emule kullanma kılavuzu

entry2 galeri0
    2.
  1. emeğe saygı artı rep.

    adam anlatmış..

    emule kullanma kılavuzu dur.
    1 ...
  2. 1.
  3. programı yeni kullanmaya başlayan emule kullanıcılarına nacizane tavsiyelerden oluşan bir kılavuz. ben de çok iyi bilmiyorum programı aslında ama son 1.5-2 haftadır kullanıyorum. nacizane tavsiyelerimi, tecrübelerimi, gözlemlerimi vs. yazmak istiyorum. ayrıca programı iyi bilen arkadaşlar varsa bildiklerini buraya yazar ya da özel mesaj atarlarsa çok iyi olur, çok da güzel olur tamam mı!

    -ben internet kafe'De sordurmuştum bu programı. çocuk da emule extreme (emule0.49c-xtreme7.2) indirip cd'ye atıp vermişti bana. bu mod çok sorun yaratmadı bende. diğer modlarla karşılaştırmayacağım çünkü diğerlerini kullanmadım hiç. aslında bu modu sanırım 5-6 ay kadar süreyle kullanmış ama bilgisayara reset attırınca bütün ayarları, kredileri vs kaybetmiştim. tabi program konusunda cahil olmam (config klasörünü yedek almadım) ve zaten düşük id ile bağlanmanın getirdiği "kasımpaşa" tavrım nedeniyle 0'dan başlamak zorunda kaldım.

    -bence bu programdaki en önemli şey high id. bunu almak için de modemden port açmak ve güvenlik duvarınızdan (hem firewall hem de avast vs. kullanıyorsanız bu programlardan) emule için özel izin almanız gerekmekte. ben uzunca süre port açamadım açıkçası. ne yapsam olmamıştı. uzun süre çok düşük hızlarda indirme yapmıştım. taki 1.5 hafta önce süperonline çalışanları kapımızı çalana dek. fiberinternet kurdurdum. artık süper online fiber internet'te 20mb. sınırsız bağlantım var. bundan sonra da tesadüf eseri upnp denilen yararlı şeyi öğrendim. eğer modeminiz ve kulandığınız emule mod'u destekliyorsa bu özelliği kullanabilirsiniz. yararı ne diye sorarsanız. bu upnp özelliği bu ip - port açma işlemlerini vs. modemin kendi kendine yapmasını sağlayan bir özellik.
    bence servis sağlayıcınızla konuşun (eğer modem ayarlarında upnp özelliği gözükmüyorsa) "modemimde upnp'yi aktif etmek istiyorum" diyin. üstünde ısrarla durun çünkü bundan bihaber bir sürü çalışanı telefon başına dikmişler çağrı merkezinde* "ben upnp'yi aktif edelim" dedikçe, "port numaralarını söyleyin port açalım" diyip durdular. sonunda bilen birine denk geldikte aktif etti. ben de modemden etkin hale getirip emule'De "upnp yoluyla port aç" dedim. sonra da güvenlik duvarından ve avasttan emule için izin istedim. verdi sağolsun! bundan sonra emule'ü tekrar kapatıp açınca "yüksek id" almaya başladım. yüksek id yazısını (http://i1106.hizliresim.com/2011/6/19/357.png ) görünce timsah yürüyüşü yaptım evde.

    -eğer upnp özelliği yoksa port numaralarını söylemek kaydıyla çağrı merkezindekilere emule için port açtırabilirsiniz.

    -ben yaşadığım için siz de yaşamayın diye şöyle birşey daha söyliyim. emule'DE (programı nereye kurduysanız) config, temp diye iki tane klasör var. bu klasörler önemli klasörler. congfig klasöründe kazandığınız krediler, program'daki ayarlarınız vs. var ve sürekli güncelleniyor. temp'te ise daha bitmemiş olan bütün indirdiğiniz dosyalar var.
    silinmelere karşı bu klasörleri her zaman yedeklemenizi öneririm. ben şahsen hergün (bilgisayarı açık olduğu sürece emule'yi de açık bırakıyorum. siz de açık bırakın) config klasörünü "c" sürücüsündeki bir başka klasöre yedekliyorum. bir ara dvd yazdırınca falan ya da e-mail adresime de saklı kalsın diye atabilirim. hani bilgisayarın çökme ihtimaline karşı.

    -özellikle de "config" klasörünün içerisindekicryptkey.dat ve preferences.dat dosyasını yedekleyiniz. başka bilgisayarda emule'yi kullanmak isterseniz, ya da bilgisayarınıza reset atılırsa, emule'niz silinip giderse yaptığınız upload'lar ve krediler vs. silinip gider. yaptığınız ama tamamlanmamış indirmeleri de bir tarafa yedeklerseniz iyi olur. bu yedekleri tekrar emule'Yi kurduğunuzda yeni kurduğunuz emule'Nin içerisindeki uygun klasörlere (temp-config) atıp kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

    -özellikle küçük boyutlu bir sürü dosya paylaşın ki krediniz yükselsin. dosyanızı (mesela 10 mb.'lık dosya'yı) indiren kişi'nin dosyasını çekmek isterseniz sırada önde olursunuz*

    -daha önce söylediğim üzere emule hep açık kalsın.

