emre kongar in sakallari icin hocaligini birakmasi

entry6 galeri0
    6.
  1. emre kongar hocalığı bırakmak için bahane arıyormuş onu da bulmuş -bak bunu da yaptılar demek için- durum bundan ibarettir. devlet memuru (657. kanun) kanununa göre sakal bırakmak yasaktır. bu kesinlikle doğru. ancak üniversiteler yök'e bağlı oldukları için, bi nevi özerk oldukları için, bu kanunun dışında tutulur. yani devlet memuru kanunu üniversite hocalarını kapsamaz. üniversitede çalışan memurları kapsar, hocaları kapsamaz ki bunu bütün üniversitelerde görürüz. top sakallı, sakallı bir sürü öğretim üyesi vardır. şimdi burdan anlıyoruz ki emre kongar hocanın biraz canı sıkılmış, bak bunlar bunu yaptı, yarın da bunu yaparlar edebiyatıyla gemisini yürütmeye çalışıyor. ben sadece şunu söyleyebilirim, türkiye'nin en önemli hocalarından biri böyle şeylerle insanların karşısına çıkmamalı.
    2 ...
  2. 5.
  3. emre kongar'ın türkiye'nin en iyi sosyologlarından biri olduğundan, türkiye'de en kapsamlı sosyolojik araştırmalara imza atıp, kitaplar yazdığından bihaber kişilerin, "ehehe isabetli olmuş" zart zurt diyerekten olumlu buldukları olaydır.

    sen iki kitap okuma, toplum bilimi hakkında en ufak bir şey bilme, toplumsal olguyu sadece, türban takmaya, dini inanca indirge sonra adamın bilgisi konusunda ahkam kes.

    tabi özgürlük denince akla sadece türban özgürlüğü geliyor, adam sakalını kesmeyi reddedince bunun için hocalığı bırakmayı göze alınca "isabetli olmuş" adamın neden bıraktığını, neyi, protesto ettiğini anlayamayacak kadar kültürsüz bir toplumuz.
    3 ...
  4. 4.
  5. "cunta yönetimi saçmalıkları"na dahil olan, yasaklardan dolayı bıkmış ve onurunu korumak istemiş olan emre kongar'ın davranışıdır.
    3 ...
  6. 3.
  7. (yanlış anlamaya yol açmaması için, aşağıdaki tanım kaçınılmaz olarak verilmelidir.)

    tanım : emre kongar'ın 1983 yılında gerçekleştirdiği eylemdir.
    0 ...
  8. 2.
  9. kılık kıyafet yasasına bir bakalım önce,

    "Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uç­ları dudak hizasından kesilir."

    bu nedir bu?

    sakal bırakılmaz, bıyık niye tabii olarak bırakılıyor. o da sorulur mu yahu anlamında bir tabii mi bu yoksa doğal şekli ile anlamında mı? yoksa bıyık bu, uzuyor işte doğal olarak ne yapalım mı? ya da yarraaam burası müslüman ülke, bıyık tabii ki bırakılır mı deniyor. uzun saç da yasak bu yönetmeliğe göre.

    bir üniversite hocası açısından değerlendirelim. Siz ders anlatırken, öğrencinin dikkatini dağıtacak cicili bicili uç şeyler giymek pek tabii (yine mi tabii?) ders verimini düşürür. sınıfınızda sağır öğrencileriniz olabilir, bu durumda dudak okumaları gerekebilir, o yüzden bıyıkların alt uçlarının dudak hizasından kesilmesine de eyvallah. temiz tertipli bir görüntü ders verimini arttırır, buna inanırım! sakalın burada ne işi var?

    ikinci nokta; kongar hoca neden istifa etmiş? sakalının kesilmesi istenmiş. Peki ne yapacaklardı hocam?

    "Sayın Prof. Kongar,Sakalınız var ve kesmiyorsunuz. yök ile hemfikir olduğumuzu belirterek, üniversite yönetimi olarak cık cık cık! diyor ve görevinize son veriyoruz" gibi bir yazı mı göndereceklerdi size. Buna inanasım gelmiyor ama yazınca gördüm ki mümkün. Bunca senenin eğitimcisi, çözümü istifada buluyorsa bir şey diyemiyorum.

    Sayın Kongar'ın fikirlerinin ancak yarısına katılsam da şunu son söz olarak ekleyeyim, üniversitenin sayın kongar'dan bu kadar kolay vazgeçmesi onlar için bir kayıp, bir utançtır.

    (bkz: geçmiş zaman olur ki)
    7 ...
  10. 1.
  11. öğrencileri açısından çok isabetli bir karar olmuş.

    Türkiye'de yaşayıpta ayda yaşadığını sanan kesimden biri olarak, yaşadığı toplumdan kopuk, gerçekleri görmekten aciz kişinin vereceği dersi almamak öğrencileri açısından kayıp değildir.

    Kararı isabetli olmuş, kendisini tebrik ediyoruzdur.
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük