir(ingilizler bunu ilk defa kendilerinin başardığını, günümüzde kullanılan dinamik ram belleklerin ve monitörlerin 1948'de kendilerinin ilk defa kullandıklarını iddaa ediyorlar.
Eniac, Askeri topların üretimi için gereken hesaplamaları kolaylaştırmak amacıyla ABD'de,John W. Mauchlu ve John Presper Eckert adlı elektrik mühendisleri tarafından 1945'te tasarlandı.18 bine yakın vakum tüpüyle çalışıyordu,30 tona yakın ağırlıkta ve büyük bir oda büyüklüğündeydi.Bu aygıtı çoğu kişi, yanlış bir biçimde ilk bilgisayar olarak bilir. Yine de Eniac,çok amaçlı sayısal bilgisayarların ilk başarılı örneği olarak kabul edilir.
1943 yılında geliştirilen ilk genel kullanıma açık elektronik bilgisayar. amerikan ordusuna 500.000 dolardan fazlaya mal olumuştur. ayrıca ağırlığı 30 tonun üzerinde olan bu bilgisayar 200 kilowatt enerji harcıyordu.