Emperyalist tekellerin sömürüsü altında olan ülkelerdir. Kapitalist olmalarına dahi izin verilmediği için halkın geneli sefaletten muzdariptir. Eh Türkiye gibi yarı sömürge ve burjuvazi demokrasisi yaşayan az gelişmiş ülkeler bir nebze olsun ulusal oligarşilerin finans kaynaklarından pay alabilmektedirler.Bunun dışında açlık sınırının 696 ytl , yoksulluk sınırının 2.225 ytl olduğu ülkemizde 435 ytl olan asgari ücretle 4-5 kişilik aile geçindirmeye çalışan yurdum insanının bu ülkelerdeki fakirlerden çok da farklı koşullarda yaşamadığı da bir gerçektir.
benim bildiğim kadarıyla somali. çocuklar bir deri bir kemik, açlıktan hergün binlerce insan ölüyor. dünya buna aldırış etmiyor, özellikle güçlü ülkeler. o insanların yarı ölü, cılız fotoğraflarını gördükçe bir lokma geçmiyor, geçemiyor boğazımdan.
kaç kere duymuşuzdur şu sözü ''çok parası var, malı mülkü var, ama mutlu değil''
bu cümledeki 'ama' "aslında para var, mal mülk mutluluk getirir" hükmünü de içermektedir.
hepimiz "saadet parayla alınmaz" desek de "bu zaman da parasız bir şey olmaz" demekten kendimizi alamayız. londra ekonomi okulu'nun profesörlerince gerçekleştirilen araştırma, "mutluluk parayla satın alınmaz" hakikatinin doğruluğunu bir keze daha ispat ediyor.
araştırmaya göre, dünyanın en mutlu toplumunun yaşadığı ülke, ne amerika, ne almanya, nede başka bir "zengin ülke" dünyanın en mutlu toplumu, yine dünyanın en fakir ülkelerinden birisi; bangladeş.
dünya cenneti olarak gösterilen abd ise ancak 46. sırada.
ikinci en mutlu ülke yine milli geliri en düşüklerden birisi; gana.
araştırma, bangladeş'teki insanların küçük gelirlerden, mesela kabarık banka hesaplarına sahip ingilizlerden çok daha fazla mutluluk elde ettiklerini ortaya koyuyor.
en fakir ülkeler aslinda en güzel sömürülen ülkeleri de iclerinde barindirdiklarindan cok enterasanlardir...
güney afrika cumhuriyeti denilen ülke cok yoksuldur, ama heriflerde ülkenin her yerinden altin cikiyor. hepsini de bati devletleri cikariyor. hollanda ve avustralyaylilar cikartiyor altini. haliyle parayi götürenler de onlar oluyor. güney afrikali zenci adam, kücücük barakalarda yasiyor, aids virüsü beni acaba ne zaman öldürecek diye kafayi yiyor, öbür tarafta hollandali adam limuzinlerle geziyor, alarmli 3 m yükseklikte surlarla cevrilmis malikanesinde yasiyor falan....
güney amerika´daki devletlerin hepsinde inanilmaz dogal kaynak var. adamlarda altin da var, petrol de var, aklina gelebilecek her türlü meyve sebzenin yetistigi, allah vergisi bir toprak var, ama hepsi ac...topraklarinda patatesten baska hicbir sey yetismeyen almanya, dünyanin en zengin ülkelerinden biri. ya da patatesin bile olmadigi isvicre almanya´dan da zengin...
en fakir ülkenin en zavallı ülke olacağını düşünmek saçmadır. En fakir ülkenin de çok sağlam zengini vardır. Ayrıca, en zengin ülkelerin de sersefil fakirleri vardır. gelir dağılım uçurumunun en büyük olduğu ülkelerin hangisi olduğu da önemli bir kriterdir.