En kısa ve anlaşılır tarifi ürettiğinden fazlasını tüketirsen. Mal arzının az olması malın değerini yükseltir. Aradaki fark enflasyondur. Yani reel bir olan fiatın arz azlığı talep fazlalığından şişmesidir.
sarmal başlayınca kurtulması çok zordur ve başladı. hep daha da büyür, geçmiş olsun eski günler geri geldi. artık dünyadaki ucuz dolar ve bol para nimetleri bitti. dünyadan gelir de elde edemediğine göre olay bitmiştir. dışarıdan alınan malı işleyip dışarıya satmak pek ihracattan sayılmaz.
enflasyon; fiyatlar genel düzeyi nin sürekli artış halinde olması demektir. ürün fiyatlarının değil, fiyatlar genel düzeyinin artış halinde olmasıdır.
burada "sürekli artış" ifadesi de önemli. fiyatlar genel düzeyinin bir kaç kez artmış olması önemli değildir. sürekli bir artış halinde olması dikkate alınır.
elektriğe %14.98, çaya %15, şekere %16, doğalgaza %18.5, benzine 18 kuruş, motorine 23 kuruş zam başka ülkede yapıldı sanırım. yoksa 0.03 gibi bir haziran ayı enflasyon rakamı bulmak bu zamlarla akıl kârı değil.
müşteriyi kazıklamak için yalandan hesap makinesi ile hesap yapan esnaf gibi.
enflasyonun neden oluştuğuna bakacak olursak temelde bunun iki nedeni vardır. bunların ilki maliyet enflasyonu, yani ekonomiye konu olan mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdilerin fiyatlarındaki artıştır. diğeri ise talep enflasyonu, yani bir ürünü daha çok kişinin almak istemesi sonucu fiyatların artmasıdır.
beyaz çayın kilosu hala 1100 dolar, hermes çantalar 15 bin ile 25 bin dolar arası, ejder smuti ise sadece yüzde beş arttı, bakın %5 diyorum.
infilazyon arttı diyen dızzgüşlere inanmayın.
kasımla birlikte yeni zamlar geldi. yahu bi de düşüyordu andır. ne oldu ki acaba?? tamam tamam şaka yapılacak bi hali kalmadı. vergiye boğulmuşuz, boğuluyoruz. ülkece ciddiyet kalmadı, teksas a döndük. 2001 krizine ülkei döndürüp gidecekler sanırım.