en çok kazandıran mühendislikler

entry21 galeri0
    21.
  1. 20.
  2. Değişir ayda 1500 lira çalışanda şirketi olup milyonları götürende var.
    0 ...
  3. 19.
  4. isterse milyonlar olsun. insandan goturdugunun yaninda hic biseydir.
    0 ...
  5. 18.
  6. karabuk universitesi farkiyla tip muhendisligi vardir efenim hatta seneye spor muhendisligi bile acilacakmis farki fark etmek lazim .
    0 ...
  7. 17.
  8. 16.
  9. sürekli tartışan toplum mühendisidir.
    0 ...
  10. 15.
  11. mühendis? çok kazanmak? şaka lan şaka tamam hemen züğürt anatomisine bağlamayacam. çok klişe olacak ama gerçek olan bir söz ile bitireyim entry mi. iyiler her daim kazanır.
    0 ...
  12. 14.
  13. elektirik-elektronik-makine mühendislikleridir. bir de ingilizce varsa süpervizörlüğe kapağı atarsınız kafadan 6-7 bin lira.
    1 ...
  14. 13.
  15. Amerika'da uçak-nükleer enerji-taşıt sektörlerinde uzmanlaşmış makine mühendisleridir.
    Ülkemizde ise imalat sektöründe umzanlaşmış makine mühendisleridir.

    (bkz: en iyi mühendislik.)
    1 ...
  16. 12.
  17. Harita ve Kadastro Mühendisliği (Geomatik Mühendisliği) (Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği)( Harita Mühendisliği.)

    Artık sağınıza baksanız makineci, solunuza baksanız inşaatçı. Kaldı ki mekatronik, otomotiv ve enerji gibi mühendislik dallarının açılmasıyla makine mühendisliğinin alanı iyice sınırlandırılmıştır. inşaat mühendisliği ise müteahhitlik dediğimiz bir başka olayın tecavüzüne uğramaktadır.
    Mimarların durumu zaten hepsinden beter.

    Harita ve Kadastro Mühendisliği bütün mühendislik projelerinin alt yapısını oluşturur. Bir inşaat mühendisi veya mimar, harita mühendisi olmadan iş yapamaz. Bir inşaat projesinin yapımında harita mühendisinin imzası olmazsa olmazdır. inşaat mühendisi sadece statik sorunlar ve inşaat yönetimi işlerinde devreye girer.

    Çizim mimarın, statik hesaplamalar ve yapım yönetimi inşaat mühendisinin olmasına rağmen projenin uygulanmasından harita mühendisi sorumludur. Zemin etüdü gibi işlemler yapan jeoloji mühendislerinin işini bile yapar harita mühendisi. Total station ile dataları bilgisayara girip veri aktarımının ardından kolon ve yapıyı destekleyecek elemanların ölçülü bir şekilde zemine oturtulmasını sağlayan projeler geliştirir. Arazinin satın alımından projenin bitimine kadar duran tek mühendisliktir. Proje sonrası tapu kadastro uygulamalarını da harita mühendisi yapar.

    Kamera benzeri alet olan Total station'ı birçok projede görebilirsiniz. Örneğin maden çalışmalarında da görülebilir bu aletler. Ve tabi hemen ardında olmazsa olmaz harita mühendisleri.

    Yani harita mühendisleri, maden mühendisinin de jeoloji mühendisinin de, şehir plancılarının da işini yapabiliyor. ama hiçbir mühendislik disiplini kolay kolay harita mühendisinin işini yapamaz.

    Harita mühendisinin işi sadece şantiyelerle sınırlı değildir. Taşınmaz ile ilgili hukuksal hizmetlerde verebilmektedir. imar ve belediye mevzuatlarına en iyi harita mühendisleri hakimdir ki, taşınmaz davalarıyla ilgili bilirkişi olarak en az 1 harita mühendisi bulundurmak zorunludur.
    Gayrimenkul değerleme ile ilgili oluşturulan heyette harita mühendisi bulundurmak zorunludur.
    Kartoğrafik harita üretimi, fotogrametrik üretim ile proje ve planlara altlık sağlamayı ve imar uygulamalarını harita mühendisi yapar.

