en iyi eğitim sistemine sahip ülkeler

entry2 galeri0
    2.
  1. türkiyenin içinde yer almasının mümkünatının hayalinin görülemeyeceği ülkelerdir.
    1 ...
  2. 1.
  3. 1) iSViÇRE
    Eğitimin kesinlikle çok önemli olduğu isviçrede ilkokul tüm çocuklar için bir zorunluluk. Bilim sıralamasında dünyada 25. matematikte 8. ve genel sıralamada 15. olan isviçre aynı zamanda Nobel ödüllü pek çok bilim insanına ve yazara sahiptir. insanların yurtdışı üniversite eğitimi için en çok tercih ettiği ülkelerin başında da Avustralyadan sonra isviçre gelmektedir. Özellikle Basel şehrinde bulunan yüzyıllık üniversiteler ve genel itibariyle isviçre üniversiteleri tıp, kimya ve biyokimya alanında yüksek prestije sahiptir. World Economic Forum rapor sonuçlarına göre de isviçre global rekabet gücü sıralamasında dünyada 1. sırada yer almaktadır.

    2)ÇEK CUMHURiYETi
    Eğitimin ücretsiz ve 15 yasına kadar zorunlu olduğu Çek Cumhuriyeti`nde eğitim sistemi 5 aşamadan oluşmaktadır: Okul öncesi-ilköğretim-Lise-Üniversite öncesi-Üniversite

    3)BELÇiKA
    Bünyesinde çeşitli eğitim sistemlerini barındıran Belçika`da okullar genel olarak ülkedeki Flemanlar, Almanlar ve Fransızlar tarafından finanse edilmekte ve federal hükümetin eğitim kurumlarına finansal katkısı minimal düzeyde tutulmaktadır. Eğitim ortaokula kadar zorunlu olup ülkedeki tüm etnik gruplar temel-okul öncesi-ilkokul-ortaokul-lise-üniversite ve mesleki eğitim aşamalarının her birini izleme zorunluluğuna sahiptir.

    4)iSRAiL
    28 milyar israil Sekelinin (yaklaşık 7.28 milyar Amerikan Doları) eğitim bütçesi olarak kullanıldığı israilde ibraniler ve Araplar eğitimi finansal olarak da desteklemektedir. Okur-yazar oranının %98 öldüğü ülkede ilkokul-ortaokul ve lise eğitimi geniş kapsamlıdır. israil geçmiş yıllarda OECD tarafından dünyanın en eğitimli 2. ülkesi olarak gösterilmiştir. israil`in ilkokul eğitimine lise ve üniversite eğitimine kıyasla daha az yatırım yapması, en iyi eğitim sistemine sahip ülkeler sıralamasında diğer gelişmiş ülkelere kıyasla neden alt sıralarda yer aldığını göstermektedir.

    5)YENi ZELANDA
    Eğitime yıllık 8.7 milyon dolar bütçe ayıran Yeni Zelanda`da eğitim dili ingilizce ve yerel Maori dilidir. Bilimde dünyada 7. ve matematikte 13. olan ülkenin genel sıralamada kısmen gerilerde kalmasına neden olarak, çocukların okul sıralarında geçirdiği dönemin uzun olmasına rağmen ilkokul düzeyindeki öğrencilerde test sonuçlarının çok yüksek olmaması gösterilmektedir.

    6)AVUSTRALYA
    ingilizcenin eğitim dili olarak benimsendiği Avustralyada halkın %99u okur-yazardır. Halkın yarısından fazlası en az ortaokul diplomasına sahıpken, yaklaşık %35lik bir kesim lise ve üzeri diplomaya sahiptir. Farklı kurumların eğitim üzerine yapmış olduğu listelerde Avustralya okuma, bilim ve matematik alanlarında dünyada ilk 10`da yer almaktadır.

    7)AMERiKA BiRLEŞiK DEVLETLERi
    Dünyanın ekonomi devi her ne kadar prestijli üniversiteleri içinde barındırsa da eğitim kalitesi açısından rakipleri arasında ortalarda yer almaktadır. 1.3 trilyon dolar eğitim bütçesine sahip Amerikada halkın okuma-yazma oranı %99dur. 81.5 milyon öğrenciye sahip ülkede her yıl yaklaşık %38 oranında ilkokula, %26 oranında ortaokula başlayan öğrenci bulunmaktadır. Ortaokul sonrası eğitime devam eden öğrenci sayısı da her yıl yaklaşık 20.5 milyon seviyesinde olmaktadır. Amerika vatandaşları liseye kadar ücretsiz eğitim almaktadırlar.

    8)RUSYA
    Okul öncesi ve ilkokul seviyesi eğitime az yatırımda bulunan Rusya yıllık 20 milyar dolar eğitim harcamasının büyük kısmını lise ve sonrası eğitime ayırmaktadır. Bu durum da ülkeyi ilk 10un dışında bırakmıştır. Rusyada çalışan kesimin yaklaşık %55 lik kısmı ise diploma sahibidir. Ülkenin okuma-yazma oranı %100e cok yakındır.

    9)ALMANYA
    Dünyada eğitim sistemini sürekli geliştirmeye çalışan bir ülkeye örnek şüphesiz Almanya`dır. Okul öncesi eğitimin zorunlu olmadığı ancak ilkokul sonrası ortaokul eğitiminin zorunlu olduğu bir ülkedir Almanya. Lise sonrası öğrenciler yeteneklerine, isteklerine ve diploma derecelerine göre 5 farklı okula devam edebilmektediler.

    10)DANiMARKA
    Danimarkanın eğitim sistemi okul öncesi-ilkokul-ortaokul-lise ve yetişkin eğitimini içermektedir. 16 yasına kadar eğitimin zorunlu olduğu Danimarkada ortaokul ve üniversite eğitimi öğrencilerin yeteneklerine göre alt gruplara ayrılmıştır. “Folkeskole” yani lise ve üzeri eğitim zorunlu olmamasına rağmen ülkedeki öğrencilerin %82 sı eğitimine devam etmektedir.

    11)POLONYA
    Bünyesinde ilkokul ve ortaokul seviyesinde oldukça kaliteli okullar barındıran Polonya Avrupa`nın eğitimde en iyi 4. dünyanın en iyi 10. ülkesi olarak listede yer almaktadır.

    12)iRLANDA
    ilkokuldan üniversiteye kadar eğitimin her aşamasını ücretsiz yapan irlandada okuma-yazma oranı %99dur. Avrupa Birliğine üye ülkelerin öğrencileri ise irlandada okumak için okul ücreti ödemek zorundadırlar. irlanda hükümeti eğitime yıllık 8.7 milyar Euro yatırım yapmaktadır.

    13) HOLLANDA
    Eğitime ayrılan düşük bütçe, zayıf planlama gibi olumsuzluklara rağmen Hollanda dünya eğitim sıralamasında 8. sırada yer almaktadır.

    14)KANADA
    Eğitim dilinin ingilizce ve Fransızca olduğu Kanadada insanlar 16 ve bazı bölgelerde 18 yasına kadar zorunlu eğitimi takip etmektedirler. Halkın okuma-yazma oranı %99 seviyesindedir. Bir eğitim yılının 180-190 gün olduğu Kanadada hükümetin okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki eğitime yapacağı finansal desteği arttırması durumunda ülkenin dünya sıralamasında ilkleri göreceği belirtilmektedir.

    15)BiRLEŞiK KRALLIK
    Eğitimi aynı zamanda ticari bir yatırım olarak algılayan ingiltere prestijli üniversiteleri ve eğitime sağladığı finansal destek ile listenin 6. sırasında yer almaktadır.

    16)FiNLANDiYA
    Eski şampiyon günümüzde düşünülenin aksine listede düşüş göstermiştir. Eğitime yıllık 11.1 milyar Euro bütçe ayıran Finlandiya`da çocukların çok küçük yaşta okula başlaması olumsuz bir durum olarak gözlemlenmiş ve bu da ülkenin eğitim sıralamasını etkilemiştir.

    17)HONG KONG
    ingilteredeki eğitim sistemiyle benzerlikler gösteren Hong Kong eğitim sistemi ilkokul-ortaokul ve lise düzeyindeki eğitimde kalite ve içerik anlamında dünyada örnek eğitim sistemleri arasında yer almaktadır. ingilizce ve Çincenin Kanton lehçesi ülkenin eğitim dilleridir. Halkın %94.6 sı okur-yazardır.

    18)SiNGAPUR
    ilkokul eğitiminin şüphesiz çok kaliteli olduğu Singapurda eğitim genç-yaşlı herkesin öncelikleri arasında yer almaktadır. Öyle ki eşimle birlikte yaşadığımız bu 4 yıl içerisinde gözlemlediğimiz kadarıyla okullardaki rekabetin sadece çocuklar arasında değil aynı zamanda aileler arasında da yaşandığını belirtmek isterim. Bilim ve matematikte dünyanın en iyi sonuçlarına sahip öğrencileri her yıl Singapurdan çıkmaktadır. Kullanılan materyaller ve eğitimin veriliş biçimi açısından da Singapur matematiği dünyada çok popülerdir.

    19)JAPONYA
    Teknoloji tabanlı eğitim modeline sahip Japonya bu durumu çok iyi kullanmış ve bugün eğitime ve bilhassa okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki öğrencilere ayırdığı bütçeyle de eğitime verdiği önemi fazlasıyla göstermiştir.

    20)GÜNEY KORE
    Öğrencilerin haftanın 7 günü okula gittiği Güney Korede sanırım aksi bir sonuç düşünülemezdi. Kore hükümeti eğitime çok yüksek bütçeler ayırmaktadır ve ülke olarak eğitimi çok ciddi bir iş olarak görmektedirler. Durum böyle olunca Güney Korenin dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip olması kaçınılmaz bir sonuç olmaktadır.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük