Nedeni ebstain barr virüsü . tedavi yok . kendiliğinden iyileşiyor . ( genellikle ) bazen kronik bir hal alıyor . O zaman durum biraz daha kötü . Hastalık sırasında dalağı korumak gerekiyor . Çünkü darbelere hassas ve kolay yırtılabiliyor . Bu nedenle ağır spor egzersiz yasak . EBV bir de tümörlere , kemik iliğinde aniden yapım durmasına neden olabiliyor . Ama korkma şimdiye kadar sırf ona bağlı böyle vaka görmedim yani olasılığı az ama yok değil . ama korkma .
bu arada ön kısmını türkçe arka kısmını ingilizce yazman gözümden kaçtı değil . enfeksiyöz mononükleoz ( türkçe ) infectious mononucleosis ( ingilizce ) öpücük hastalığı ( halk dilinde ) .
san fermin festivalinde ilk kez gördüğüm kızları "ehe ehe hadi bunu da öpeyim lan" derken bir kızdan kaptığım hastalık. hayatımı sikti gerçekten. 1 haftadır evden çıkamıyorum, yutkunurken ağlıyorum nerdeyse, bir bok yapmak istemiyorsunuz. lenf bezleriniz şişiyor dalagınız ve karaciğeriniz büyüyor içki içmek hak getire, sigara içmek aklınıza bile gelmiyor. illet bir hastalıktır. küçükken başkasının bardağından su içme diyen annemin korumacılığı yüzünden oldu sanırım zira küçükken yakalanırsanız hafif geçiriyorsunuz ve ömür boyu bağışıklık kazanıyorsunuz
edit: degilmisim lan viral bir enfeksiyonmus ama o beni bu hale getirdiyse allah mononuklozlulara yardim etsin
yüksek ateş, boğaz ağrısı ve lenfadenopati ile seyreden bir hastalıktır. periferik yaymada görülen atipik lenfositlere downey hücreleri adı verilir. membranlı tonsillit yapabilir.
Epstein-Barr virüsünün yol açtığı bir hastalıktır. Enfeksiyoz Mononükleoz hastalığının diğer ismi ise Öpücük Hastalığıdır.
Genelde KBB doktorlarının ilk başta boğaz iltihaplanması teşhisi koydukları, hastalık geçmeyince de herkesin "noluyor lan" dedikleri bir süreci vardır.
ilk başta boğaz ağrısı, yutkunurken boğazda acı, hafif bir ateş ve yorgunluk ile başlar. Genelde bu başlangıç süresinde hasta kişi durumu pek önemsemez ve doktora gitmez; bu süreci çeşitli bitki çayları ve ağrı kesici haplar gibi kendi çapındaki çözümleri denemeyle geçirir. Biraz öncede söylediğim gibi doktora gittiğinde ise KBB doktoru EB virüsünün varlığını göreceği kan testini yapmaz ise boğaz iltihaplanması teşhisi koyarak bir antibiyotik ve bir de ağrı kesici ile hastayı eve gönderir.
O haplar biter ama hastalık bitmez, şiddetlenir. Doktor hastanın alerjisi yoksa penisilin iğneye başvurur ve üçüncü iğneden sonra rahatlayacağını temenni eder. Fakat 1,5 gün sonunda hastada rahatlama olmadığı gibi boğaz iltihabı neredeyse damağı bile sarmıştır.
Hasta derin nefes bile alamaz hale gelir çünkü derin nefes aldığında karaciğer ve dalağında şiddetli batma hisseder. Bilmez ki o lanet virüs hastayı zaten karaciğer ve dalaktan vurmuştur.
Hasta konuşamaz, yemek yiyemez ve su içemez bir hale gelince ya başka bir KBB uzmanına danışılır ve o uzman süreci dinler dinlemez kan testini ister, EB Virüs (+) sonucunu görür, hastayı hastaneye yatırır, intaniye uzmanı ile birlikte tedavi sürecine başlar.
Virüsün tedavisi ise yoktur. Hastanın direncinin sağlanması için serum, iltihabı bitirmek için antibiyotik ve gargara, uyuyabilmesi için seruma karıştırılan ağrı kesici ile minumum bir hafta kadar hastanede kalınır (bu süreç daha da uzun olabilir). Virüs karşısında galibiyete ulaşabilmenin tek yolu ise dinlenmektir.
Hoş hasta zaten hastaneden çıktığında kendinin hızlı bile yürüyemez halde olduğunu fark edecektir. Unutulmamalıdır ki, bu hastalıkta en önemli silah dinlenmektir. Öyleki 24 saatin 23 saati yatakta geçse yeridir.
Hastalığın başlaması ile bitti sanıldığı süreç arasında geçen süre takribi 2-2,5 Ay'dır. Bitti sanıldığı diyorum çünkü görülecektir ki hastalığın sizde bıraktığı bir hediye vardır artık; "KRONiK YORGUNLUK"...