şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybeden yüksek enerji fizikçimiz. yaşasaydı özellikle enerji konusunda belki de ülkemize çok büyük katkıları olacaktı.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nün eski profesörüdür. Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile tanınmıştır.(1948, istanbul – 30 Kasım 2007, Isparta)
Ünlü parçacık fizikçisi ve Boğaiçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörü. Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile tanınmıştı. 1948 doğumlu, CERN'de ATLAS ve CAST deneylerine katılan Türk bilim insanlarına liderlik yaptı. Arık deneysel yüksek enerji fiziği alanında yüzün üzerinde makale yayımladı, yüzlerce atıf aldı. Aynı zamanda Türk Ulusal Hızlandırıcı Projesi'nin de yürütücülüğünü yapan Arık, 30 Kasım 2007'de Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybetti. Webometrics raporunda yer alan h-index'i sıralamasına göre, Türkiye'deki bilim insanları içerisinde halen ilk sıralarda yer almaktadır.
30 kasım 2007'de bir uçak kazasında hayatını kaybetmiş değerli fizikçimiz. bugün ölümünün 9. yılı ve hakkında güzel bir yazı buldum. okumak isterseniz buyrun: http://otukendergi.com/br...cu-cok-bizde-fizikci-yok/
(14 Ekim 1948, istanbul - 30 Kasım 2007, Isparta), Türk fizikçi.
Tanınmış bir Türk parçacık fizikçisisi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörüdür. Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile tanınmıştır.
Yerin yaklaşık 30 metre altında, kurşun bir hedefin içinde bulunacak toryum. Bu hedefe dışarıdan, yeryüzünden hızlı protonlar gönderiyorsunuz. Bu protonlar kurşundan nötron üretiyor. Bu nötronlar da gidip toryumla birleşerek enerji üretiyor. Nükleer kalıntı yok, çevre kirliliği son derece az. Fişi çektiniz mi, tüm faaliyetler durur. Her şey kontrolünüz altında. diyerek;
CERNde kullanılan teknolojiyi ülkemize getirip, bunun için parçacık hızlandırıcı laboratuvar kurarak, uranyum yerine de ülkemizde bolca olduğu bilinen(!) toryum elementini kullanmak isteyen; hedefine ulaşamadan bir uçak kazası(!) sonucunda hayatını kaybetmiş, yüksek enerji fiziği konusunda ülkemizin yetiştirdiği ender uzmanlardan olan bilim insanıdır.
hakkında bu kadar entry girilmesine üzüldüğüm fizik profesörü, nükleer santrallerde radyasyon yayan uranyuma göre radyasyon ve patlama tehlikesi çok az olan toryum elementinin kullanılabileceğini söylemiştir.ayrıca cernde yapılan atlas ve cast deneylerine katılmıştır, bu çalışmalarından dolayı yılda ortalama 6 kişiye engin arık cern bursu verilmektedir
uludağ sözlüğün muhteşem bir bilgi kaynağı olduğunu gösteren en büyük ıspat, zall ne yazarlar alıyorsun buraya bi'anlasam.
efendim engin arık 88 yılından itibaren boğaziçi üniversitesinde profösörlük yapmış, cern'deki atlas deneyinde türkiyenin önde gelen temsilcisi olmuştur. ayrıca türk hızlandırıcı merkezinin temellerinin atılmasında rol oynamıştır, lakin 2007 kasım'da geçirdiği uçak kazası, bu projenin işleyişini yavaşlatmıştır.
2007 kasım ayında atlas jet uçağında kendisi ile beraber bir kaç akademisyenle, ısparta süleyman demirel üniversitesi'nde türk hızlandırma projesi üzerine seminer vermek için çıktığı yolculuk hayatına mal olmuştur.
burdan kendisini saygıyla anıyorum.
ayrıca eşi metin arık'da boğaziçi üniversitesinde halen eğitim vermekte, ve türk hızlandırma projesine başkanlık etmektedir.
ölmeseydi, cern 'nin başlattığı büyük patlama adında araştırmaya öncü olabilecek isimlerin başında gelmektediydi. ve türkiye'nin cern'e tam üye olmasını sağlıyacak kişiydi belkide..
biz turkler damarimiza basilmaz ise gururumuz oynanmaz ve bir seylere mecbur birakilmaz ise biraz rahata duskun keyf&zevk adamiyizdir. binaen cok kafasi calisan insanlar kalitesinde olmamiza ragmen belki dinin verdigi olmeyecekmis gibi cok calis olecekmis gibi ibadet et temennisini tersine yasiyoruz. yani olmeyecekmis gibi ibadet olecekmis gibi calismak..
olumle ilgili ne demek istiyorum emniyetsiz , korunmasiz bir sey olmazciliktan ileri gelen bir durum.
simdi bunun rahmetli engin arik ile ne alakasi var derseniz;
hizlandirilmis madde parcaciklari uzerine yapilan arastirmalarda bizzat bulunan bilim adamlarimizin yani zenginleştirilmiş uranyum oksit alternatifi olan toryum ulkemizde Sivrihisar yöresinde olup 380.000 civari bir rezerve sahip olmasi fakat cikarilis maliyeti nedeni ile henuz rezerv niteligi kazanmis olmamasi olabilir..toryum ile calisan enerji santralleri maliyeti daha ucuz, cevre dostu ve gelecegin yeni teknolojilerindendir.
üzülerek söylüyorum ama cenazesine katılımın çok az oldugu değerli akademisyen*. giden öğrencilerinin bir kısmı bu yüzden akademik dünya insanları ve de öğrencilerin kulaklarını çınlatmıştır. çok vefakar milletizdir çok!