asil adi muhammed hamdi yazir olan alim. antalya elmali dogumlu oldugu icin elmalili diye anilir. hak dini kuran dili adli genis kapsamli bir kuran tefsiri vardir.
hanımının sabatayist bir aileden gelmesi ve sabatayistlerin de dışarıya kız vermemesi nedeni ile soner yalcın tarafından mercek altına alınmış yazardır, din adamıdır. cumhuriyet döneminin ilk türkçe kur'an meali ve tefsiri bizzat atatürk tarafından verilen görevle onun tarafından yazılmıştır. okan bayülgen'in anne tarafından dedesidir.
1878 yılında Antalya'nın Elmalı Kazası'nda doğdu. Türkçe'nin yanında Arapça, Farsça ve üst seviyede Fransızca biliyordu. ilk ve ortaokul eğitimini Elmalı'da yaptıktan sonra islami ilimleri öğrenmek için istanbul'a geldi. devrin önemli alimlerinden Beyazıt Camii'nde dersler aldı. 1926 yılında Atatürk'ün Diyanet işleri Başkanlığı'na verdiği "çağa uygun Kuran tefsiri hazırlayın" talimatı üzerine Diyanet bu görevi Elmalılı Hamdi Yazır'a verdi. Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün bizzat ilgilenmesiyle Elmalılı Hamdi yazır bugün birçok meale kaynak olan tefsiri yazdı.
kuran-ı kerim in ilk türkçe tefsirini yaptığında yobazların devrin adamı diye çamur attığı şu anda ise boyna tefsirini dağıttığı rahmeti hak eden hoca kişisi.
Alimlerin soyundan, nesebi gayri sarih veletlerin, iflah olmaz piçlerin de zuhur edebileceğini bize göstermiş,
çok muhterem ilim adamı,
büyük müfessir,
Akif gibi fransızca bilen bir islâm alimi.
akif'ten* sonra atatürk tarafından kur'an'ın yorumlamakla görevlendirimiş ve ilk kez türkçeye çevirmiş kişi değildir. ilk çeviriyi akif yapmıştır fakat saklamıştır. bazı rivayetler ve oğlunun da ifadesine göre akif bu çeviriyi yakmıştır.
kur-an-ı kerim'i türkçe'ye çevirdiği ve sıradan insanın da okuyup anlamasına sebep olduğu için dinden geçinenlerin bedduasına ve hakaretlerine maruz kalmış erdemli bilge kişi.
Elmalı Kaymakamlığı, Elmalı Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Elmalı
Meslek Yüksekokulu, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Elmalı Kültür Turizm Dayanışma
Derneğinin tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması amacıyla
ortaklaşa yürüttüğü "Şehr-i Elmalı" projesi kapsamında ilçedeki iki katlı
müstakil bir bina "Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi"ne dönüştürüldü.