hücrede hücre zarı ile çekirdek arasında madde taşıyan organel.
*ortaokula yeni başlamış jenerasyonuun söyliyemediği söyliyemediğinden tüm ömrü hayatı boyunca içindekalan kelime .
Endoplazmik retikulum hücrede hücre zarı ile çekirdek arasında madde taşıyan ince kanalcıklardır. 1945 yılında Porter, elektron mikroskobu ile yaptığı çalışmalarda, hücre sitoplazmasının dantel şeklinde bir ağ manzarası görünümünde olduğunu saptamıştır. Bu ağ yapı hücrenin ektoplazmasında görülmediği için Porter ve arkadaşları buna endoplazmik retikulum (plazma içi ağı) adını vermişlerdir.Yapılan daha derin çalışmalar endoplazmik retikulum'un sitoplazmada bulunan bir koful sistemi olduğu ve bu sistemin bir zarla çevrilmiş olduğu saptanmıştır. Endoplazmik matriks ise koful sisteminin dışında yani kofullar arasında kalan alanı doldurur. Endoplazmik retikulum,golgi aygıtı ve lizozomun oluşturduğu yapıya endoplazmik vakoul sistemi adı verilir.
Endoplazmik retikulumun zarı 50-60 A° kadardır. Kalınlığı hücre zarından az olduğu halde aynı yapıyı gösterir. iki koyu ve arasında açık renk tabakadan yapılmıştır. Bu zar sistemin yüz genişliği bazı dokularda ölçülmüştür.
Endoplazmik retikulumu kargoya benzetebiliriz. Hücre içi ve dışı taşımayı sağlar. Aynı zamanda bazı hücreleri depolar, üzerinde genellikle ribozomlar bulunur. Üzerinde ribozom olanlar granüllü endoplazmik retikulum, ribozom olmayanlar granülsüz endoplazmik retikulum adını alır.
ortaokulda beynimize enjekte edilen öss ye girene kadar da cıkmayan üniv. girdim kurtuldum derken yine karsımıza cıkan uyusturucu gb bagımlık yapan gereksiz terimlerden bi tanesi...6. sınıf fen dersinde ilk sözlüde bilemediğim bilgicik..
Sinir hücrelerindeki endoplazmik retikulumlar özel bir isim alırlar. nissle cisimciği . sinir hücrelerde soma ile dentrit arasında yer alır. fazla miktarda Ca içerirler.
ben (K)A(M)O.