Bu lafı soylemenin bir ara oldukca sakıncalı olduğu derilerin yüzlmesine sebep olan ancak tamamen gerçeği yansıtan Sufiliğin son aşamasına ulaşanların farkına vardığı bir söz.
anlamı yıllar belki yüzyıllar sonra anlaşılmış söz. ama hallacı mansurun canına mal olmuştur. bu sözün anlamını hala anlamayanların varlığı üzüntü vericidir.
tasavvufun felsefesiyle örtüşen, ancak hallac-ı mansur'un ölüm fermanı olmuş sözdür. burada hallac 'ın kastettiği anlam sözün gerçek mânâsı olan "ben tanrıyım" değildir. hallac 'ın dikkat çekmek istediği tasavvuftan zaten var olan allah 'ın kulda tecelli etmesi inancıdır. alemdeki her kuluna allah külli iradesini aksettirmiş, kendi özelliklerinde cüzzi bir şekilde kullarına da vermiştir. bu sayede kendisini görmek isteyen kulların aynaya bakmalarını yeterli görmüştür.
hallacı mansur un öldürülmesinin sebebi olan cümledir. ben allahım anlamına gelir. mevlana felsefesinde her insanda allahtan bir parça olarak ruh yani tin vardır. ve tin allah sembolü olarak bilinir. hallacı mansur burdan yola çıkmış ve öldürülmüştür. tıpkı daha bir çok insan gibi.
elimde elin görmeden eteğinde el öpmeden
daha enel hakk demeden yüzdüren sen değil misin?
değil misin değilmisin yaralayan değil misin?
alıp beni ötelere götüren sen değil misin?
(bkz: mazlum çimen)
kendiniz kandırmayın sakın olur mu? Bırak erbabı ekbere mazhar olsun hissetmek onu. Bütün hücrelerinize telkin etmeden hariçten gazel okuyanlardan olmayın, size tavsiyemdir. ilk önce aşk hissedin, aşkı arayın. Verileni kabulden ayrılmayın, amennalarla geçmeyen ömürde tanrı olmaya yer yok unutmayin. Duyduklalarınıza inananlardan olacaksınız o halde. Onun nurundanız o zaman oyuz diyeceksiniz sadece dilinizle, aşık değilseniz şayet. ''Neyi arıyorsan sen osun; zulmü arıyorsan zalim, aşkı arıyorsan aşık'' demiş üstad Mevlana. Ya arayacaksınız sonsuz aşkın kölesi olmak gayelerinizin bütününü teşkil edecek ya da dillerinize pelesenk olmasını temenni edeceksiniz.En azından ağzınızda tad olacak kirlenmiş ruhlar keşmekeşinde.
hallac ı mansur bu sözü söyledikten(şahitliğini ortaya koyduktan) sonra, tövbe etmesi yönünde baskılara uğrar. ancak yine haline yakışır bir cevap verir:
-Kim söylediyse o tövbe etsin.
geleneksel islam düşüncesi'nde insan varlığı ile tanrı varlığı tamamen ayrılmıştır. insandaki tanrısallık aslında bazılarının tahmin ettiği gibi tanrı'dan gelen bir parça değil, tanrı'nın verdiği zeka ile doğa ve diğer canlılar üzerinde tanrısal gücünü yani değiştirme yeteneğini kullanmasıdır. Bu nedenle tanrı ve insan arasında kesin bir çizgi vardır ve bu çizgi aşılmamalıdır. Zira Tanrı hiç bir zaman Kuran'da biz derken insaları içine almaz, neden çoğul konuştuğu ise ayrı bir cevabın sorusudur. işte bu nedenle mansur ne zamanki aslında bu yeryüzünde tanrı'nın materyalist bir bakış açısıyla yansıması olduğunu söyledi, o zaman kafası bedenden gitti.
tasavvuf felsefesine göre durum şöyledir:
her varlık Allah 'tan kopmadır. bu durumda , insanı ayna olarak düşünürsek; dünyevi zevkler aynanın üzerindeki tozlardır. insan bu tozlardan arınırsa ayna yüzeyi açıkça görülebilir. bu durumda aynada görülen Allah' ın kendidir. enel hakk bu düşünceden yola çıkarak ben tanrıyım anlamına gelmektedir. ancak kendini ilah olarak görmek gibi bir anlam çıkarılamaz.
"ben gercegim, sozum haktır-gercektir" anlamına gelir.
tabi bu size "iddaa,toto-loto sonuclarını soyleyebilirim" anlamına gelmez.
mesela "kadın doganın erkek evrimin devamıdır". iste bu gercektir.
bunu hem dine inananlar hem de ateistler reddeder.
kozmik olarak konuya bakmak gerekirse, senin bedeninde var olan, seni sen yapan her atom, yıldızların patlamaları yani süper nova sırasında oluşuyor. yani her insan evrensel mükemmeliğin bir parçası. hepimiz yıldızlardan geliyoruz.
günümüzün bu astorofizik gerçeğinine, mutasavvuflar hiçbir teknolojiye sahip olmadıkları halde kendilerini ilahi gaza getirmek konsentrasyonu yoluyla ulaşmışlardır.
kendilerini kutluyorum, toprakları bol olsun diyorum.
allah bizi yaratırken kendi ruhundan bize vermiştir , biz onun yansımalarıyız , hallac da bunun farkına varmış ama anlatma kabiliyetsizliğinden dolayı hayatına malolmuştur.belkide, aslında böyle bile demek istememiştir, adamla öbür dünyada röportaj yapmışcasına herkes o aslında böyle demek istedi diye ahkam kesmektedir.polemiğe açık bir cümledir.