yönetim danışmanlığı sektörüne en yatkın bölümdür türkiye'de. kariyer fırsatları olarak diğer mühendislik bölümlerine göre daha şanslıdır, bunun yanında da işletmecilere göre işe kabul almada öncelik verilir analitik düşünmeye yatkınlıklarından dolayı.
ne iş yaptıklarını bi türlü anlayamadığım mühendislik dalı sordugumda verimlilik gibi cevaplar alıyorm ama bunu zaten makinacılar elektrikçilerde gayet yapabilirler zaten yapıyolarda pek bi işe yaradığını düşünmüyorm
çoğu okuyanın " ay ben onu yapamam, onu şu yapar bunu bu yapar " diyerek kendisini takım elbiseler içinde bir masada herkese emir yağdırarak hayal ettiği, kendi deyimi ile "iş hayatına direk yönetici olarak gireceğini" sandığı bölüm.
her yol dikenlidir. ellere makina yağı değmedikçe, teknisyenin derdi çekilmedikçe yöneticilik hayalden ibarettir.*
aslında hiç bir işe yaramıyor diyenlerin pok atmaya çalıştıkları bölüm. ayrıca sadece maliyetlerde işe yaramazlar maliyetleri muhasebeciler yapar!
iş etüdü, ergonomi, mühendislik ekonomisi, kalite kontrol, istatistik, üretim planlaması, tesis yerleşimi, üretim sistemleri, proje yönetimi, benzetim, mühnedislik mekaniği gibi gibi dersler alarak gayet donanımlı bir şekilde mezun olurlar. *
mezun olanların çoğu üretim planlamada görev alırken, iş ilanlarında tercih nedeni olmaları bölüm öğrencilerine ne kadar da önem verildiğinin bir işaretidir.
aslında lisans seviyesinde açılmasını yanlış bulduğum yüksek lisans seviyesinde tüm mühendislik dallarına ortak açılması gereken disiplinlerarası bölüm.sadece maliyet hesaplamasında bir işe yarıyor o kadar.
2 seneden beri okumakta oldugum fakat daha belirli birseyin uzerine yogunlasmamis oldugum fakat her bir b..ku ogrettikleri ama aslinda ogretmediklerini dusundugum, 3. sinifta anliycam insallah dedigim bolum.
Esasen ne is yapar hala bilmedigim bolum.Her sey hakkinda az bucuk bir seyler biliyorlar fakat hic bir seyi tam bilmiyorlar.
Zira okulda elektrik ve bilgisayarcilar "Endutturu" derler.
kısmetse bu sene dahil olacağım güzide meslektir. kendi bölümüm diye söylemiyorum ama hakikaten eğer güzel eğitim veren bir üniversitede okuyorsanız çok zevklidir. hele bir de strateji oyunlarını seviyorsanız sizin için idealdir. şu okuduğum 4 sene boyunca hayatımda büyük değişiklikler yapmamı sağlayan meslektir. kısaca endüstri mühendisliği bütünleşik üretim ve ya hizmet sektörlerinin tasarımı, planlaması ve bu süreçlerin en verimli şekilde kullanılmasını sağlar. he bir de yurdum insanı hala endüstri mühendisliği ne iş yapar bilemez onlara hak veriyorum çünkü ben de geç öğrendim. *
bölümdeki öğrencileri "engineers make things; but industrial engineers make things better" gibi bi söylemle gaza getirilen ve benim de mensubu olduğum (okuduğum) harika bölüm.
endüstri mühendisleri genelde 2 yıldan fazla aynı mevkide ve görevde kalamayan hareketli insanlardır. bunun içindir ki bazı firmalar çalıştırdıkları endüstri mühendislerini şirket içi rotasyona tabi tutarak değişik kademelerde ve mevkilerde çalıştırırlar. bu rotasyon da hem şirkette devamlı yenilenme ve gelişime, hem de sözkonusu endüstri mühendisinin geleceğin genel müdürü olacak bakış açısına erişmesine yol açar.
temel olarak yön eylem araştırması ve sistem analizi üzerine kurulmuştur. yöneylem araştırması da ilk olarak 1942 yılında amerikalıların ingiltere ye gemilerle nakliyat yapması sırasında "nakliyat nasıl daha hızlı olur ve nasıl daha az kayıp veririz" problemi üzerine çıkmıştır.
bölümün temel dersleri arasında isatistik** ve operations research *** bulunur. ilk sene temel dersleri alan öenciler 2. sene bölüm derslerine şöle hafiften bir giriş yapar. dananın kuyruğu 3. senede kopar. 4. sene ise uygulamaya yöneliktir.
nedense hep birşeyler öğretiliyor gibi görünür ama aslında birşey öğrenilmez. size sadece, örneğin lineer programlamanın nasıl olduğu anlatılır ki bu konunun %10 udur. geriye kalan %90 sizin yaratıcılığınıza kalmıştır.
hiçbir zaman problemler bitmez. ve her zaman o prpblemleri en verimli şekilde çözmek gerekir.***
Bu meslekte işinin erbabı olan kişi bir süre sonra çalıştığı işletmeyi kendisine ihtiyaç duymayacak bir seviyeye getirir ki bu çok garip ve ender rastlanan bir dengedir.
sürekli sunum yaptırılan eger iyi egitim alırsanız ve kendinizi cok iyi geliştirirseniz ücreti kabarık işlerin kapıda beklediği tersi durumda hiç bi işe yaramayacagınız bölüm
iletisim ve hizmet sektörlerinin tasarimini yapip, planlayan, bu islemlerin cevirimini ve devamli olmasini saglayan, üretimi en verimli sekilde almaya ve bu verimi arttirma cabalari sirasinda kaliteden taviz vermemeye calisan bir meslek dalidir kendisi ve tipki bu tanimlama cabasinda görüldügü gibi ne tanimindan ne de iceriginden bir sey anlasilmayan bir bölümdür.
kapitalizmin gözbebeği olan mesleklerden biri..belki birincisi..maliyeti düşürür,verimi arttırır,sayısal verileri sözel verilere dönüştürür,şirket sahibinin kızına kur yapar,'hadi daha çok çalışalım' der falan filan..
2-3 yıl öncesine kadar havalarından geçilmeyen fakat son zamanlarda gazetelerin iş ilanı bölümlerinde pek arandığına rastlanmayan "dağ fare doğurdu" olayına düçar olmuş mesleklerden biri.