Enderunlu Fazıl, (d.1759 - ö.1810) 18. yüzyılda yaşamış olan divan şairlerindendir. Enderun mektebinde yetiştiği için "Enderunlu" lakabını almıştır. Osmanlı döneminde toplatılan ilk kitap olan Zenanname'nin (Kadınlar Kitabı) yazan şairdir.
ayrıca, eşcinsel olduğu iddia edilen şairin hubbanname isminde çeşitli milletin erkekleri hakkında saptamalarını(?!) yazdığı bir eseri bulunmaktadır. kitaptan :
zengibar (zenci) erkekleri: ey gecenin rengi gibi benli, güzelliği gizli olan zencinin genci!.. yanakları sade de olsa, yüzü tebessüm de etse, aşığın gözü kör olmadıkça öpülmeye layık görülmezler. isimlerine "mercan" diyelim, ama onunla birlikte olmayı kim kabullenecek? sadakatleri meşhur, kahraman, sevimli ve vakurdurlar; isimleri görünüşte değişiktir ama içleri baştan başa cevherdir. fakat anlayış gözü kör mü acaba? parlak gündüz ile gece bir mi? bırak, onları hatırlamasak daha iyi olacak. geriye kalanları bir tütsü kabına koysak, hepsi amber olur.
halep ve urfa erkekleri: rüzgarın can verdiği, mutedil bir havası var halep'in. hoş yürüyüşlü dilberleri temiz, yanaklarının aynası saf. ama çocuklarının yüzlerinde bile yara çıkar, erkeklerinin hepsi yaralı.
anadolu erkekleri: bunlar adetlerine bağlıdır, yaratılışları sırasında aldıkları özelliklerini daima korurlar. yani ne cilve, ne edalı yürüyüş, ne de kötü söz bilirler. hepsinin budala yaratılışlı olmasının aslında yüz sebebi var ama çoğu cennetlik. ham vücutları da pişmemiş, endamları kaba. yüzü ay gibi bile olsa, cansız bir şekli ne yapayım? cisminin kabalığı, resmini bile uygunsuz kılıyor.
(vikipedya)
hamiş: buraya serbest çağrışımla bakınız verecek ilk arkadaşa hubbanname hediyemizdir. *