çocukken hepimiz idol olarak gördüğümüz kişi ile empati yapmışızdır, onun gibi olduğumuzu düşünüp, kavgalar etmişizdir.
idol empatisi güzel bir şey.
bir insanın idolu ve hayalleri kendisidir demişti iki farklı yazar birisi idol için birisi hayal için.
Kısa tabiriyle kendini başkasının yerine koyup onun gibi düşünmektir. Bunu yapan insanlar bir adım öndedir. Kanaatimce hayatta daha başarılı ve mutludurlar.
işyerinde uzun süre yapmaya çalıştığım ama bir türlü bana karşı yapılmadığını çok geç anladığım olay.
Empati yapmayın demiyorum ama iş paraya gelince yapmayın zararlı çıkan siz olursunuz.
Herkez sizi sever ama hepsi de sıraya girer bugün de ben kullanayım diye.
Birbirimizi anlamak için hayata karşımızdaki kişilerin nazarıyla bakmamız gerekir. "Empati", kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak, onu anlamaya calısmaktır. Yapıldığı takdirde hayatımızı kolaylaştırdığı görülecektir. Fakat empati yapmak dünyanın en zor işlerinden biridir. Sadece yapmak değil, karşımızdaki kişiye de onu anladığımızı hissettirebilmemiz gerekir.
Geçen sene Ekim ayında, Hindistan’da bir kadın tecavüzcüsünü yakmış. Kendisine tecavüz eden adam kefaletle serbest bırakılınca birkaç ay sonra “konunun mahkeme dışında çözümünü konuşmak üzere” evine davet etmiş, daha sonra üzerine karosen döküp ateşe vermiş. Aşağıda internetin bir köşesinden konuya getirilen yorumlar var. Tamam adam yanarak ölmüş ama, tüm suçu kadında mı arayacağız?
– Aslında yanıcı kıyafetler giyerek adam biraz kendisi istemiş.
– Yakılmak istemiyorduysa evinde otursaydı.
– Muhtemelen alkol almıştır, alkol yanıcılığı artırır.
– Erkek bedeni, ateşin etkisi o kadar yükseldiği zaman işlemi durduracak şekilde yaratılmıştır.
– Neden durup kendini yere atıp yuvarlanmamış? Kendini yere atıp yuvarlanmalıydı. Gizliden gizliye istemiş olmalı.
– Haberi okursanız, görgü tanıklarının adamın o gün çakmak aldığını söylediğini göreceksiniz. Adam muhtemelen kendi kendini ateşe verip sonra yalan söyledi. Tipik.
– Rahatlayıp tadını çıkarmalıydı. Sonuçta olay sadece birkaç kıvılcımla kucaklaşma.
– Yanmayan kıyafetler giymeleri ve yanlarında her an yangın söndürücü taşımaları konusunda insanları eğitmeliyiz. Kendi güvenlikleri için.
Carl Rogers’a göre, empati, kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyup onun duygu ve düşüncelerini anlaması ve bunu tekrar karşısındakine iletmesidir. Empatik iletişim demek olaylara çok yönlü bakabilmek demektir. Olaylara farklı açılardan bakabilen ve başka insanların gözünden aynı olayın değişik açılarını görebilen insanlar empatik iletişim kurabilme becerisine sahip demektir.