maaşlara bakarsak kesinlikle bilgisayar mühendisleri falandır. şu an itü mezunu telekomünikasyon/bilgisayar/matematik mühendisleri network/teknoloji şirketlerinde 2.5-3.5 arasında net paralara başlıyorlar, ben 2600 falan alıyorum ki büyük ihtimalle tarihin en kötü telekomünikasyon mühendisi benimdir. operatörler zaten 2-3 yıl tecrübeli iyi okul mezunu, iyi mühendislere 5-6 bin rahat verir halde. makine tabii ki temel mühendisliktir ama bana kalırsa hızlı para kazanmak elektronik/teknoloji iş sahasındaki kadar kolay değil.
dünya çapında düşünülüyorsa hepsinin yeri ayrıdır ancak türkiyede inşaat, elektrik ve makine dışında emeğinin karşılığını verecek mühendislik yoktur.
ayrıca mühendislerin çalışma şartlarıda buna ek oluşturabilir. inşaat mühendisi birisi işini en iyi sahada yapmaktadır. inşaat mühendisine masa başı iş verilirse mesleğini tam olarak yapamayacak, doğal olarakda tecrübe kazanamayacaktır. sadece teorik bilgi sahibi bir mühendis olduktan sonra branş ikinci planda kalacaktır.
iyi mühendis vardır kötü mühendis vardır. iyi olanı da ortada bırakmazlar hiç bir zaman. sikeyim bölümünü yani. adam olun kolaya kaçmayın yavşaklar, çalışın.
direkt bölüm bazında en iyi mühendislik şudur demek yanlıştır. inşaat, bilgisayar, endüstri, elektronik, makine hepsi iyidir. ama iyi bir üniversiteden donanımlı bir şekilde mezun olmak daha önemlidir.
sırf iyi bir üniversitenin iyi bir bölümünden mezun oldunuz diye size sağlam paralar vermezler. unutmayın işveren sizden katkı sağlayacak ki size maaş versin. iyi maaş alabilmek için de sizin katkınızın yüksek olması gerekir. bu nedenle gelişime açık, öğrenmeye hevesli olmanız gerekir mühendislikte.
bir de son zamanlarda zibil gibi üniversite açılması nedeniyle mühendislik bölümlerinin puanları düştü, mezunları arttı. bu nedenle rakiplerden farkınız olması gerekir. bunu da düşünmeniz gerekir.
çok geniş çalışma şartları ve kendinizi geliştirirseniz kazanacağınız paralara bakılınca makine mühendisidir. makine mühendisliği mezunlarının kendi işlerini kurma olasılıkları da yüksektir. pek yazıda değinilmemiş olsa da türkiye gibi inşaat sektörünün uçup gittiği bir ülkede mekanik tesisat havalandırma ve iklimlendirme işinden köşeyi dönebilirler. 2 3 yıl çalışın tecrübe kazanın sonra girin piyasaya. sırf ofis işlerinden bile aylık 10 15 bin cebinize kalır. azıcık cevre edinin mühendisliğin yanında ustalık kısmını da bilin yoksa ustalar sizi ayakta siker haberiniz olmaz hıamına.
çağın artan ihtiyaçlarına göre yazılım mühendisliği ve elektronik mühendisliği en az 50 yıl modası geçmeyecek mühendisliklerdir. özellikle yazılım mühendisliği her işin bilgisayardan yapıldığı şu zamanlarda gittikçe önemi artacak mühendisliktir . ayrcıa ülke olarak enerji sektörüne yeni atılıdığımızdan dolayı enerji piyasasında etkili olacak mühendislikler de bu klasmandadır .
derslerin agırlıgı ve konuların çeşitliligini ele almazsak eger makine mühendisligidir. iş bulma imkanı oldukça fazladır yani kendinizi yetiştirdiginiz sürece boşta kalmak gibi bi olay söz konusu degildir. başlangıç maaşları şirket politikası ücret konusunda aşırı sıkı bir yapıya sahip degilse 2000 tl gibi bir rakamla söz konusudur. genelde deneme süreci 2 ay gibi bir süre zarfını kapsamaktadır. deneme sürecini geçtikten 3000 ila 4000 tl gibi rakamlarla maaş almanız muhtemeldir.