kahvenizin taze olması önerilir. ardından, cezvenize kişi başı bir fincan su koyun, kullanılan suyun soğuk olması kahvenizin köpüklü olmasını kolaylaştıracaktır. daha sonra kişi başına iki çay kaşığı kahve koyun, eğer kahveyi orta yapacaksanız bir, şekerli yapacaksanız iki çay kaşığı şeker ekleyin. tercihiniz sadeyse hiç şeker kullanmayınız. sonrasında ocağınızı kısık ateşe ayarlayıp, cezvenizdekileri iyice karıştırın. kabarmaya başlayan kahvenizin köpüğünden fincanlara bölüştürün. cezvenizde kalan kahvenizi tekrar kabarana kadar ısıtın. pişen kahvenizden fincanlara koyabilirsiniz.
genelde sabahları tüketildiğinde daha uyanık olunuyor, denenmiştir. 40 yıllık muhabbeti de vardır.
kesinlikle ihtiyacım olan tavsiyeler. her yolu denedim ancak güzel türk kahvesi yapamıyorum, hayır yemek falan da yaparım güzel ama türk kahvesini beceremiyorum anlamadım ki.
her şeyden önce arabica çekirdeklerinizin çifte kavrulmuş olmasına ve taze, pişirmeden hemen önce çekilmesine dikkat edin. bunun için standart bir kahve öğütücüsü işinizi görecektir. istediğiniz kadar paketinden yeni çıkmış kahve olsun, asla taze çekilmiş kahve çekirdeğinin yerini tutmaz. kahveyi öğüttükten sonra cezvenize (pirinç olmasını öneririm) porsiyon/fincan başına 5 - 7 gram arası kahve konur. unutmadan suyun kalitesini tartışmaya gerek bile durmuyorum, çünkü suyun mineral dengesi ve klor oranı direkt olarak kahvenin lezzetine etki edecektir. mümkün olduğunca kısık ateşte (eğer mümkünse köz ateşinde) karıştıra karıştıra pişirin. şeker tercihiniz varsa şekerinizi de ilave ettikten sonra( çayı ve özellikle de kahveyi şekerli içen insanı anlamamışımdır) tam kaynama noktasında köpüğünü öldürmeden fincana/fincanlara pay edebilirsiniz. tercihe göre köpüğü önce bardaklara ekleyip kalan telveli kısmı yoğun ateşte bir süre daha pişirebilirsiniz. kahve yanında ikram gerektirir. bu espresso için de geçerlidir türk kahvesi için de küba kahvesi için de. bu nedenle yanında vereceğiniz ikram türk kahvesi için çifte kavrulmuş fıstık olabilir, ya da güzel bir acıbadem kurabiyesi olabilir (lokum - likör ritüellerini saymıyorum bile). afiyetler olsun efendim, beklerim kahveye.
Bakır cezvede soğuk su kullanarak yapın. Pişirdikten sonra fincana aktarmadan önce fincanın dibine bir Çay kaşığı soğuk su ekleyin. Bol köpüklü ve leziz olacaktır. Kahvenin yanında su yerine maden suyu kullanın. . Afiyet olsun.
kahvenin yapıldığı ortamdaki çatı alçak olmamalı yoksa acı olur. kahvenin rengi açık ve güzel kokmalı. su soğuk. kahvenin miktarı da fincana göre değişir. küçükse 1 tatlı kaşığı ortaysa 1 buçuk bile yeter. çok koymak telvenin miktarını arttırır. eğer yok ben telve parmaklayıp yicem diyorsanız çok koyun. ben hiç sevmem diyorsanız boşnak usulü kahve yapımına da bakabilirsiniz.
bakır cezve falan çokta önemli değil. ben çelik kahve makinesinde yapıyorum hızlı ve güzel köpürüyor. ayrıca elleriniz biraz kuruysa o fincanı yıkarken telveyi ellerinize sürün. yumuşaklık sağlar.