    Coğrafi Bilgi Sistemi oluşturur.
    Navigasyon için gerekli yazılımı yapar.
    Yurt dışında uydu fırlatma hesaplamalarını da harita mühendisleri yapmaktadır.
    En kolay harita mühendisleri kendi bürosunu açar. Sadece gerekli ekipmanlar biraz zorlayabilir ama bir harita mühendisinin büro açmak için kullandığı parayı bir inşaat mühendisine verseniz büro falan kuramaz, aval aval bakar.
    1 ...
  18. 11.
  19. 10.
  20. hiç şüphesiz ki bilgisayar mühendisliğidir. günümüzde bilgisayarın da xanlı bir varlıktan sayılmak üzere olduğunu düşünürsek evet bence bilgisayar mühendisliği sağlam kazandırır.
    0 ...
  21. 9.
  22. inşaat mühendisliği ve inşaat ile ilgili mühendislikler.
    1 ...
  23. 8.
  24. 7.
  25. ortalamaya vurulduğunda makine mühendisliğidir. net.
    2 ...
  26. 6.
  27. surpac, gis ve 2 program daha öğrenilirse maden mühendisliğinin zirveyi zorlayabilir.

    bu programları bilen yeni mezun bir maden mühendisi günde en fazla 2 saatlik bir çalışma karşılığı aylık minimum 10 bin dolar alır.

    bu ücret kişinin kendini geliştirmesiyle birlikte artar.

    ancak yine de bir maden mühendisinin alması gereken miktarın çok çok altında rakamlardır bunlar;

    şöyle ki

    bakkal, bakkaldan bozma market, yerel market, ulusal marketleri düşünün.

    maden sektörü için;

    20 metrekarelik bir bakkalın karşılığı olan işyerinin maliyeti 5 milyon tl. ( eski rakamla 5 trilyon)

    veya başka bir anlatımla;

    1 ton ferrokromun tonu 500-1500 dolar arasında değişmektedir.

    düşük karbonlu ferrokrom ele alalım ve piyasa fiyatı 1000 dolar olsun fakat maden ocağı çıkış fiyatı 200 dolar olsun.

    bizim kıçı kırık elazığ guleman'da bile tesit edilen krom rezervi 20 milyon tondur ki yapılan sondaj sayısı komiktir.

    300 milyon ton rezerve sahi bir yatağı işleteceksiniz diyelim.

    önce rezerv tespit edilir. eğer rezerv 400 milyon ton olarak tespit edilirse işletme ona göre oluşturulur. farzedelim ki yılda 300 iş günü 2 vardiya şeklinde çalışılacak ve mevcut krom 50 yılda üretilecek. her vardiya 8 saat.

    maden ocağı kar marjı ise %20 olsun

    50 yıl x 300 iş günü x 2 vardiya x 8 saat = 240.000 saat.

    buna göre beklenen gelir;

    200 dolar x 400 milyon ton = 80 milyar dolar

    yani saat başı 300.000 dolar

    saatte 60 bin dolarlık net kar demektir bu.

    saatte 240.000 dolar işletme masrafı var demektir bu.

    ancak gerçekte 300 milyon ton rezerv var ve elde edilecek gelir;

    200 dolar x 300 milyon ton = 60 milyar dolar

    yani saat başı 250.000 dolar

    saatlik işletme masrafı 240.000 dolar idi zaten, yanlış rezerv hesabı bu masrafı değiştirmeyecek ne yazık ki

    saatlik net kar 10.000 dolar

    günümüz şartları için çok iyi bir para olabilir bu ancak öngörülen bir kazanç saatte 60 bin dolar iken 10 bin dolara düşmüştür ve beklenen kazancın ancak %15'i gibi bir kazanç elde edilecektir.

    toplamda 50.000 x 240.000 saat = 12 milyar dolarlık bir kayıp söz konusu olacaktır.

    bu basit rezevr hesabı hatası türkiye'de devlet memuru maden mühendisleri tarafından yapılmıştır. her şeyin en iyisini bir üst mevkiye gönderme meraklısı memur zihniyeti yüzünden yataktan alınan numunelerin en iyileri seçilerek ankara'ya gönderilmiş, ankara ise o numuneleri bir hollanda firmasına göndererek işletme planlamasını yaptırmış ve üretim başlayınca tenörün çok düşük olduğu görülerek işletme 2 yıl içerisinde kapatılmıştır. beraberinde heba olan trilyonlarca lira parayla.

