emaneten sulama

entry1 galeri0
    ?.
  1. bir arkadaştan öğrendiğim, saksı bitkilerinin sulanmasına dair bu yöntemi paylaşarak, cemiyet hayatına hiçbir katkım olmadığı iddialarını bir nebze olsun dindirmek niyetindeyim.

    aslında eğer ben biliyorsam, saksı içi dinamiklerine aşina olanlarınız kesinlikle biliyordur.

    sizin yokluğunuzda çiçek veya ağaçlarınızın sulanmasıyla ilgili olan bu yönteme göre:

    - bir kabın içine su dolduruyorsunuz,
    - kabı, saksı veya saksılara yanaştırıyorsunuz,
    - bir bez parçasının bir ucunu saksının toprağına 3 ila 5 cm derinliğinde gömüyorsunuz,
    - bezin diğer ucunu kabın içindeki suya bırakıyorsunuz.

    sizin yokluğunuzda toprak, bez aracılığıyla kendisini sulamaya devam ediyor. bez seçiminde fazla ince eleyip sık dokumanıza gerek yok, zira eski bir çorabın bile bu hayati görevi yerine getirdiği gözlenmiştir.

    yalnız dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar:

    - eğer saksının içindeki yavru, bir ağaç ise, bir hayli su çekebilir. özellikle geceleri ihtiyacından fazla su çekip, saksının altından fazla suyu çıkararak saksının altındaki kabı doldurabilir ve hatta taşırabilir, halınız bitkisel hayata girebilir.

    o yüzden eğer bu yöntemi tatile giderken kullanmayı düşünüyorsanız, önceden evde olduğunuz bir zaman provasını yaparak yaratığın gece ve gündüz ne kadar su çektiğini tespit etmeniz yararınıza olacaktır.

    bitkilerin gece bu kadar su çekmesinin sebebi geceleri oksijen alma ihtiyaçları olabilir, bunu onlara karşı kullanamayız.

    - saksının içindeki, az miktarda su çekmesi gereken bir bünyeye sahipse o durumda bırakacağınız suyun miktarını daha iyi düşünmeniz ve aynı şekilde önceden prova etmeniz salık verilir.

    belki de yaratıcı olup, saksının üstüne ucu delinmiş bir torba asarak damlatma usulü uygulamanız daha mantıklı olabilir. hiç damlatmadım, şimdi aklıma geldi, o yüzden böyle bir yöntemi henüz tavsiye edemiyorum.

    son olarak, bu yöntemi önceden başka bir isimle bilenleriniz olabilir. ben bunu "sulama" başlığı altına yazmayı düşünüyordum ama öyle bir başlık olmadığı, değişik sulama yöntemlerinin başlıkları olduğu dikkatimi çekti. ben de bu ismi uydurdum. tatile giderken bitkiyi suya emanet etme işlemini anlatması bakımından bu yönteme "emaneten sulama" dedim.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük