yan gelip yatacaksın, toprakları verimli hale getirmek için bir şey yapmayacaksın, sürekli dışarı bağımlı hale geleceksin sonra da iyi tarımdan bahsedeceksin yok yaa, adamlar çalışıyor , daha iyi nasıl yaparız diye kafa yoruyor, biz daha yav he he diye geçinip gidelim,
sksn düzelmez bu ülkenin düzenin,
o yüzden başka ülkelere özenmeye devam, durmak yok.
Yanlis bilgidir. En buyuk tarim ulkesi amerikadir. Yillik 180 milyar dolar tarim urunu ihrac ediyorlar. Hollandanin ihraci 94 milyar dolar. Tabi toprak buyuklugunu de hesaba katip kiyaslarsak, o zaman hollandanin inanilmaz bi ustunlugu var, orasi ayri.
konya kadar yüz ölçümüne sahip bir ülkenini dünyadaki en büyük tarımsal ülkesi olması apayrı bir durumdur.
ülkemizde toprak ve verim oldukça yüksek iken nereye ne ekileceğinden ve ne sürede ekileceğinden bir haber olan çiftçilerimiz bunu görmezden gelip rızkı allah verir diyerek tarım yapmaktadır.
ancak; toprağın neye ihtiyacı olduğu analizi yapılmadan, nereye ne ekilecek bilinmeden, hangi dönemler de nelerin kullanılacağı ve ne gibi işlemlerden geçirileceği konusunda hala bilinçsiz olan çiftçiler ile bu durum oldukça doğaldır.
boşuna dememişler bakarsan bağ bakmazsan dağ
ya da ne ekersen onu biçersin!
Üretim konusunda çok iyi olup bir ülkenin gelişmiş olması için tarımda çalışanların sayısı sanayi de vb alanlarda çalışanlardan daha az olmalı diyenleri adeta tokat manyağı yapmışlardır.
Bakın Hollanda gelişmiş bir ülke. Toprağa önem veriyor. Ülkelerinde herkesin derdi x bölümünü bitirmek değil.
Keşke bizde tarım da iyi olsak. Ama bizde çiftçi battığı için toprağını bırakır gider.
Aslinda arazi yapisi ve iklim kosullarina bakarak en musait ulkelerden biri turkiyedir.
Ancak uygulanan yanlis politikalar yuzunden tarim ilerlememekte.
Mesela bizim yetistirdigimiz bugday 70 kurus iken rusyadan gelen 40 kurus. bunun sebebi ise bilincsiz yetistirme ve urun kaybi.
Aracının değil üreticinin kazandığı ülke olması sebebiyledir.
Bizde bir mal tarlada 1 tl markette 7 8 tl. Üretici hariç herkes kazanıyor.
Türkiye de üretici ve tüketici arasına girmiş, dinende " bedevinin (köylünün, çifçinin) malını kimse kendi adına alıp satmasın" hadisine denk gelen bu parazit grubu bertaraf etmeden asla tarımdaki ne üretim artar ne de karın doyası tüketim olur.
15 yıldır iktidar da olan hükümet ilk iktidara geldiği yıllardaki ortaya koymuş olduğu " hal yasası " projesini eğip bükmeden bir an önce yürürlüğe koymalı.
Yanlış bilmiyorsam nüfusun sadece yüzde 2'si tarımla ilgileniyor. Ona rağmen bu başarı. Tabi çok düz bi arazi, makineyle tarıma çok yatkın. Bunu da es geçmemek gerek.
eu normlarıyla ilintili bir durumdur, eu kurucu ülkelerinden hollanda bu görevi almış ve yürütmektedir. eu içi bir çeşit görev paylaşımıyla ilgisi vardır.