olgunluk olgusuna, kemik değil de beyin yaşı ile yaklaştırmayı gerektiren; kişinin çevresine, gelişimine, yaşamına ve bunun gibi şartların göz önünde bulundurulmasıyla değerlendirilmesi gereken sorunsaldır. tecrübesiz, asalak bir insanın 30-40 yaşlarında olması onun olgun olduğu anlamına gelmediği gibi 20 yaşında bir gencin o yaşa gelene kadar yaşadığı tecrübeler doğrultusunda gerçekten olgun bir insan olması beklenebilir. bunun gibi örnekler kendi çevremizde de mevcuttur bu yüzden olgunluk yaşta değil, baştadır.
yaşlanarak değil yaşayarak tecrübe kazanılır, zaman insanları değil armutları olgunlaştırır.
Yaşadığın yıllara ne sığdırabildiğinle ilişkili bir durumdur. 40 yaşına gelip etrafta asalak gibi yaşayıp hiç bir sorumluluk almadan riske girmeden yandan yandan geziyorsan bu olgunluk olmaz. Konuya ilişkin olarak, zaman insanları değil armutları olgunlaştırır.
Kişinin yaşı arttıkça vereceği cevabın da aynı oranda artacağı, soruyu soranın maksadının da aslında bir geyik başlatmak olduğu; ve cevaba itimat etmeyeceği, cevapsız sorunsal.
Sevdiğin insanın seni sevmediğini bilip, kabullendiğin bu dayanılmaz acıyla yaşayacağının farkında olduğun yaştır.
Şaka şaka ergenler sevinsin diye yazdım.
En yaşlı hali insanın en olgundur, 35 yaşındaysa 35 50 ise 50 olgunlaşma duruyor mu ki? Az da olsa insan bir şeyler öğrenir değişir gelişir.