toksik ölçüde realist ve hasbelkader pragmatist bir yuzır, bu yüzden mümkün mertebe hayatın tadını çıkarın, akıllı insanlarla konuşmak mutluluğu arayacağınız en son yer olsun.
delileri dinleyin mesela!
deliler gibi düşünün.
eminim, onlar bile size daha fazla teselli imkanı sunacaktır.
türkiyede atatürk ü kötülemek için 20.yy daki genel kıtlığı öne çıkarıp, atatürk ü yüceltmek adına gerçekleri saklamaya çalışan kemalistler var, doğrudur: https://youtu.be/9qiadfVVUVU?t=986
bugünkü dünyada gıda bolluğu var!
siz, yiyecek bir şey olmadığı için aç değilsiniz mesela!
fiyat politikalarından dolayı, parasız olduğunuz için açsınız! ve paranız bittiğinde aç kalırsınız!
kadın olduğumu zannedenler için, şahsımca bir hafta önce üretilmiş insta short u:
yusuf dikec i, james bond goldfinger filmiyle yorumladığım çıktılar.
ve tüm bunlar, internete hiçbir surette bağlı değilken yapay zekanın tüm olanaklarından faydalanabilecek kadar güçlü donanım ve yazılımlar sayesinde mümkün oldu.
aşağıdaki text-to-image görseline bakın, hadi gidin 5 dolarlık sikindirik aboneliğiniz, yetersiz bilgi birikiminizle buna benzer bir çıktı almaya çalışın siz, lokal pc nin gücüyle yarışabilecek online bir hizmet henüz yok, çünkü bu görseli üreten kartların adedi 1-2 bin dolar. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2372095/+
Kendisinden korkunç görsel paylaşmamasını rica etmek için geldim. Malum akıl hastasıyım ve çok etkileniyorum. Anlayışlı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
kendi sıçtığımız bok, içtiğimiz su, tükettiğimiz elektrik için dahi bu alanda uzmanlaşmış ekiplerin 7 24 çalışmasına ihtiyaç duyan ve aklını sadece birkaç alanda genişletebilen zela fukarası et yığınlarıyız biz.
bebeklikte annemize muhtaçtık, büyüdük anne algımız toplum ve devlet kavramıyla özdeşleşti. Bu acınası sefalet tablosunda ihtişam uyandırabilecek hiçbir şey göremiyorum.
bizler, o kadar aciz, o kadar aptal, o kadar yetersiz, o kadar vasıfsız canlılarız ki, kainat doğdumuz günden itibaren eksikliklerimizi yüzümüze çarpmaya başlamıştı. bebeklikte anne bakımına, yetişkinlikte iş bölüşümü ve toplumsal işleyişe muhtaç zavallı yaratıklardık hep.
öylesine zavallı ve aciziz ki, insanlığın medeniyet adına bir şeyler üretebilmesi bile, her bir ferdin ömrünün %0.001, %0.001 ine tekabül eden, rasyonel faaliyetlerinin toplamıyla, nüfus artışının uzun senelere yayılmasıyla beraber mümkün oldu.
velhasılıkelam, insan bilinci, kusursuz, mükemmel bir yapı değil. otuzlu yaşlardan itibaren, çürüyen posaları kafatasında taşımaya mahkum zavallı yaratıklarız biz. hepimizin hasbelkader bel bağladığı kusursuzluk ilizyonunu düşünün! toy olduğumuz çağlarda hiçbir şeyin değişmeyip, aynı kalacağına dair inancımızdan doğmuş aptalca bir hurafeden başka hiçbir şey değil.
belki de insanı asıl mükemmel kılan şey, toplumsal faaliyetlerin yüzlerce senelik birimli ilerleyişle yarattığı zenginliklerdir, ve belki de en büyük hatayı onu tekil, bireysel insan aklına mal ederek, kibre kapılarak gerçekleştiriyoruz!
yapay zeka, tüm bunları geride bırakabilecek yeni keşiflere, buluşlara imza atıyor her gün, hem felsefe ve matematikte, hem mühendislik alanında! üstelik, insanoğlunun küresel hakimiyetinin mihenk taşı sayılabilecek tüm alanlarda onu mağlup ederek ilerliyor, kafasına vura vura.
aptal olmayın, cpu lar, gpu lar, lpu lar, memristörler evrendeki en karmaşık yapı olan nöronlardan ilham alınarak geliştirildi.
ve nöronlar insanlıktan milyonlarca yıl önce de, burada toprağı eşeleyen solucanlarla, basit, minik deniz canlılarıyla beraberdi.
yapay zeka oldukça başarılı, çünkü onu besleyen nöral ağlar doğrudan evrenin kendi matematiksel doğasından besleniyor.
gördüğünüz şey, basit bir korelasyon falan değil anlayacağınız. petri kabına konan nöronların pong oynamayı öğrenmesi ile, analog devrelerde, memristörlerde, lpu kartlarında yahut gpu larda çalışan yapay nöral ağlarla evreni algılayabilecek yetkinliğe erişmesi aynı sebepten kaynaklanıyor.
