gramı 65,000 dolar olan pahalı madde.
Kıtalar arasında en fazla elmas rezervi bulunduran ise %55 pazar payıyla Afrikadır. . Elmas madenlerinin bir çoğu Commonwealth olarak adlandırılan ingiliz milletler topluluğunda bulunur.
*Elmas değerli taşlar içerisinde en basit kimyasal formüle sahip olandır. Elmas sadece karbon elementinden oluşur.
*Elmas kelimesi yunanca’da “fethedilemez” anlamına gelen “adamas”dan türetilmiştir.
*Elmasın ağırlığını ölçmede kullanılan “karat” kelimesi antik zamanlarda alışverişte kullanılan keçiboynuzu tohumundan gelmektedir.
*Elmasın erime noktası 6900 F olup çeliğin erime noktasının 2.5 katıdır.
*Elmaslar dünyadaki en sert cevherdir.
Elmas, Dünya yüzeyinin 145 kilometre altında sıkışan ve ısınan karbondan meydana gelir. Kömür ise karbonun daha derinlerde oluşturduğu bir maddedir. Bu yüzden, elmas kömürden meydana gelmez.
Afrika kıtasının güneyindeki bir madende Kanadalı Lucara Diamond isimli şirket tarafından geçen yıl çıkarılan 1.109 kıratlık elmas, bu ay 50 milyon sterlinden (207 milyon TL) açık arttırmaya çıkarılacakmış. http://www.ntv.com.tr/gal...2A/Fi5dnJtym0yQP3D4ecvTRg
değerli taşlar arasında en kıymetlisi ve en uzun ömürlüsü olarak bilinir, geçmişi çok daha eskiye dayanır ve çıkarılması en güç taşlardan bir tanesi olması onu diğer taşlardan biraz daha farklı kılmaktadır. Parlak rengi ve göz alıcı şekli ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. 4000 yıl kadar önce Hindistan’da bulunmuştur bazı uzmanlar ise elmasın bundan daha önceleri bulunduğunu öne sürmektedir. En bilinen türü, saf, renksiz elmastır.
Renk konusunda farklılık sağlayabilir içerdiği maddeler çoğu zaman farklıdır ve bu da renk konusunda etkilidir. 1 karat ağırlığında bir pırlanta elde edilebilecek ham elmas kütlesinin çıkarılması için 250 ton toprak kazılmalıdır tabii ki bu sayı ortalama verilen bir sayıdır. Kaliteli bir pırlanta için 4C denilen özellikler sağlanmalıdır. Kesim, Renk, Berraklık ve Karat ağırlığı dikkat edilmesi gereken 4 ana özelliktir
Bilinen en sert maddedir
. sertliği saflığının da nedenidir.
O kadar serttir ki kendisi her şeyi kesebildiği halde hiç bir şey tarafından kesilmesi mümkün değildir. Bir elmas ancak başka bir elmas tarafından kesilebilir..
Doğada bulunan haliyle elmaslar genellikle donuk, beyaz ve kimi zaman da gri veya siyah renklidir. işte bu yüzden kuyumculukta elmasların ancak yüzde 20sinden yararlanılır. Son derece sert oluşundan dolayı elmas, camı kesmede ve sert kayaçları delmede kullanılır. Kıymetli taş olarak elmasın değeri büyüklüğüne, ağırlığına, rengine ve anlığına bağlıdır.
Bu haber doğru çıkarsa, elmasın değeri 5 kuruşa kadar düşebilir: Rusyada bilim insanları önümüzdeki 3 bin yıl boyunca dünyanın elmas ihtiyacını karşılayacak trilyonlarca karat elmas yatağı bulduklarını açıkladı. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21498291.asp
çıkarılan elmasların %75 i sanayide kullanılırken %25 i mücevher yapımında kullanılmaktadır. madenden çıkan elmasın rengi bulanıksa veya çatlaklar varsa sanayi için ayrılır.yapay elmaslar renk konusunda isteneni tam olarak veremediği için daha çok sanayiye üretilir.
Piyasada karbür içerikli talaş kaldırma uçlarına verilen genel ad. Bu elmaslar katerlere takılır. Tabi genelde yurdum tornacısı 25 tl den assagı olmayan kater yerine kaynatır bir lamaya öyle kullanır.