engelli insanlara yapılan onlarca kötülükten sadece biri. Şehirde dolanıyorum da heryer ibb nin ilanlarıyla dolu. 22 tane özürlü merkezimiz açıldı falan. Ne güzel tesisler açıyorsunuz, yardımlar, indirimler falan yapıyorsunuz da; keşke bir de şu daha çok hakaret için kullanılan kelimeyi kullanmasanız. lütfen...
engelli insanlara yapılan onlarca kötülükten sadece biri. Şehirde dolanıyorum da heryer ibb nin ilanlarıyla dolu. 22 tane özürlü merkezimiz açıldı falan. Ne güzel tesisler açıyorsunuz, yardımlar, indirimler falan yapıyorsunuz da; keşke bir de şu daha çok hakaret için kullanılan kelimeyi kullanmasanız. lütfen...
ayrıntılarda boğulup meselenin özünü bilmeyenlerin incelik yaptığını düşündüğü ayrım.
evvela, bilimsel olarak karşılığı özürlüdür ! özür, kişide olan bir kusuru, defoyu ifade eder. engelli ise ortamda/mekanda olan engeli ifade eder. engel kalkınca engellilik de kalkar. özürlü özür dilemekten gelmez.
bunu ben değil;
Başbakanlık Özürlüler idaresi Başkan Yardımcı ayhan metin
bi özürlü vatandaşımızın bi kanalda röportajını izlemiştim. orada kendisi "biz engelli değiliz, engelimiz yok. biz bütün engelleri aşarız. sadece özürümüz var bize engelli demeyin" şeklinde konuşmuştu. özürlü vatandaşların yaptıklarını ve başardıklarını da görünce kendisine hak veriyorum.
herhangi bir uzvunu sıradan insanlar kadar kullanma yetisine sahip olamayan bireyler hakkında konuşurken tereddütlere sürükleyen ikilemdir. lakin hem engelli hem de özürlü demek bana ayıp gibi geliyor.
çünkü "engelli" derken insanın önüne siz bir engel koymuş oluyorsunuz. halbuki o insan bizim "engel" olarak nitelendirdiğimiz sıkıntılarını bizden çok daha rahat aşabiliyorlar bazen. okuduğum üniversitede "engelli" diye nitelendirdiğimiz onlarca insan var. bazen bir kenara çekilip onların hareketlerini takip ediyorum. inanılmaz bir çaba, inanılmaz bir azim var bu arkadaşlarda. öyle oluyor ki bazen görme duyusunu yitirmiş arkadaşlarla aynı derse giriyorum ve dersi benden çok daha iyi takip ettiklerini gördüğümde şaşırıyorum. utanıyorum kendimden.
"özürlü" demek ise küfür gibi geliyor bana. neyin özrüymüş bu? kendilerinin seçmediği, kendileri tarafından şekillendirilmeyen bir duyu eksikliğinden ötürü insanlarda özür aramak nasıl bir ayıptır? biz "sağlıklı insanlar" kendi kendimize mi bulduk elimizi, ayağımızı, gözümüzü? çok çalışıp hak ettik de mi aldık bu uzuvları? bu insanlar için özür gerektirecek bir şey yok! "özür" bazılarımızda olmalı ki bu insanları ayıplı ilan ediyoruz. özür bir ayıptan ileri gelir çünkü!
şahsen nasıl bir hitap gerektirdiğini bilemiyorum bu insanlar için. gerçi özel bir hitaba da gerek yok gibi. ne bileyim "özel insanlar" deseler mesela bu insanları nitelendirmenin çok gerektiği yerlerde. deseler ki mesela "olağanüstü azimli özel insanlar". bilemiyorum, belki de herkes ne diyorsa biz de hayatın akışına dalmalıyız. önemsemeden insanları kırmayı... sınıflandırmaya, hor görmeye devam etmeliyiz.
insanların kusurları olur paşam. ister büyük, ister herkesinkinden daha fark edilebilir, ister ufacık minicik olsun; herkesin kusurları olur.
yamuk adım atıyordur, yürürken sağa çekiyordur da farkında değildir misal, midesi laktozu sindiremiyordur, daha erken ölmesine sebep olacak genetik bir hastalık baş gösterecektir 5 yıl sonra...
kendinde tam olan, 'doğru', 'işlevli' bir şeyin; bir başkasında sorunlu olduğunu gördüğünde, müthiş yanlışsız bir varlıkmışçasına engelli, özürlü sıfatını yapıştıran öküzler var diye, bu insanların kendilerini üzmesine lüzum yok.
engelli ya da özürlü demek yerine insan demek daha doğru olur kanımca. Bu dünya hepimizin ve bu dünyada hakkettiğimiz saygıyla yaşamak hepimizin hakkı. Eğer ki devlet yaşam standartlarını herkes için çaktırmadan, gizliden gizliye ve reklam kokutmadan yaparsa, o insanlar da belli sıfatlar takılmak zorunda bırakılmaksızın tıpkı bizler gibi kolayca yaşamlarını sürdürebilirler.
kabalık olarak nitelendirilmekte olan değerlendirme. aslen durumu daha iyi anlatır ancak bazı türkçe katilleri özürlü kelimesini hakaret olarak kullanmasından ötürü artık "özürlü" kelimesi ayıp sayılmaktadır.
Mantık hatasının en büyüğüdür. Asıl engelli yerine özürlü ifadesini kullananlar özürlüdür. Bir insanın engelinin olmasıyla özrünün olması arasındaki farkı anlamamış insanlar tarafından kelimelerin eş anlamlı varsayılarak yanlış kullanımıdır.