istanbulda meze olarak yenilen, egedeyse ikiye bölünüp sapları koparıldıktan sonra içi hafifce oyularak parca et, dereotu ve saplarının haslanmıs kısımları konulup zeytinyağlı harika bir yemek pişirilen, lakin yaprakları dişle sıyırma aktivitesinin iğrenç gözüktüğü faydalı sebze. kart enginardan uzak durmak gerekir ayrıca.
(bkz: emine beder tadında entry girmek)
rahmetli atatürk'ün ölmeden önce yemek istediği en son yemektir lakin hastalığı ağırlaştığı için yemesi kısmet olmamıştır.
Can Dündar sarı zeybek isimli belgeselinde bu hadiseden bahsettikten sonra yurdum evlerinin birçok sofrasında atatürk'ün anısını yadetmek için enginar pişirilip yenilmiştir.
halk arasında karaciğer süpürgesi olarak bilinir, yararlı bir antioksidandır, inanışa göre her yıl kişi yaşı kadar enginar yer ise bağışıklık mekanizması kuvvetlenir vs.vs. ***
Genelde tadı hoş bulunmayan ama faydalı bir sebze türü. Zeytinyağlı yemeği yapılır. Diyet yemeğidir aynı zamanda.
Malzemeler:
5 adet enginar
2 adet patates(küp küp doğranmış)
2 adet havuç(küp küp doğranmış)
2 adet büyük kuru soğan
1 su bardağı ayıklanmış bezelye
1 limon suyu
1 kaşık un
tuz
2 su bardağ su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
dereotu
Yapılışı:
Zeytinyağını kızdırıp soğanı ekleyin. Soğanlar pembeleşince enginarları üstüne dizin
ve her enginarın üzerine patates, havuç ve bezelyeyi paylaştırın. 2 bardak su, tuz ve 2 kesme şeker ekleyin. Kısık ateşte 2o dakika pişirdikten sonra bir çaybardağında 1 limon suyunu ve 1 kaşık unu karıştırıp sos yapın ve üstüne ekleyin. 15 dakika daha pişirip altını kapatın. Servis kabına alıp üzerine dereotu doğrayın.
afiyet olsun.
3. nesil yazar, mahallem* insanı... konya selçuk üniversitesi öğrencisi, taklitte ve canlandırmada a$mı$ ki$i... nargile ortamı çocuğu...ho$geldin koçum.
hiçbir $eyin farkında olunmadan üzerine yüklenilen yazar... sözkonusu ba$lık, ismi bende saklı olan bir ba$ka yazar tarafından açılmı$tı. ba$lığın ba$a kalması ile ba$lık onun tarafından açıldı zannedildi. sivri sözlerle birden bire yaralanmaya çalı$ılan yazar oldu enginar. evet belki yeren yazarlar bunu tahmin edememi$ olabilirler ama bir insanı karalamak i$te bu kadar kolay hayatta... neyin nereden geleceği hiç belli değil, hiçbir günah yanlı$ yokken ortada, günah keçisi seçilmek de koyar insana. bok atmanın sınırı yokmu$, bunu anladım ben, allah sonumuzu hayır ede yazar karde$lerim... in$allah kader sizi içinden çıkılamaz durumlara dü$ürmez, ne diyim..?
pek bir sevilmese de bünyelerce, yine de yemesi pek bir faydalı olan, zeytinyağlı her varyasyonu mideye indirilebilen faideli bir sebze.
özellikle eski kişiler daha bir iyi yapar sanki bu sebzeyi. uzun zamandır telefon dışında aramayıp, yüzünü görmediğiniz anneanne, ya da babaanneye gidersiniz, öpüşmeler, hal hatırlar geçer..
ee onca zamandan sonra en büyük torunlardan biri olan siz ziyarete gitmişsinizdir. habersizi makbul olsa da, haberli gittiğiniz için, yemeklerine bayıldığınız ebeveyninizin beklentilerini karşılamayan bir yemeği vardır... enginar. pek de tınlamazsınız. ama o da nedir?... ''dolma gibi, üstünde parça pinçik et, bezelye, ince ince doğranmış badidis... bir yersiniz...
- ya anane ne var bunun üstünde acaip bi tadı var sanki?
+ terbiyeledikten sonra, bir de üstüne portakal suyu döktüm. hani geçen geldiğinde kereviz dolmasında çok beğenmiştin ya..
- hımm o da güzel... ellerine sağlık ananem benim.. arada böyle diyaloglara da sebebiyet verebilen bir sebzemizdir efem...
bayrampaşa nın simgesi olan sebze.
genelde etli ya da sebzeli pişirilir.***
" enginar bizim yiyeceğimiz, buraya aittir, enginarı biz bulduk,yaşasın enginar ve enginar seven bayrampaşa halkı" bilinç altıyla her kavşakda ve meydanlarda heykelleri olan sebze.
bayrampaşa da enginar nerede yetişiyor, gerçekten yetişiyor mu, yiyen ,gören var mı, bilinmez.*
karaciğer başta olmak üzere safra kesesi, dalak, böbrek ... şeklinde nerdeyse vücutta faydası olmayan organ bulunmayan dahi sebze. bana karaciğer rahatsızlığımdan dolayı (bkz: alkolizm)uzman bir prof. un bile tavsiye ettiğini özellikle belirtmek isterim. yemeğini sevmeyenler için aktardan alacağınız kurutulmuşunu kaynatarak yapacağınız çay da aynı etkiyi yapar. ayrıca izmir'de artık 'mecidefendi' markasıyla litrelik şişelerde distilasyon yoluyla elde edilmiş meyve suyu gibi de içebileceğiniz kadar leziz ve mayhoş enginar suyu da satılmaktadır. yemeği ile yetinmeyin derim. suyu da aynı derecede faydalıdır. özellikle alkolik siroz ve hepatit hastaları dolaplarından eksik etmemelidirler. tavsiye olunur.