emmett grogan (1943 - 1978), 1960'lı yılların ortalarında a.b.d.'nin california eyaletinin san francisco şehrinde ortaya çıkan, the diggers adlı muhalif, eylemci, sanatçı, barışçı insan hakları oluşumunun kurucusudur.
türkçe'ye 1974 yılında "ölüm kalım oyunu" olarak aziz üstel'in çevirdiği otobiyografik "ringolevio: a life played for keeps" (1972) romanının yazarı. kitapta "the diggers" ismi "uyanıklar" olarak çevirilmiştir.
kitabı okurken ne kadar genç olursanız olun -ki ben 13 yasindaydim- grogan'ın birçok konuda uydurduğu hissedilir. kendini dönemin bütün önemli olaylarının merkezine koyması pek inandırıcı gelmez. yakın zamanda aklıma gelen yazar hakkında biraz araştırma yapınca gördüm ki yanılmamışım, kitabın içeriğinin büyük ölçüde kurgulanmış olduğu bir sır değildi. öte yandan, grogan'ın bunu yaparken amacının gerçekten kurucusu olduğu bir hareketi idealler açısından beslemek olması kafamdaki imgesinin palavracı baron'dan uzaklaşarak erzurum'un dondurucu kışını vurgulamak için damdan dama atlayan bir kedinin havada donması örneğini veren evliya çelebi'ye doğru değişmesine neden oldu. belki de kitaba ve yazarına karşı oluşan güvensizliğimde bir hafiye romanı havası veren kapağının da etkisi vardır.
diggers hareketinin en bilinen aktivitelerinin günlük "beleş yemek" dağıtmak ve içindeki herşeyin ücretsiz olduğu "beleş dükkan"lar işletmek olduğunu, "bugün, geriye kalan hayatınızın ilk günüdür" (today is the first day of the rest of your life) gibi bilinen sloganları ürettiklerini, ve bob dylan'ın 1978 yılı albümü street-legal'ı emmett grogan'a adadığını bilmiyordum, yeni öğrendim.
medyaya olan güvensizliğinden dolayı hakkında kayıtlara geçmiş fazla bilgi veya röportaj olmayan grogan hakkında kendi yazdıkları ve hayalgücü en kapsamlı kaynağı oluşturmaktadır. ilginç bir hayat sürdüğü kesin olan emmett grogan 6 nisan 1978 günü 35 yaşında new york'ta bir metro vagonunda muhtemelen kronik eroin kullanımının sebep olduğu kalp krizinden dolayı ölmüş olarak bulunur.