ofsaytın oluşabilmesi için kaleci şart değildir. Mesela, maçta son anlar ve kaleci kornerden gol atmak için rakip ceza sahasına gitti. Dönen topla savunma yapan takım hızlı hücuma başladı. Yarı saha geçildikten sonra, karşısında tek defans oyuncusu varsa, rakip kaleye yaklaşılacak şekilde atılan her pas, ofsayttır. iki defans oyuncusu varsa, birisi kaleci gibi düşünülebilir ve bilinen ofsayt tanımı geçerli olur.
Daha basit bir tanımla;
Hücum yapan takımın pozisyon içerisindeki herhangi bir oyuncusunun*, pas atıldığı sırada kale çizgisinden savunma yapan takımın 2 oyuncusundan daha geride "olmaması" durumudur.
* Pas, o futbolcuya doğru atılmamış olabilir. Ancak o pasa müdahale edebilecek savunma oyuncusunu, kaleciyi etkileyebilecek bir yerde durması dahi pozisyonu ofsayt yapar. Hareketlenmesine bile gerek yoktur.
Yani ofsayt olmaması için, hücum yönündeki kale çizgisi ile, hücum yapan takımın pozisyon dahilinde en ilerideki futbolcusu savunma yapan takımın 2 oyuncusunun arasında olması gerekir.
bir kızın asla algılayamadığı tanımdır. ne kadar net anlatılırsa anlatılsın, kızın algı dünyasında böyle bir şey yok sanırım. ama olayı çözmüş olan kız, erkeği feci etkiliyor. *
Saha dışında olmak demektir. Ofsaytın ne olduğunu anlamak sahanın ne olduğunu anlamak ile olur. Burda sahadan kasıt oyuncunun oyuna katılabileceği alandır. Bu alanın dışındaki oyuncuya atılan top, ofsayt olur ve top karşı takıma geçer.
Bir oyuncunun top ayağında değilken kullanabileceği saha şudur;
Tüm kendi yarı sahan ve seninle aynı hizada ya da senden ilerde en az iki rakip oyuncunun olduğu rakip yarısaha.
Bu saha maç sırasında senin yarı sahan ile sağ tarafında bulunan çizgi hakeminin hizası ile sınırlıdır.
Ofsaytın kabul gören en kısa tarifi şudur;
Hücum yaptığın kaleye doğru senden önde en az iki rakip oyuncu olmalı.
topun son oynandığı anda, rakip kale çizgisine toptan daha yakın bulunan futbolcunun durumu off-side (ofsayt) olarak belirtilir. ancak bu oyuncu kendi yarı sahasında bulunuyorsa ofsayt geçersizdir. aynı biçimde, kendisi ile rakip kale çizgisi arasında en ak iki rakip oyuncu varsa ofsayt yine geçersizdir. bir oyuncu ofsaytla cezalandırıldığı takdirde, rakip takım aynı yerden bir endirekt serbest vuruş kazanır.
çoğu zaman b takımının kalecisine en yakın topçunun a takımında olması, ofsaytı simgeler.
ha bunda gol atılacak uzuvların önde arkada sağda solda olması etkiler. ama bu kurallar mezuniyet tezi olarak karşımıza çıkıyor. siz önce alttan aldığınız dersleri geçin.
alışveriş sırasında, kuyrukta sizin arkanızda ki kadın, aldıkları sizin önünüzdeki bir tanıdığa veriyor ki o geçirsin. o kadının ağzıyla burnunun yerini değiştirmek istediniz değil mi hanımlar? işte ofsayt budur.