gözlerinizi her kapatışınızda renkler görmenize veya insanlardan gelen kokulara uzun süre farklı anlamlar yüklemenize neden olabilecek (bkz: adam fawer) kitabı.
bir kişiye empati duyarak onun hissetiklerini anlayabilmeniz için aynı tecrübeden sizinde gecmiş olmanız gerekir, bu nedenle küçük kişisel bir deney gerçekleştirdim. bir tv kanalında hafta sonları yayınlanan bir yarışma programı var, bu programda yarışmacı olan bacılarımızdan zaman zaman belirli süreler içerisinde acı yeşil biberler yemeleri bekleniyor. neyse bende tabağa 8 adet yeşil biber koyup kronometrenin tuşuna bastım. altmış saniye sonunda tabakta bir tane dahi biber kalmamıştı.
sonuç: tersten gördüm olm! resmen ebemin hımını tersten gördüm. deney biteli iki saati geçti, refleks olarak elimi yüzüme götürsem yüzüm, gözüm cayır cayır yanıyo amk! seni biber diye toprağa dikenin...
mümtaz soysal'ın esad'ı anlamak yazısında dediğine göre empati;
--spoiler--
Ne demektir empati? Kendi bilincini ya da vicdanını bir başkasının bilinci ya da vicdanı yerine koyarak öyle düşünmeye, öyle duygular içine girmeye ve olup bitenlere o bir başkası gibi bakabilmeye çalışmak demek değil mi?
Elbet, zor iş.
O bir başkasını iyi bilmek, onun düşüncelerini ve duygularını anlamakla ya da anlamaya çalışmakla yetinmeyip her iki taraf için de doğru olan tutumu bulmaya çalışmak.
Ki, o tutum daha sonra doğru ve hakça savunulabilsin.
Yani, hem cin hem melek olmak. Peki, karşıdaki şeytansa ya da öyle sayılıyorsa, ne yapacaksınız?
ille yenilmek zorunda mısınız?
Bilmek, her zaman kazançlı olmayabilir; ama hiçbir zaman zararlı olmaz; zarar, mutlaka başka nedenlerden geliyordur.
--spoiler--
az sayıda insanların yaptığı bir düşünce anlayışı. günümüzde herkesin önceliği ben merkezciliktir, bencilliktir, egoistliktir. dünyaya farklı bir gözle bakmatır belkide karşındakinin derdini en iyi anlayabilmek böyle yapmaktır. herkes bu yeteneği kullanabilse o ütopya gerçeğe döner ama maleesef ki çok gecikilmiştir.
Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır;
1 Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmak,
2 Karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmek,
3 o kişiyi anladığını ona ifade etmek.
uzun bir zamandır yoksunluğunu çekiyorum. birini terk ettiğimde bu olaya onun gözünden bakamıyorum. birinin canını yaktığımda da, birini sevindirdiğimde de, birine zevk verdiğimde de. sanırım iyice sorunlu oldum ben.
Başkalarının bizden farklı olduğunu bilmektir. Çünkü bilmeliyiz ki ne kadar insan varsa dünyada buna bağlı olarak o kadar da düşünce farklılığı vardır.
şişman olduğu halde tayt ve çizme trendini icra eden bir kızla dalga geçip onu acımasızca eleştirmek yerine onun da normal vücut hatlarına sahip kızlara özenebileceği ve kendisini böyle mutlu hissettiğini düşünüp yanından tebessümle yürüyüp gitmektir.
adam fawer imzalı okuduğum en güzel kitaplardan biridir. öylesine güçlü bir anlatımı var ki bir süre sonra kitabı bırakmakta güçlük çekiyorsunuz. sürekli içinizde bir merak ve gidişatla alakalı düşünceler, fikirler uyanıyor. bir çok kez sizi şaşırtacak ayrıntılar ve kurgulamalarla karşı karşıya kalıyorsunuz. konusu bakımından da kitapta yer alan bir çok şeyin gerçeklerden alıntılandığını düşünürsek kitap ayrı bir çekici geliyor insana. okuması tavsiye edilen kitaplardan. bir diğeri için ;
Alevi bir zenci. Alevi bir mohikanım. Dersimli bir laz, Lazistanlı bir Kürdüm, Siz Sunniyseniz ben Alevi. Siz Aleviyseniz ben Şafii. Siz kafirseniz, ben Müslümanım. Siz çoğunluksanız ben azınlık. Siz erkekseniz ben kadın. Yani siz herneyseniz ben 'öteki'yim.
Tanışıyor muyuz?
ismim EMPATi.