emirsultan

entry3 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. Emir Buhari olarak da bilinir. Türk mutasavvıfı *
    Babası Seyyid Alidir. Bazı kaynaklara göre Buhara'lı bir aileden gelir. Hac'ca gittikten sonra Anadolunun birçok ilini dolaşmış, sonra Bursanın Gökdere yöresine yerleşmiştir. Kübrevi tarikatından olduğu söylenen Emir Sultan'ın kısa bir sürede Anadolu müslümanları arasında ün yaptığını, çevresinde çok büyük kalabalığın toplandığını hayatından bahseden kitaplardan öğreniyoruz. Yıldırım Beyazıd'ın ilgisini çekti ve onun kızıyla evlendi. Timur ile Yıldırım Beyazıd arasındaki Ankara Savaşına katıldı. Esir düştüysede bir süre sonra serbest bırakıldı. Müridleriyle II. Muratın istanbul kuşatmalarına katıldı.
    Emir Sultanın gerek yaşamında gerekse vefatından sonra birçok mutasavvıf şairlerini, halk ozanlarını etkilediğini görüyoruz. Aradan geçen uzun yıllar süresince yaratıcı halk düşüncesi, Emir Sultanı insanüstü başarılarla dolu menkıbe ve kerametlerle anmış, onu Anadolu tarikat ulularının en büyüklerinden biri yapmıştır. Bugün Bursa'da Emir Sultan adını taşıyan bir mahalle, bir camii ve içinde yattığı bir de türbesi bulunmaktadır.
    Onun kerametlerini konu edinen menakıbnamelerden adı en yaygın olanları Hacı Kasım diye bilinen ibrahim bin Zeyneddinin Vesilet-ül Metalib (Dileklerin Kaynağı) ile Yahya bin Bahşi'nin Menakıb-ül Cevahir (Mücevherlerin Menkıbeleri) adlı eserleridir.
    Emir Sultan Camii Bursa'da aynı adı taşıyan mahallede, Yıldırım Beyazıd'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına yaptırıldı. 1975 yılında yıkılınca III. Selim tarafından aynı planda yeniden yaptırıldı. 1855 depreminden sonrada onarıldı. Ahşap sütunlar üzerine sivri ve yatay kemerli revaklarla çevrili bir şadırvan avlusu, avlunun kıble yönünde tek kubbeli, iki minareli, dörtköşe ibadet mekanı, kuzey yönünde yanlarında iki oda olan sekiz köşeli bir türbe ile camii, dikdörtgen biçimindedir. Asıl camii bir kenarı 15,20 metre olan kare planlıdır. Camiide 12 büyük olmak üzere 52 cam vardır ve oldukça aydınlık görünüşlüdür.

    Bursa'da çok derin izler bırakmıştır. Bulunduğu mahalle birçok rivayetle anılmaktadır. (Davul çalınamaması, Sultanın Bursa'ya geliş öyküsü vs.)
    Günümüzde de hala sünnet olan çocuklar mevlüd günleri oraya götürülerek dua edilir. *
    Resimleri:
    http://wowturkey.com/foru...c.php?t=15924&start=0
    2 ...
  3. 3.
  4. bursa'nın yıldırım ilçesindedir. eğer yüksek yerindeyseniz tüm bursa ayaklarınızın altındadır. emirsultan camii'nin tam karşısındaki tepedeki yolun sonunda ki evde doğdum ve büyüdüm. gece manzarası harikadır. bol bol yokuş ve merdiven çıkarsınız.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük