sol portal'ın "Şemspare" adlı kitabının kapak tasarımının, 2008'de ispanya'da yapılan bir enstalasyon çalışmasının tekrarı olduğunu ortaya koyan haberinin ardından yaptığı açıklamada Elif Şafak, sorun kapakta değil gözlerdeki ve gönüllerdeki perdede demiş.
şafak twitter'den şöyle buyurmuş:
Twitterda 600 binden fazla, facebookta 300 binden fazla takipçim ile bize ilham veren bu sokak fotoğrafını zaten paylaştık! Bütün bunlara rağmen bugün çıkıp da yeni bir şey keşfetmiş gibi, ya cehaletten ya art niyetten uluorta suçlamalarda bulunanlar var. Lakin sorun, gördükleri kapakta değil, gözlerindedir. Gözlerindeki ve gönüllerindeki perdede...
Elif Şafakın soLun haberine gösterdiği tepki üzerine geçtiğimiz hafta Elif Şafak ile ilgili Yaz sezonu başladı (Bir tatil yazısı) başlıklı bir yazı kaleme alan soL Portal yazarı Hüseyin Çukur, Şafakın son açıklamalarını da soLa değerlendirdi.
Hüseyin Çukur yazdı: Elif Şafak edebiyatın Serdar Ortaç'ıdır
ismiyle, yazdıklarıyla, reklam kampanyalarıyla bir proje bütünü oluşturan ve adı intihallerle özdeşleşen Elif Şafakın, son kitabı Şemsparenin kapağı da arak çıkınca, yine kendini savunduğunu belirten Çukur şöyle konuştu:
Elif Şafaka göre sorun kapakta değil, bakan gözlerde. Açıklamasında, bu kapak resmini, twitterda paylaştıktan sonra gelen olumlu tepkiler sonucunda seçtiklerini söylüyor. Tabii okurları (müşterileri) beğenince de tam bir esnaf olan Şafak, telif haklarını hiçe sayarak, kopyalıyor. Kriter, okur beğenisi! Demek ki yazar, örneğin, Ara Gülerden izin almadan/telif ödemeden bir resmini okurlarının görüşüne sunsa ve beğenilse, kitabının kapağına koyabiliyor
Elif Şafak bir projedir
Hiçbir söyleşisinde net bir şey söylemeyen, hiçbir konuda net bir fikir beyan etmeyen, toplumsal olayların hemen hepsinde sessiz kalmayı tercih eden Elif Şafakın bir proje olduğunu belirten Çukur, Şafaka sunulan misyonun bu olduğunu belirtirken, Şafakın kitaplarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
Sevgililer Gününde KVK bayilerinde telefon alanlara pazarlanan Aşk kitabında da böyleydi, lise seviyesindeki cümlelerini t-shirtlerin üzerine bastırırken de, banka reklamlarında boy gösterirken de, intihal yaparken de Bu unsurların hiçbiri tesadüf değildir, intihal dâhil. Cumartesi günü yayınlanan ve Elif Şafak, edebiyatın Serdar Ortaçıdır tezini savunan yazıda da dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Yayınevi ve yazar, satış rakamları ve reklamı bütün etik değerlerin üzerinde tutuyor, okurlarını söğüşlüyor, yanlış yönlendiriyor.
Yine bir intihal aldı gönlümü
Bütün bu şamata ve açıklamalar Şafakın bir sonraki kitabını sattırmaya, şimdiden önünü açmaya yöneliktir diyen Çukur, sözlerini şöyle noktaladı:
Pop-kültür ikonu bir pop şarkıcısının kulaklarını tırmalayacak bir şarkı olabilir ama Dede Efendinin sözlerinden ilhamla gelsin: Yine bir intihal / Aldı şu gönlümü ( )