    bir benzeri durum ise elazığ guleman eti krom a.ş de yaşanmıştır.

    bu nedenlerle rezerv hesabı konusunda iyi yetişmiş maden mühendisleri sadece türkiye'de değil, tüm dünyada ihtiyaçtır.

    işin ucunda milyar dolarlık zararlar vardır ve bu nedenlerle program bilen maden mühendisleri aylık 10-50 bin dolar gibi komik maaşlarla çalışmaktadır.

    ingilizce bildiğinizi var sayarsak tabi.

    sektör için komik rakamlar olsa da genel anlamda bakılınca fena bir para sayılmaz.

    not: yarın gidip babanızın evini, arabasını satıp, maden sektörüne girmeye çalışmayın, ev araba parasıyla bırak işletme kurmayı, ruhsatı bile alamazsınız.

    edit: rezerv hesabında bir hata yaparak tenörü hesaba katmadığım gibi bir de mevcut rezervin üretim süresinin düşeceğini atlamışım.

    neyse ki gelecek vaat eden bir maden mühendisi olarak hatamın farkına erken vardım *

    10000 dolar hesaplanan net kar 25000 dolar olur. böylece saat başı zarar 50 bin değil 35 bin dolara düşer. fakat bu bile toplamda milyar dolar demektir.

    2. not: rakamlar sallama olmakla birlikte gerçeğe yakın seçilmiştir ve gerçekte de büyük bir maden işletmesinin yıllık net karı milyon dolarlarla ifade edilir.

    bazıları gibi maden işletmesine değil de işletme zincirine sahipseniz milyon yerine milyar kelimesini kullanmalısınız.

    içimde kalmasın notu: tarihin ilk mühendisliği maden mühendisliğidir ve türkiye'de kıçı kırık bir avukat veya doktor kadar kazanmıyor diye bu gerçek değişmez. örneğin almanya'da bir mimar, bir doktor veya bir avukat maden mühendisinin önünde diz çöker tövbe ister.

    ayrıca;

    maden mühendisleri olmasa diğer tüm mühendisler aç kalır. neticede tarihte ticareti yapılan ilk meta olan obsidyen elle toplanmıştır ve kullanılan tüm teknolojik malzemelerin hammaddeleri maden mühendisleri tarafından üretilmektedir.

    kısaca;

    biz yoksak bir hiçsiniz olum siz.

    boşaldım, rahatladım *
    1 ...
  28. 5.
  29. kimya muhendisligi aylık en az iyi bir şirketdeyseniz 3*50 yada 4 civarı. eger daha iyi bir ilaç şirketinde iseniz her zaman olmamakla beraber 6 milyarı görursunuz efenim.
    0 ...
  30. 4.
  31. makine mühendisliğidir. gun itibarı ile 26 yaşımda çoğu mühendislik dalının goremeyecegi bordroya imza atmamla sabittir.
    3 ...
  32. 3.
  33. 2.
  34. Genel olarak her mühendislik insana sağlam paralar kazandırır ancak sağlam para kazanmanın püf noktası kişinin kendisini geliştirmesinden geçer aksi takdirde isterse bilgisayar mühendisi olsun programlama bilgisi yetersiz olur ise 5 kuruş para kazanamaz.
    4 ...
  35. 1.
  36. elektrik elektronik mühendisliğidir. sırf sınavlara hazırlanan dangalak biri değilseniz bu bölümden deli para kazanabilirsiniz. alanı fazlasıyla geniştir, üretilecek proje sayısı haddinden fazladır. sizin yapmanız gereken tek şey ise üretimde söz sahibi olabilmeniz. yani "röle" dendiğinde mal gibi bakmıyorsanız bu iş olur arkadaş.

    ulan bu bölümden mezun olup rölenin ne olduğunu açıklayamayan bir yığın adam var. gerisini siz düşünün.

    bu arada şu da var, gerek kendi işinizi kurabilir paranın .mına koyarsınız, gerek şirket bünyesinde altında çalışır .mına koymasanız da paranın adını koyarsınız.

    notnotnot: hangi meslekte 1.5 ay içinde maaşın iki katına çıktığını görürsünüz acaba?
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük