bundan iki sene öncesine kadar uygulanan muhasebe çeşidiydi. o zamanlar karları ay ay ortalamalardan alıp muhasebedeb arındırır vergisini oradan verirdik. aktiflerin önemli bir kısmı da enflasyona göreyeniden değerlendirilirdi. 2003'te SPK bir tebliğle artık türkiye'nin enflasyonlu bir ülke olmadığını açıkladı, o gün bu gündür türkiye'de enflasyon muhasebesi yapılmamaktadır. muhasebecilik çok daha kolay bir meslek haline gelmiştir.
bilanço esasına tabi olan kurumlar bundan sonraki hesap dönemlerinde mali tablolarda yer alan parasal olmayan iktisadi kıymetlerini enflasyon muhasebesine göre düzelttikten sonra mali karlarını hesaplayacaklardır.
zamana bağlı bütün parasal varlıkların kıymet hesabının, enflasyon farkı düşüldükten sonra hesaplanmasıdır.
diyelim bugün 100 tl lik bir malınız var. bir sene sonra sonra 200 tl oldu ama enflasyonda %110.
malınızın değerini hesapladığınızda enflasyonu çıkarıyorsunuz ve 90 tl olduğunu görüyorsunuz.
(hesap kabaca yapılmıştır)
Meslek mensuplarının bütün itirazlarına rağmen yıllık değil de üç aylık yapılması konusunda gelir idaresi başkanlığı gayet inatçı. Bugün de bir duyuru yapmışlar. Enflasyon muhasebesi düzeltmesini yetiştirebilin diye kurum geçiciyi 27 Ağustosa ertelemişler. Ve duyuruda yazmışlar ki son kez bu uzatma yapılıyor. Bir daha yapılmayacak. Ben ne dersem o olacak der gibi bir üslup. Gib duyurusu ya hu bu!