Kuran-ı kerimi normal bir kitap gibi okuyup mantık yürütürsek komik duruma düşeriz.
Tefsirciler ve Fıkıhçılar bu ayetlerin, güçlü oldukları durumlarda mü'minlerden bir kişinin on kâfirden kaçmamasına, zayıf oldukları durumlarda da bir kişinin iki kişiden kaçmamasına ilişkin bir emri içerdiği anlamını çıkarırlar.
bedir de savunmasız kervanı yağmalayıp ganimet elde etmek isterlerken karşılarında mekkelileri bulan medine den yola çıkmış topluluk karşısındakileri kalabalık görünce geri çekilmek istemiştir bunun üzerine enfal 65. ayet gelmiştir.
Üstnot:Bu entry art niyetli beyinsiz bir ateiste cevap amacıyla değil samimi kişiler için yazılmıştır.
Öncelikle Enfal demek ganimetler demektir. Savaş sonrası kazanılanların ne yapılması gerektiği ile ilgili bir ayettir. Ve doğal olarak bedir savaşı bittikten sonra inmiştir. Zaten sure savaşı ve sonrasını anlatır ve bu sureye karşı böyle bir iddia o devrin inançsızlarından da dünyadaki diğer inançsızlardan da gelmemektedir.
Bu sure kaynaklarda da belirlildiği gibi savaş sonrası inmiş bir suredir. Tabi sıkmak sallamak bedava ateistlerin çok iyi bildikleri gibi.
Bunun yanında bedir savaşı gayet başarılı bir savaştır ortada herhangi bir başarısızlıkta yoktur. Ne 10 kat fazla düşmanla karşılaşılmış-ki düşmanın sayısı zaten belliydi- ne de zayıflık karşısında geri adım atılmıştır.
Ve en önemlisi de
ilk ayette zaafdan bahsedilmeksizin bir inananın savaşta 10 insana üstün geleceğini söylemektedir.
Sonra da zaafı olanlara seslenmektedir. Zaafınız olsada bir inanan iki kişiye üstün gelir.
Nesh falan yoktur(neshe birçok alimin de belirttiği üzere inanmıyorum zaten)
Çünkü herkes farklı güç, cesaret ve ihlas seviyesinde. Ve Allah iki gruba da ayrı ayrı sesleniyor. Başka birçok ayette defalarca yaptığı gibi herkese ayrı ayrı sesleniyor.