istediğiniz kadar mühendislik değildir deyin. Adamlar onca teknik ders koymuşlar, mühendislik eğitimi olmasa adını endüstriyel tesis işletmeciliği falan koyarlarlardı.
endüstri mühendisleri bir tesis işletmesindeki bütün makine ve otomasyon sistemlerinin tesise etkisini inceler optimize eder ve tesisi kara geçirebilmek için ne yapılabilir diye düşünür. olmazsa olmazıdır.
bilmeyenler boş beleş konuşmasın gerçekten sinir oluyorum yahu.
dünya ülkelerinde hiçbir değeri olmayan... dan sonrasını okuyamadım kör oldum. yani burada baya sefil bi giriş var. Japonya ile Bangladeş'i aynı çuvala doldurup yorum yapmak gibi bir şey... ar-ge'ye önem veren büyük dünya ülkelerinde gayet de geçerli bir meslektir. bu tip ülkelerde uzmanlık denen kavram gelişmiştir. okullarındaki matematik hocası gidip beden dersine girmez ya da elektronik mühendisi planlama ve kalite işine bakmaz. biz Türkiye'de alışmışız torpile, vasıfsız insanlar tarafından idare edilmeye. herkes her işi yapabilir kafasında ortalama işler çıkartmaya... *
okuyanlara sorarlar '' tamam da kanka şimdi endüstri mühendisleri ne yapar?'' diye doğrudur bu soru ne yaptıkları belli değildir, yani belli olmamaktan kasıt tam bir ana dalları yok gibi bir şey , müdür yetişir genelde bu bölümden.
sektör fark etmezsin gerek üretim gerekse hizmet alanında çalışan işletmelerde çalışabilen, genel görevi optimizasyon ve verimlilik artımı olan ve bunu yapmak için üretim planlamadan tutun insan kaynaklarına kadar görev alan mühendistir. ilk bakışta ırgat pazarında "ne iş olsa yaparım abi" diyen işçilerin mühendis versiyonu gibi gelebilirler. ki zaten öylelerdir. firmanın aksıyan ya da patronca geliştirilmesi ön görülen yerinde görev alıp, o bölümü kalkındırmak için çalışan mühendistir.
ülkemiz iş verenleri tarafından değeri bilinmemektedir ve haydi sen şuna da bak, şu işi de yap, sen şundan da sorumlu ol gibi üzerinize fazla gelirler.
hiç kimse kusura bakmasın ama
statik,mukavvemet,termodinamik , DiFERANSiYEL DENKLEMLER,ELEKTRiK MÜHENDiSLiĞi PRENSiPLERi,DiNAMiK,AKIŞKANLAR MEKANiĞi,ISI TRANSFERi gören makine mühendisliği ile
Olasılık,Genel Ekonomi,Maliyet Analizi,Türk Dili I,imal Usulleri,insan Mühendisliği,Tesis Planlama,iş Etüdü,Seminer (bu dersmiş aq şimdi öğrendim),Yönetim Bilgi Sistemleri gibi sikim sonik ve orta okul 7. sınıftan hallice dersleri gören endüstri mühendisliği ile daşşakları 250 ton basan makine mühendisliği bir mi ?
evet yukarda makine ve endüstri mühendisliği eğitimi veren gazi üniversitesi ders programlarını attım farkı görün.
endüstri mühendisleri ile ilgili dev seminerler düzenlenirdi. sağdan soldan ünvan-giyim-hitap üçlüsünü tamamlayanları getirip konuştururlardı. endüstri mühendisi deyince ne bileyim bu seminerlerden kaynaklıdır belki de, saadet zinciri türü yöntemlerle parayı vuran insanlar geliyor aklıma. gerçek endüstri mühendisi bu değil biliyorum. gerçek endüstri mühendisi, şirkete giren çıkan ile ve şirkette ki bütün mühendislerle ilgilenmek durumunda. teknik bilgiye sahip insan kaynakları bölümü diyebiliriz belki de.
3 sınıf 1. Dönem derslerinin tamamını vermeme rağmen 2. Sınıftan alttan kalan 1 dersimi veremeyeceğimi düşündürten bölümüm.
Şimdiye kadarki en zor sınıfı 2. Sınıf ilan ediyorum.
Ekleme: birileri gömmüş de gömmüş bölümü. Bu gömenlerin bilmeleri gereken bir şey var ki endüstri mühendisleri de teknik ders almakta. Statik ve mukavemet karışımı olan mekaniği, elektroniği, diferansiyel denklemleri, temel ve ileri bilgisayar programlamayı, teknik resimi görüyor. Mühendisten sayılmaları için illa ki akışkanlar mekaniği ya da ısı transferi almaları mı gerekiyor? Ulan işimize yaramayacak dersi niye alalım? Daha doğrusu neden müfredata koysunlar?
tek sıkıntısı spesifik olmaması. uzmanlaşmak istediği alana okul bitmeden karar verebilenler şanslı.veremeyenler için iş değiştirmek zaman kaybı olabiliyor.
mukkavmet yok
statik yok
termodinamik yok
dinamik yok
akışkanlar mekaniği yok
makina elemanları yok
yok oğlu yok yok yok.
işletme,ekonomi gibi free dersleri var.
Bi bölüm düşününkü en zor dersi calculus olsun öyle bi şey işte.
Makine mühendisliği ile bu sikim sonik işletmeden bozma şeyi zorluk derecesi bakımından karşılaştıran olursa ağzına kürekle vurum.