bu kitap geçen hafta uğradığım sahafın ikinci el rafında duruyordu. hiç açılıp okunmadığı bariz belli olduğundan satıcıya dönüp " -sanırım bu kitabı yanlışlıkla ikinci el rafına koydunuz kitap sıfır." demem üzerine satıcı:"hayır bana o kitabı bir ortaokul öğrencisi getirdi sıfır görünebilir ama ben o kitabı sıfır rafına koyamam." cümlesini " -bazı hocalar bu tür yazarları ödev veriyor öğrenci de bunları oğuz atay, sabahattin ali vs. ile takasa geliyor" şeklinde sürdürürken aklıma aynı sahaftan neredeyse sıfır olarak aldığım beyaz gemi, gün olur asra bedel, cengiz hana küsen bulut, yorgun savaşçı vb. kitaplar geldi. düşünüyorum da acaba çocukları kitap okumaktan soğutan etmen yaşlarına göre ağır sayılacak kitapların bazı eğitimciler tarafından dayatılması mıdır?
yirmi küsur yıl önce lise edebiyat hocamda bana bir dönem mai ve siyah, ikinci dönem kırmızı ve siyah kitaplarını dönem ödevi vermişti. yıllar geçti hala halit ziya uşaklıgil ve stendhal'in başka hiçbir kitabını okumadım.
samiha ayverdi, kitaplarını beğenerek okuduğum mükemmel bir yazar ama ortaokul öğrencisine dayatmak nedir bilemedim. birçok öğrencinin değil kitabı tanıtım yazısını dahi anlayacağına inanası gelmiyor insanın.
bu arada kitabın tanıtım yazısı şöyle: "Bu kitap ne bir hikayedir ne masal ne de roman... zamanı, mekanı, vak'aları, şahısları, isimleri hatta vak'aların seyri, sırası ve detaylarının yüzde doksanı ile otantik ve yaşanmış bir devrin, gerçek ve yaşanmış bir hayat tablosudur. Biz, imparatorluk Türkiyesi'nin hemen de son evlatları; içinde haşır neşir olduğumuz askeri, siyasi, içtimai ve iktisadi bir tarih meydanında köşe kapmaca oynamış kimseler olarak, görüp duyduklarımızı, tadıp kokladıklarımızı, kudretimiz ölçüsünde, gelecek nesillere intikal ettirmek mecburiyetinin altında bulunuyoruz. işte bu kitabın meydana gelmesi de o vazife hissinin bir netice ve zarüretinden ibarettir."