seçkinci.
1. hissiyatının; kendini 'öyle' algılamasının kerameti bazen kendinden; bazen maddiyattan çoğu zaman da siyaseten ayrıcalıklı olduğu buyrultusal vehiminden kaynaklanan kibirli insan.
2. edimlerinde popülerin dışında kalan ürün, eser ve sairlerle ilgilenen ve onları benimseyen kişi. aristokrat.
hep iktidarı elinde tutmuş olan cumhuriyet vb imiş sözlükteki sesi çok fikri yok arkadaşlara göre.
e bu cumhuriyet 1970'te de muhalefet yaptı, 1980'de de 1990'da da...
e o zaman iktidar kimdeydi ki bunlar şimdi iktidarı kaybetmemk için bir taraflarını yırtıyor olsunlar.
yoksul, ezilen edebiyatı ile haklı çıkma diyeceğim ama ezilen artık onlar da değil ki. buraya en uygun düşen deyim
(bkz: yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış)
Teoriye göre cumhuriyet kurulduğundan beri ülkede söz sahibi olmuş seçkinci kitle. Peki bu kitlenin seçkinci olmasını sağlayan öğe nedir. chp'ye oy vermek mi? laik bir dünya görüşüne sahip olmak mı? yoksa ülkeyi yönetmek veya zengin olup ülke olanaklarından faydalanmak mı? Laik dünya görüşüne sahip olmak seçkincilik ölçütü olmaz. Bu baştan aşağı palavradır. Emeğiyle hayatını idame ettirmeye çalışan binlerce laikliğe bağlı insana böyle hakaret etmenin de bir anlamı yok. Türkiye'de zenginler ve yoksullar vardır. Zengin insanların hepsini chp'li falan yaparsanız buna kargalar güler. böyle bir kitle vardır; ama bu kitlenin ne bir partisi vardır ne de laiklikle doğrudan bir ilişkisi.
Bu teoriyi ortaya hastalıklı bir biçimde salan liberal yazarlar - ki bunların bazıları solculuk da yapmıştır- ağızlarından şu kokuşmuş klişeyi düşürsünler. Televizyon spikerleri de ağızlarında sakız gibi çiğnemesinler. Halka asıl hakaret böyle sanal kavramlarla zihinleri kirleterek edilir. Halk halk derken seçkincilik ve halkı aşağılamakla suçladıkları insanların da halk olduğunun bilincine varsınlar.
bana göre elitist, sırf arkadaşımın adı muhammed diye onunla arkadaş olmayı reddeden kızdır.
yeni aldığı i-phone bilmem kaçıyla oynarken fakir arkadaşımın "az bakabilir miyim" sorusuna "hayır" cevabını veren zengin kızdır.
zengin tiplerle muhabbet edip fakirlerin selamını bile görmezden gelen insandır.
restorantta oturup "öhöm öhöm" diye gerinip garsona cevap verme nezaketi bile göstermeyen adamdır.
dinlediği müzikler, beğendiği filmler, okuduğu kitaplar bile bir kalıp içinde olan insandır. zevk aldığını söylediği şeyleri bile gerçekten zevk aldığı için değil, ambalajından sapmamak için yapandır.
evet seçkincidir,ülkenin ilerlemesinin ve insanların acı yerine mutluluk gözyaşları dökmesinin, ilk defa gökyüzüne baktığında gerçeği görmesinin,seçkin insan olmakla sağlanacağını bilen inandır elitist.
celal şengör'ün savunduğu kavramdır. peki bu elitler kim tarafından seçilecek? kimler halkı yönetecek? peki ya sadece tekelleşme yaşanırsa? ve halk ezilip hristiyanların ortaçağda ki gibi bir hali olursa? sanırım bu adam bu sorunları cevabını verme niyetinde değil.