toz tütündür.
orta okul zamanlarımda evde bulduğum küçük bir kutu enfiye vardı, okula giderken yanıma alırdım.
okuldan kaçmak istediğimde kokain bağımlıları gibi bir fırtı başparmağın arkasındaki boşluğa koyar ve çekerdim.
sürekli hapşırttığından öğretmenin önünde hapşıra hapşıra "öretmenim hastayım, arkadaşları da hasta etmeyim eve gidebilir miyim?" der, izini alır kaçardım.
son gelen sigara zamlarıyla birlikte piyasaya tekrar sürülmesini istediğim ürün. bu topraklarda en son 4. murat sigarayı yasakladığında yaygın olarak tüketilmişti.
Fermente tütünden üretilen toz. Belirtildiği gibi kana karışmaz. Uyuşturucu maddeler gibi sarhoşluk vermez kafa yapmaz. Ama zevk verir. O zevki de şöyle verir. Biraz toz buruna çekilir. içeriyi iyice kaşındırması beklenir. Tozu çekmeden önce yakında bolca peçete hazır edilir bu arada. Geniz yeterince kaşındığında deli gibi hapşurulur. Ama insan gibi değil at gibi hapşurursun. Kükrersin resmen. Bir kaç hapşurmanım ardından müthiş bir zevk verir. Geniz açılmıştır. Normalin on katı derin nefes alırsın. Aromalı(mesela mentol) olursa daha güzel olur.
Ama litfen şu boku kullandıktan sonra boşaldığınız mendile bakmayın amk. Hadi bakıyorsunuz sağa sola göstermeyin. Ne iğrenç pisliksiniz lan. Kahverengi sümük... iğrenç...
He kötü bir yönü var bu bokun. Kullanmanın hemen ardından açılan burun bir kaç dakika sonra lmceki halinden daha tıkanık olur. içerisi kurur falan.
Arada bir kullanılabilir. Fazlası gereksiz ve zarar.
bildiğim kadarıyla ince çekilmiş tütünün mayalanmasından elde edilir. istanbulda satışı yapılan bir yer bulamamış olmam beni üzmüştür. ayrıca dükkanlara sorunca yanlış anlaşılabilme ihtimaliniz de vardır*
toz tütün,
istatistikler bize kullanımının az olduğunu göstemektedir
1991 de tekel sadece 100 kg üretmiştir bu meretten.
diyeceksiniz ki bu zıkkım nereden meşhor oldu.
bilindiği gibi avrupa jet sosyetesi bundan 250 sene evvel çok paraya haizolduğu için harcayacak yer bulamıyordu, evet tarih sahnesine uyuşturucu maddelerin dahil olması ile meşhur olan bir kaç ser hoşluk verici içecekten biridir.
adamlar demiş ki aga bi madde var şimdilerin kokaini misali kafayı çok güzel yapıyo deyü,
bunun etkisinin sigaradan çok hızlı bir şekilde kafa yapmasının nedeni, burundan çekildiği için direk kana karışması ile bünyeye daha hızlı müdahil olur.
Herkes bir şey yazmış da... Bu enfiye denilen meret neden yapılmıştır'ı net olarak yazmamış:
- Enfiye, dumansız tüketilen bir sigaradır. Çünkü tütün, ince toz haline getirilip burundan çekilir.
Derler ki:
- 17. yüzyılda IV. Murat zamanında tütünün yasaklandığı dönemlerde artış göstermiştir. Osmanlı tarihine ilişkin yazılanlardan anlaşıldığına göre istanbul’da enfiye satma hakkını haiz dükkan sayısı 1750 yılında 60'a kadar çıkmıştır.
miadını doldurduğu sanılsa da halen bu işi bir asırdan uzun süredir yapan firmalarca kaliteli olarak üretilen ve hatırı sayılır da tüketicisine sahip tütün mamulüdür. uzun yıllardır enfiye üreten firmalardan birinin kısa belgeseli; http://www.youtube.com/wa...bedded&v=p7YZ9RRLC_M# !
bir zamanlar tiryakisi çoktu hatta şirin enfiye kutularını ( o şimdi antika ) yanlarından eksiltmezlerdi .
seramoni şöyle gerçekleştirilirdi kutu hafifçe açılır bir miktar ot baş parmağın alt kısmındaki enfiye çukuruna boşaltılır (bkz: enfiye çukuru), daha geniş olduğuna inandığınız burun deliğinizle 45 derece açıyla yaklaşıp vakumlanır , sonra başlasın happy hours .
uzun süre önemli miktarda kullanıldığında burun mukozasında erime yapar. verdiği mutluluğun önemli bir kısmı hapşurma esnasında vücudun refleks olarak endorfin salgılamasıdır. her hapşurmada anlık endorfin fışkırmaları kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.
yani mutsuzsanız hapşurun; hatta hep beraber hapşuralım; hapşurun, hapşurtun.
zamanında * avrupa aristokratları arasında yaygın olarak kullanılan, çehov'un kadın kahramanlarının hemen hemen hepsinin kullandığı, toz halideki tütün. küçük güzel kutularda saklanır, ipek mendil eşiliğin kullanılabilir. türkiye'deki malum sigara yasağı sonrası, kullanımı artar mı acep diye düşündürmüyor da değil. zira dumansız olması, kullanandan başkasına zarar vermemesine imkan sağlar.