enel hakk

entry60 galeri4
    10.
  1. elimde elin görmeden eteğinde el öpmeden
    daha enel hakk demeden yüzdüren sen değil misin?
    değil misin değilmisin yaralayan değil misin?
    alıp beni ötelere götüren sen değil misin?
    (bkz: mazlum çimen)
    2 ...
  2. 9.
  3. anlamayanlar için linç sebebi, söyleyenin derisini yüzmeye hazır binlerin varolduğu bir ortamda hallacı mansur kadar yürekli olmak lazım gerek.
    2 ...
  4. 8.
  5. "Biz, Mansûr'un "Ene'l-Hakk" demesinden ve dar ağacına çekilmesinden çok evvel ruh âleminin Bağdat'ında "Ene'l-Hakk" demişlerdeniz."

    (bkz: Mevlana)
    10 ...
  6. 7.
  7. 6.
  8. hallacı mansur un öldürülmesinin sebebi olan cümledir. ben allahım anlamına gelir. mevlana felsefesinde her insanda allahtan bir parça olarak ruh yani tin vardır. ve tin allah sembolü olarak bilinir. hallacı mansur burdan yola çıkmış ve öldürülmüştür. tıpkı daha bir çok insan gibi.
    2 ...
  9. 5.
  10. tasavvufun felsefesiyle örtüşen, ancak hallac-ı mansur'un ölüm fermanı olmuş sözdür. burada hallac 'ın kastettiği anlam sözün gerçek mânâsı olan "ben tanrıyım" değildir. hallac 'ın dikkat çekmek istediği tasavvuftan zaten var olan allah 'ın kulda tecelli etmesi inancıdır. alemdeki her kuluna allah külli iradesini aksettirmiş, kendi özelliklerinde cüzzi bir şekilde kullarına da vermiştir. bu sayede kendisini görmek isteyen kulların aynaya bakmalarını yeterli görmüştür.
    16 ...
  11. 4.
  12. anlamı yıllar belki yüzyıllar sonra anlaşılmış söz. ama hallacı mansurun canına mal olmuştur. bu sözün anlamını hala anlamayanların varlığı üzüntü vericidir.
    15 ...
  13. 3.
  14. "tanrı yoktur, olsaydı o ben olurdum. Çünkü gerçek olduğuna inandığım tek şey benim" diye bir açıklama getirilebilecek söz.
    5 ...
  15. 2.
  16. Bu lafı soylemenin bir ara oldukca sakıncalı olduğu derilerin yüzlmesine sebep olan ancak tamamen gerçeği yansıtan Sufiliğin son aşamasına ulaşanların farkına vardığı bir söz.
    5 ...
  17. 1.
  18. (bkz: hallaci mansur) ben tanrıyım anlamında cümle.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük