1840-1902 yılları arası yaşamış natüralist edebiyat akımının öncüsü.emile zola her zaman bilmin artık sanatın içine girmesi gerektiğini söylemiştir.şimdi ne alaka diyebilirsiniz.hemen açıklayayım:artık gelişen * bilim,insanların ve insan kitlelerinin hangi durum karşısında nasıl tepki vereceğini tesbit edebilmek için en iyi araçtır.çünkü yapılan deneylerde filan insanlar hangi durumda ne tepki verirler yavaş yavaş anlaşılmıştır.bizim emile de her zaman deneysel edebiyattan yana olup yazarların da hem bilimden yararlanmasını hem de kendilerinin bilim üretmesini savunmuş,kendisi de öyle yapmıştır.zira kendisinin yanında devamlı taşıdığı bir not defteri varmış ve enteresan bulduğu olayları ve insanların tepkilerini mutlaka not edermiş.yani aslında doğada zaman içinde gerçekleşen bu deneyleri o da not ederek bir anlamda hakikaten bilim yapmış yani adam.
ayrıca kendisi her daim insan iradesinin güçsüzlüğünü,insanı şekillendirenin içinde bulunduğu çevre olduğunu iddia etmiş;kitaplarında da bunu kanıtlamaya çalışmıştır.
ama fikrimi sorarsanız bunu insanı o kadar bayağılaştırmadan yapmıştır ki nerdeyse iradenin gücünü kabul etme noktasına gelmiştir.ama bu inceliği ve uçluğu yaratabildiği için natüralist akımın en iyisi ve gelmiş geçmiş yazarların da en iyilerinden birisi olma payesine erişmiştir.
her ne kadar natüralizm çok karamsar ve basit gibi görünse de onu anlamlı hale sokabilen tek yazar işte bu adam olmuştur.
adından dolayı emineyi mi çağrıştırıyo neyse bilmiyorum ama herkes kadın sanıyor yazarı. resmini görene kadar ben de öyle sanmıştım :) kısa süreli bir şoktan sonra alıştım. mükemmel bir yazar özellikle okunması gereken romanı : Bir aşk sayfası
naturalizmin ilkelerine uygun yapitlar verebilmek için ikinci imparatorluk dönemindeki bir aileyi ele almis ve 'rougon macguartlar' basligi altinda 20 ciltlik bir roman dizisi yazmistir.*
kurduğu natüralizm okulunun esaslarına uygun eser verebilmek için, ikinci imparatorluk devrindeki bir aileyi ele almış ve yirmi ciltlik bir roman dizisi yazmış sanatçı. söz konusu dizideki en ünlü romanlar: meyhane, germinal, nana. şimdilerde amfora yayınları nın yeniden bastığı ve okunma oranını artırmak için düşük maliyetle satılan dünya klasikleri nde bir aşk sayfası, meyhane, thérése raquin gibi eserleri yer almaktadır.