sermeya arasında gözle görülmeyen , kağıda dökülmemiş bir birlik vardır buna karşılık emek , sendikalar gibi kurumlarla organize olsa da ideolojiye saplanıp kaldıkları için halka kendilerini anlatamamktadırlar.
bu sebebten dolayı sermayenin kazanma olasılığı yüksektir.
nüfusunun büyük bir kısmı müslüman olan ülkede , din karşıtlığından girilirse konuya tabii ki kazanılma ihtimali düşüktür.
ilk olarak karl marx tarafından kaleme alınan das capital isimli kitapta kullanılmış kavramdır. özetle, üretim araçlarına sahip olan sermaye kesiminin işçi-proleter kesim üzerindeki (haksız) egemenliğini ve bu bağlamda kaçınılmaz olarak ortaya çıkan sosyal kutuplaşmayı ifade eder. karl marx'ın ardından konuyu daha zengin argümanlarla islemeye baslayan marksist-leninist hareket, nihayet mülkiyet aleyhtarı bir ideolojinin temel düzeyini geride bırakıp evrensel bir ideoloji ortaya koymuş, lenin'in ölümünü izleyen süreçte ise çeşitli fraksiyonlar hızla kuvvet kazanarak kitlelere hakim olmuştur.. son olarak, hegel, engels gibi düşünürlerin bu gelişmelere büyük katkısı olduğunu belirtmek yerinde olur..
edit: bu başlık altına bugüne kadar bir iki kelimelik açıklama yapılmayışı ve enternasyonal komünizmin ateşli taraftarları panzer taşlayıp bankalara molotof kokteyli atmaktan doğan yorgunluktan olsa gerek, kendileri tarafından başlığın benimsenmeyişi ve nihayet bu entrynin benim gibi ırkçı-kafatasçı bir neandartel'e nasip oluşunu da diyalektiği dumura uğratan bir garabet olarak kayda geçmek istiyorum!