    -EĞER Ki bir film- dizi vs. indriyorsanız yani büyük boyutluysa (ve torrent sitelerinde dosya'nın seeder'ı düşük değilse) muhakkak ki emule yerine torrent (mesela utorrent) kullanmalısınız. çok daha hızlı olur.

    -sadece arama yerini kullanabilirsiniz ama ed2k linklerini de indirmek için kullanabilirsiniz. forumdivxplanet.com'da bol bulunur bu linklerden.

    -emule'ün torrent vs.'Den ayıran en önemli yanı kad ağ ve en ucubik, bulunamayan dosyaların (dizi-film-müzik) bile bulunabilmesi. yani bu programı bu tür (başka yerlerde bulamayacağınız) şeyler için de kullanabilirsiniz.

    -daha önceden bahsettiğim config klasöründe bulunan dosyaların anlamları, ne işe yaradıklarını da buaraya copy-paste yapayım :

    --alıntı--
    config klasöründe bulunan bazı dosyalar ve açıklamaları :

    known.met
    paylaşılan, indirilen ,geçmişte indirilmiş olan dosyalar ile ilgili bütün bilgiler burada tutulmaktadır: boyutu, dosya ismi, hash değeri v.s. ve bunlarla ilgili istatistikler.

    known2_64.met:
    indirilen veya paylaşılan bütün dosyaların aich hash değeri bu dosyada tutulur.

    cancelled.met
    daha önceden indirme listesine eklediğiniz, daha sonra iptal ettiğiniz dosyalar burada tutulur.böylece dosyaların yeniden indirlemesine karşın emule onları tanır.

    clients.met
    diğer kullanıcıların sizde bulunan kredileri.

    server.met
    tüm bilinen sunucuların listesi bu dosyada saklanır.

    emfriends.met
    arkadaş listesine eklenen kullanıcılar bu dosyada saklanır.

    preferences.ini
    yaptığınız bütün ayarlar burada saklanır.

    fileinfo.ini
    paylaşmış olduğunuz dosyalar ile ilgili yorumlarınız ve puanlamanız bu dosyada saklanır.

    category.ini
    oluşturduğunuz kategoriler, isimleri ,ayarları ve renk seçimleri bu dosyada saklanır.

    ipfilter.dat
    süzülen ip listesi bu dosyada saklanır. ayarlar > güvenlik kısmından ayarları yapılmaktadır.

    onlinesig.dat
    emule nin bağlandığı sunucunun indirme, gönderme istatistiklerini tutar.ayrıca imzalardaki resim için kullanılabilir.

    preferences.dat
    kullanıcı hash değeri kayıtlıdır. bu değer emule ilk açıldığında ,sizi ağda tanımlamak için kullanılır.

    sharedir.dat
    paylaşılmış dosyaların dizin isimleri kayıtlıdır..

    staticservers.dat
    sunucular listesinden statik olarak belirlemiş olduğunuz sunucular ve yapılan değişikler buraya kayıt edilir. seçenekler > sunucular kısmından ayar yapılabilir.

    addresses.dat
    emule server.met dosyasında geçerli sunucu bulamadığı zaman güncelleme yapmak için bu dosya içindeki adresleri kullanmaktadır. seçenekler > sunucular > liste düğmesinden adresler eklenebilir.

    ac_searchstrings.dat
    arama alanındaki otomatik tamamlama için daha önce girilmiş olan kelimeler burada tutuluyor.

    ac_servermeturls.dat
    üstteki dosya ile aynı mantıkta fakat burada url den güncelleme için girilen sunucu adresleri kayıt ediliyor.

    cryptkey.dat
    istemciniz için benzersiz 384 bit özel rsa anahtarı tutulmakta

    emule.tmpl
    *.tmpl dosyaları web arabirimi için gerekli dosyalardır. arayüz ve ayarlar burada tanımlanır.

    emule.log
    sunucular kısmındaki günlük sekmesinde olanları bu dosya içine kayıt eder. seçenekler > gelişmiş'ten ayar yapılabilir.

    emule_debug.log
    server kısmında çıkan hataları ayıklamak için tutulan dosyadır. seçenekler > gelişmiş ten ayar yapılabilir.

    src_index.dat, preferenceskad.dat, nodes.dat, key_index.dat, load_index.dat
    kad ağı ile ilgili dosyalardır.bilinen düğüm noktaları,anahtarlar sözcükler ,ayarlar v.
    --alıntı--

    *

    -burada da sizlere yardımcı olabilecek birkaç site linki vermek istiyorum ;

    http://forum.divxplanet.com/index.php?showforum=13 *
    http://www.emule-mods.de/?mods=start *
    http://www.emuleturk.com/ *
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük