yazar Dücane Cündioğlu tarafından hayatının ayarını almış kadın yazar. "Türkçe özürlü bir ev kadınının içinde yer aldığı bir mühendislik projesi" denilmiş zira kendisi hakkında.
"aşk" isimli romanı ile gönlümü ihya eden, önce mesnevi ve ardından makalat isimli eserleri almama sebep olan, dehşetengiz derecede beğendiğim yazar. allah ondan razı olsun...
bit palas'tan bu yana edebi olarak düşüşe geçmiş, lakin hangi hususta yükselişe geçtiği anlaşılamayan, bir zamanların en iyi kadın romancılarından bir tanesi.
fiziki yapısından, zihninin derinlerine inebilmek, yaklaşabilmek yahut uzaktan bakabilmek için bir akrep kadını özelliklerinin iyi analiz edilmesi gereken yazar.
aşk kitabı, beni benden alan yazar. daha önce hiç bir kitabını okumadım ama aşk kitabının yazım tarzını beğendim. olayı çok güzel işlemiş, karakterleri iyi bir şekilde anlatmış. bundan sonraki okuyacağım kitabın "mesnevi" olmasnda da katkısı büyüktür.
ilkokul çocuğu gibi yazan birisi. türkçeyi kullanmayı da bilmiyor. yazdıklarının bir kısmı fransız yazarların eserlerinden yürütme. olmuyor işte bacım zorlama.
Mecnundan habersiz bin Leyla! Leylâ diye diye başından yetmiş nikâh geçmiş bin Mecnun!
Hakikatin kokusundan eser olmadıkta, o aşkın adı ilâhî olsa n'olur, beşerî olsa n'olur?
--spoiler--
peşine de şunu söyler tam olur,
--spoiler--
Şems ile Mevlâna aşk şarabından içip sarhoş olmuşlar ama işe bakınız ki sekiz asır sonra kimileri hem de ayık oldukları hâlde 'agora'da nârâ atıyorlar!
--spoiler--
kendisinden hoslanmiyorum. mahrem ve pinhandan sonra büyüsünün bozulduguna kesinlikle katiliyorum. kitaplarini inglizce yazmak gibi absurdlukler yaptigi da dogru.(okuyucularinin ekseriyesinin türk olmasina ragmen böyle sacmaliklar yapiyor) baba ve pic gibi zorlama kitaplar yazmasi bir yana( ermeni olaylarinin tartisilmaya acildigi bir anda boyle bir hamle yapmasi voleyi 90 a takma isteginden baska birsey degil)tek mahrem kitabi icin iyi yazar diyebilecegim yazar. okudugum ve beni en cok etkileyen kitaplarin basinda gelir.
hala o kitabin hatrina yazdiklarini elime alip okumaya calisiyorum..
--alıntı--
Elif Şafak' ın ODTÜ' den hocası Ulus Baker' e de bir telefon edip Ulus hocam, ben istanbul' da çok şöhret oldum, acilen benim kitaplar üzerine akademik bir eleştiri yazısı yaz.. demesi, bire bir şahit olduğum şeyler, daha neler var, sırası geldikçe söyleriz. Hadi bir tanesini daha söyleyeyim, Elif Şafak hanımın yazarlığının daha ilk yıllarında yanımda, yani benim masamda aylarca Orhan Pamuk&' un reklamcılığına küfürler savurduğunu, yorulmadığı, ertesi gün yeniden gelip yeniden Orhan Pamuk' a medya reklamları için akla hayale gelmez aşağılık laflar ettiğini, ben bilirim. Eğer bu hanımefendi bizim masamızda beş-on kez oturma şansı bulmuşsa, bu küfürleri sayesindeydi, sonra ne oldu, Orhan Pamuk' tan daha beter oldu. Gözümüzün önünde insanların birden nasıl değişip, küfrettikleri canavarın kılığına girdiklerini görmek, ne oluyor bu insanlığa diye bizleri çok acı düşündürtmüştür, çok acı.. Bu büyük dönüşümün sebebi çok basittir, eserine güvenemeyen herkes pazarlamayı seçer.
--alıntı--
ilk çocuğunu doğurduğunda gazetede bir resmi vardı. Bebeği Elif Hanım'ın annesinin kucağında, kendisi de hemen yanında oturuyordu. Anneliği benimsememişti henüz galiba. Ya da alışamamış. Siyah Süt'ü okuyunca anladım hemen durumu tabii ki. Eşimden biliyorum. Çok önemli bir konuyu işlemiş Siyah Süt' te yazar. Eline sağlık. Yeni evlenen her kadın okumalı bence. Hem de defalarca. Elif Hanım'a her şey yakışıyor. Güzel baktığı gibi güzel de yazıyor. O kadar zarif ve kırılgan duruyor ki...
odtü uluslararası ilişkiler mezunudur. felsefe değil. yüksek lisansını da kadın çalışmaları bölümünde yaptığı yazıyor. doktorasını da siyaset bilimi alanında yapmış.
özellikle pinhan ve mahrem kitaplarında bir sihri olan yazar.yok olur gibi oldu sonrasında o sihir.belki de bunca populer oldu diyedir.yeniden aynı keyifle okunmak istenilmekte.
Kitapları:
Pinhan(1998)
Şehrin Aynaları(1999)
Mahrem(2000)
Bit Palas(2002)
Araf(2004) ingilizce kaleme alınmıştır.
Med-Cezir(2005)
Baba ve Piç(2006)
Siyah Süt(2007)
Strasbourg doğumlu Elif Şafak, çocukluğunu ve gençliğini Ankara, Madrid, Amman, Köln, istanbul, Boston, Michigan ve Arizona'da geçirmiştir. Odtü Uluslararası ilişkiler Bölümü'nü bitirmiştir.
ingilizce veya başka herhangi dilde yazmış olduğu kitaplarının türkçeye çevrilerinde ciddi sıkıntı yaşanan yazar kişisi.
anadilinde yazıp insanlara daha rahat anlatma gibi bir seçeneği mevcut olduğu halde ecnebi lisanında yazıldıktan sonra çeviri yoluyla anlam bütünlüğünü kaybederek ana dilinde yazılan kitapları kendisinin kötü bir yazar olduğunu göstermiyor lakin şekilci birisi olduğunu da engellemiyor malesef ki.