3.4 dolar metreküp fiyatıyla türkiye'dir.dünyanın su kaynakları yönünden zengin bir ülkesinde garip olan durumdur.
bu ülkenin en azından düşünmeye ve ifade etmeye çalışan insanları olarak sadece harçlara değil , bu haksızlıklara da dikkat çekmek ,tepki göstermek sorumluluğumuz değil midir ?
ergenekon soruşturması , yeni üniversite açmak ,nabucco , barışçı politika , proaktif dış politika , tsk'nın şeffaflaştırılması vs hükümetin belli başlı iyileriyken ; su-elektrik-telefon-harç-benzin-vergi vs pekçok berbat eylemleri "biz açız siz döner yiyorsunuz" basitliğinden sıyrılarak mantık ve ahlak çerçevesinde takip edilmeli ve tepki gösterilmelidir.
edit:birden gaza gelip manifestoya bağlanan entryidir uyarılır.
edit2:kaynak taraf gazetesi.
araştırmacı yazarlık yaparak bulduğumuz sonuçlara bakarsak, türkiye olduğu görülen ülke (3.4 dolar biraz yüksek geldi ama sonuçta suyun bizde pahalı olduğu doğru).
aşağıdaki alıntı mart 2007 tarihli bir rapordaki araştırmadan alınma;
--spoiler--
A recent survey of 14 countries indicates that average municipal water prices range from 66¢ per cubic meter in the United States up to $2.25 in Denmark and Germany.
--spoiler-- http://www.earth-policy.o...Updates/2007/Update64.htm
bize lazım kısmı, suyun metreküp fiyatının; amerika'da 66 cent, danimarka'da 2,25 dolar olduğundan bahsediyor. (bu rakamlar, araştırma konusu 14 ülke için alt ve üst sınırlar gibi görünüyor).
Günlük adam başı 100 litre sarfiyat yaptığımız kabul edilirse (ki Türkiye ortalaması bu civarlarda olması lazım);
4 kişilik bir aile ayda ortalama 30x4x0,1m3 = 12m3 su tüketir.
iski tarifesinden görülecektir ki bu da ; 3,47 tl/m3 'lük dilime karşılık gelir ağustos sütununda.
diğer fiyatlar dolar olduğu için bizimkini dolara çevirip karşılaştırmak çok da yanlış olmayacaktır.
bulduğumuz m3 fiyatını, 1,5TL kabul ettiğimiz dolar kuruna bölersek sonuç; 2,31 dolar.
2,31 > 2,25 > 0,66.
bunun sebebleri; günümüzde gittikçe önem arz etmesine rağmen, halen bir su (kaynakları) bakanlığımızın olmaması ve tasarruf etmeye çalıştığımız suyun katbekat fazlasını kayıplar ve kaçaklar ile kaybetmemizdir.
belediyelerin işletmeyi beceremediği şebekelerdeki kayıp ve kaçaklar işte bu şekilde bizim faturalarımıza yansımaktadır.
afrika gibim ülkeler olması gerekirken türkiye nin örnek gösterilmesi tarafımca şaşkınlıkla karşılanmıştır.
eğer (bkz: kaynak kıçım) değilse gerçekten küfür edeceğim.
normaldir efendim, en pahalı interneti, en pahalı benzini kullanan bir ülkede suyun da en pahalı olması neden bizi bu kadar şaşırtmamalı.
yıllardır vergilerden dolayı fiyatı üçe katlanan ürünlere alışkın olduğumuzdan herhal gerçekleri öğrenince inceden sızı yapıyor. farkında olmadan yediğimiz sürece hiç bir şey yok halbüse.