Sepet içerikleri ile oynandığı bilinen bir gerçektir.
Ayrıca baz etkisi denen bir şey vardır. Araştırmanızı tavsiye ederim.
Yoksa 3 kuruşluk ürüne 10 kuruş vermeyi isteyecek kadar enayi değiliz.
vatandaş "e hani fiyatlar düşmedi" demiyor. "e son bir yıllık enflasyon %9'sa, bizim elekriğimiz ne bok yemeye aynı dönemde %15+%15+%15 zamlandı" diye soruyor. bay friedman ekonomi diplomasını rte'nin fakültesinden almış olabilir mi?
Hayal ürünüdür. Bulunduğumuz ekim ayı itibarıyla benim reel enflasyonum en az %50'dir. Geçen sene bu zamanda 3kg. Süte tam 10 tl ödüyordum. Bugün net 15 tl ödüyorum. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu enflasyon bu koşullarda tek haneye falan inmeZ. Daha fazla artmasın yeterli en azından.
enflasyondan daha önemli olan sıkıntı aşırı vergilerdir. alım gücünün bu kadar düşük olmasının sebebi vergilerdeki uçuk artışlar. batı’da ortalama bir gelirle ev, araba almak gayet kolayken bizim ülkede lükstür, hatta imkansızdır. %110 ötv hangi ülkede var ulan!
hesaplarken son zamanlarda sürekli zam üstüne zam binen kalemleri çıkartırsan eksilere bile iner amk ne tek haneleri. herkes kuntiz memlekette bir biz salağız. damat yakın zaman önce çıkıp "gıda olmasa enflasyonda olmaz" dedi koca koca adamlar alkışladılar ya lan..
Geçen yılın aynı ayındaki (eylül 2018) yüzde 7'ye yakın olan bir aylık enflasyon oranı 12 aylık toplamdan ve 12 aylık ortalamalardan çıktığı için oluşan ani bir düşüşe sevinmek embesilliktir.( (bkz: baz etkisi)).
Siyasetçi için ise "aç tavuk kendini darı ambarında görür" misali embesilleri daha embesil hale getirmek için kullanılır.
Elektrik, doğalgaz, akaryakıt gibi ürünlere yapılan zamların etkisi ise önümüzdeki aylarda önce üretici fiyatlarıyla piyasaya yansımakta gecikmeyecektir. Sokak ve mutfaktaki enflasyon esas olandır. Kağıt üzerinde hesaplanan değil.