olmayandır. zira tarih ne olursa bir tarafından taraftır. yazarın bir hayat görüşü bakışı yaşamışlıkları ve geldiği bir akademik geleneği vardır. bu yüzden tamamen tarafsız bir tarih anlayışı olmaz olamaz.sadece nispeten bitaraf kitaplar olabilir ya da vicdan sahibi bir yazar.
tarih bir olaylar bütünü olup olayın geçtiği coğrafyada yaşayanların yorumuna o coğrafyada yaşayan insanların bile içlerinde taraflı olarak değişkenlik gösterecek bir şeydir. olayın geçtiği coğrafyanın dışarısında ise işler çok daha çarpıcı şekilde değişkenlik gösterebilir.
ek: mesela birisi amerikayı keşif etti diye bir adamı kaşif olarak addeder birisi de bu kaşif denilen adama katliyamcı faşist insanlık dışı cahilin teki olarak tarihe yazar. ki öyle olmuştur ne kadar yerli varsa amerikada katletmişlerdir. ve gittiğinde de
amerikaya burası hindistan demiştir. tarih her ikisini de yazmış siz hangisini okudunuz?!
bulması zor olan kitaptır. lakin okuduğunuz kitaplar -haliyle- kendi yorumlarını da vermekle birlikte konu ile ilgili önemli kaynaklara yeterince refere ediyorsa en azından asgari düzeyde de olsa bilgilenmek ve kendi yorumunuzu ve sentezinizi yapmanızı sağlamak (ve konuyla ilgili daha fazla detay arıyorsanız o kaynaklara da yönlenmek) açısından biraz daha faydalıdır gibi düşünülebilir.