Anadolu adaçayı (Salvia triloba L.) türünün yapraklı ve çiçekli dallarından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağdır. Ülkemizde özellikle Muğla ve Fethiye bölgelerinde elde edilmektedir. Sarımsı veya renksiz, özel kokulu ve yakıcı lezzetli bir sıvı olup %60 kadar sineol taşımaktadır. Gaz söktürücü, sindirim düzenleyici, ter kesici ve idrar arttırıcı özellikleri vardır. Dahilen küçük miktarlarda (günde 3-5 damla), 1 fincan suya damlatılarak içilir. Yüksek miktarlarda zararlıdır. Haricen yara iyi edici, antiseptik ve karın ağrısına veya gaz söktürmek için kullanılmaktadır.
Bu yağa "Elma Yağı" denmesinin nedeni, bu yağın elde edildiği Salvia triloba türünün bazı dalları üzerinde, küçük bir elmayı andıran, esmer-yeşil renkli mazıların bulunmasıdır.
Adından da anlaşılacağı gibi üretildiği bitkinin dallarında bir çeşit elmayı andıran meyve olan, sinirleri yatıştıran, stresten arınılmasına yardımcı olan, gevşeten, sindirim sistemini rahatlatan kendine özgü bir kokuya sahip uçucu bir yağdır. Aktarlardan ve eczanelerden temin edilebilir.
Bebeklerde gaz giderici ter kesici ve idrar arttırıcı etkileri vardır.
Bunun dışında bronşit adet düzensizliği ve hormon dengelenmesinde de kullanılır.
Cilt bakımı ve temizliğinde etkilidir. Mikrop öldürücü ve yara iyileştirici olarak da bilinmektedir.
Acı elma yağı bebeklerde ayak altına sürülerek gaz için kullanıyor.
Lakin, acı elma dediğiniz şey bir adaçayı türü. Bebeklerde kontrolsüz kullanımında kalp atışlarında yavaşlama, şok benzeri durumlara sebebiyet verebiliyor.
Doğal diye her şeyi alıp hunharca oranıza buranıza sürmeyin.