haksızlık yapılmasın. enflasyonun oranının belirlendiği listede marangozhanelerde kullanılan şerit testere de var.
her şeye bu kadar da olumsuz yaklaşılmazki.
türkiye'dir. güzel ülkemdir, canım ülkemdir, sporsever ülkemdir.
ayrıca asıl mesele dinamittir, dinamit. her hafta pazardan ikişer kilo almadan yapamayız ülke olarak. yemesi kolay ve güzel de; patlarken biraz fena olmaktadır. *
--spoiler--
TÜFE'yi ve TEFE'yi oluşturan sektörler ve ağırlıkları şu şekildedir:
TÜFE Toplam 100.00
Gıda, içki, Tütün 31.09
Giyim, Ayakkabı 9.71
Konut, Kira 25.80
Ev eşyası 9.35
Sağlık 2.76
Ulaştırma 9.30
Eğlence, Kültür 2.95
Eğitim 1.59
Otel, Pastane, Lokanta 3.07
Çeşitli mal ve hizmetler 4.38
ÜFE Toplam 100.00
Tarım 22.22
Madencilik 2.47
imalat 71.12
Enerji 4.19
--spoiler--
yapılan hesaplamalar bilimsel bir çalışmadır.
yanlış olduğunu iddia edenlerin henüz alternatif bir enflasyon hesaplaması yok.
şimdi iyi bir çalışma ama maslow un ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisine göre bakacak olursak insanların hayatlarını idame ettirmesi ve hadi diyelim ki sosyalleşmeyi içeren 3. basamağa kadar çıkılması sözkonusu olduğunda zaten tabloya göre tefe ve tüfe'yi oluşturan öğeler ve ağırlıkları bazında bir %60'lık bir dilim kapsam alanına girmiş bulunuyor ki bu normal..
ama %40'lık kalan kısımda bulunan ürün ve hizmetlerin pahalı olarak adlandırılabilecek kısımda bulunması sebebiyle, bu ürün ve hizmetlerdeki fiyat artışının yüzdelik oranı, bizim diğer şu zaruri kısımda yansıttığımız %60'lık kısımdaki artışların yüzdelik oranına nazaran, enflasyonun negatif ivmesine daha çok katkıda bulunmaktadır.
yani şimdi üstteki bir arkadaşımızın bahsettiği gibi yapılan çalışmalar bilimsel değil, tamamen istatistiki, deneyen ve gerekli argümana sahip olan herkesin ulaşabileceği bir formattadır. önemli olan bu hesaplamanın; mal, hizmet ve etkiyen diğer kollara harcanan paranın üzerinden yapılan genel bir enflasyon oranlamasına değil, artışının vatandaşlarda oluşturduğu etkisi üzerinden ağırlık kazanan oranlamaya sahip bir yapıya sahip olması gerekliliğidir.