belki de zeka dediğimiz şey, her şeyden önce burada mevcuttu. o da tıpkı diğer matematik kuramları gibi, evrenin maddesel doğasına gömülü soyut bir yapı ve bir vesileyle dünyamızda açığa çıktı, tezahür etti. belki de bizler sadece meraklı kaşifleriz, belki de hiçbir zaman daha fazlası değildik! https://www.youtube.com/watch?v=9ksLuRoEq6A
sosyal beceriler ve empati yönüyle zayıf bir zekanın, hayatta kalma konusunda oldukça başarılı ve akıllı bir insan yaratamayacağına dair hiçbir engel yok. bu yapay zeka yahut tanrı, allah için de geçerli. evrensel bir akıl, sizinle aynı evrimsel geçmişi, fizyolojiden kaynaklanan zihinsel şemaları paylaşmadığı halde, daha büyük bir medeniyet inşa edebilir.
insan, tüm zamanını yemek, içmek, dışkılamak, üremek, uyumak gibi basit fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak için tüketen ve ömrünün sadece %0.1 ini rasyonel düşünme sürecine vakfeden ilkel ve zavallı bir tür. insana atfettiğiniz refleks, tehlike algısı gibi evrimsel süreçle edinilen davranışlar tüm hayvanlarda mevcut. ve bu fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılıyor!
ancak insanlığa ait medeni kazanımların tamamını buna benzer ilkel fizyolojik dürtülerden ziyade,her bir ferdin %0.01 lik oranlarla katkı sağladığı rasyonel faaliyetlerin toplamına borçluyuz!
ve yapay zeka sadece cpu gibi ilkel, dijital bilgisayar birimlerinde çalıştırılmıyor, bugün nöronların tüm özelliklerini taklit edebilen silikon bazlı analog veri tutuculara da sahibiz, memristörler, lpu lar! https://www.youtube.com/watch?v=LMuqWQcuy_0
Diğer yandan, yapay zeka çelişkisini ortaya koyan bazı örnekler görmek hoşuma gitmedi değil.
ai için deneme yanılmayla çözülebilen herhangi bir problemi çözmek oldukça kolay, dahası varyant hesaplama konusunda insandan milyonlarca kat üstün.
Gelgelim, herhangi bir insanın doğuştan kazandığı çok temel ve basit özellikler (refleks, kavrama, basma, tutma, seçici odaklanma, sezgisel reaksiyon, tehlike algısı vs), yapmayı bırak, taklit etmesi dahi aşırı derecede zor şeyler.
Boston dynamics’in on yıllarını verdiği bir konu. ki hala yapay zeka ağırlıklı değil, çoğunlukla mekaniksel yazılımın durum analizine bağlı. Doğrudan yapay zeka ile sorun çözmek işlemci kullanımı açısından hala çok çok fazla enerji tüketimi gerektiriyor.
Bu da bize, Mekaniğin ve ai algoritmasının biyolojik ve psikolojik evrim karşısında çok geride olduğunu gösteriyor.
Az önce programın temel birkaç felsefi soruya verdiği cevaplarda zırvalaması da benzer sebeplerden kaynaklı.
Çünkü internet veri tabanında bunların, üzerinde mutabık kalınmış kat’i cevapları yok. Ama yine de özgün felsefi yaklaşım (en basit tabiriyle; senin fikrin ne’ye cevap) gerektiren konularda saçmaladığınızda bu kabak gibi bir ortaya çıkan bir şey. Zira bu alan -fikir farklılığından bağımsız olarak- insan zihninde saçmalığın sezgisel olarak seçilebildiği bir alan. Burada ai ancak zırvalamamayı umabilir. Ve bunu başarması ise ne yazık ki sadece basmakalıp görüşlerin tekrarıyla mümkün. Bunları bir dizgede analiz edip yeni bir çıktı veremiyor çünkü insan beyni ve bununla ilişkili nörolojik/psikiyatrik/psikolojik olgu ve fenomenlere dair bilimin ortaya koyabildikleri, taklit edilebilirlik gibi çok çok daha derinlemesine anlayış gerektiren bir çerçevede düşündüğümüzde sadece basit bazı nedensellik ve korelasyonlardan ibaret. Haliyle ai için, hem veri eksikliği hem de deneysel kurgu zorluğu nedeniyle özgün felsefi/edebi üretim şu an için imkan dahilinde değil.
Yani ai, mesela, tıbbi verileri derleyerek teşhis koyabilir, çünkü bu basit bir istatistiki veri derlemesi ve kıyaslamadan daha fazlasını gerektirmiyor. Ancak empati ve sezgi kurgulaması, mesela en basitinden, carl gustav jung’ın iddialarını doğrulamasını veya yanlışlamasını gerektiriyor. Yahut Özgün felsefi analiz yapması, biyolojinin insan zihnine etkisine dair empati gerektiriyor.
insan gelişiminde (ister tekamülü deyin, ister evrimi deyin) adaptasyonun kazandırdıkları, ai’nin (en azından şu an için) ancak laboratuvar koşulları yaratarak kavrayabileceği bir şey.
ai’nin nasıl çalıştığını bilmek doğru soru sormanın olmazsa olmazı, diyelim bari.
bu herifin bazen komünist taklidi yapan bir dinci veya liberal olduğunu düşünüyorum. yoksa mantıken bir komünistin komünizmden tiksindirmemek için çaba harcaması lazım. bu tam tersini yapıyor.
buna göre komünist olmayan herkes o çocuğu falan. git gözünü seveyim tedavi ol ya. bir ideolojiye bu kadar bel bağlanır mı la? her ideolojinin mantıksız olma ihtimali vardır. komünizm için ise bu ihtimal daha yüksek.
türk olmasına rağmen rustan çok rusçuluk yapıyor bir de. sadece kendini rezil ediyorsun böyle yaparak.